Ο ΤΙΤΑΝ προσπαθεί να γίνει «πιο πράσινος» στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού, με την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων να είναι ένα εκ των όπλων που έχει στη φαρέτρα του. Η πορεία προς μία βιομηχανία με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα είναι ένα δύσκολο διακύβευμα με τον Τιτάνα να επιθυμεί να αξιοποιήσει σε ορίζοντα μικρότερο της 10ετίας πάνω από 400 χιλιάδες τόνους δευτερογενούς καυσίμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής, Διευθυντής Ανάπτυξης Εναλλακτικών Καυσίμων & Πρώτων Υλών, ΤΙΤΑΝ Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2ου Φόρουμ «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο» της Α Energy ο όμιλος αναμένεται να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στο εν λόγω πεδίο. Το 2024 στο εργοστάσιο Καμαρίου, η υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων αναμένεται να αγγίξει το 60%.
Ο ΤΙΤΑΝ Ελλάδας κάνει σημαντικά βήματα μείωσης των άμεσων εκπομπών άνθρακα, βελτιώνοντας τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, υποκαθιστώντας το κλίνκερ με τσιμεντοειδή υλικά χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος, αυξάνοντας την ενεργειακή του αποδοτικότητα και βελτιστοποιώντας το μίγμα των πρώτων υλών. Τα εναλλακτικά καύσιμα έρχονται και κουμπώνουν με την πράσινη επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου. Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα σχετικών πρωτοβουλιών. Η επένδυση αυτή επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους ετησίως και τη χρήση σχεδόν 200.000 τόνων εναλλακτικών καυσίμων.
Η αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του έργου για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS». Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα. Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.
Η υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων αναμένεται να αγγίξει το 60%, συνεισφέροντας παράλληλα στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, κατόπιν ολοκλήρωσης των σχεδιαζόμενων ΜΕΑ/ΜΑΑ, όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής. Ταυτόχρονα, το εργοστάσιο Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη έχει επιτύχει σημαντική υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5% τα τελευταία 5 έτη. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ προχωράει σε επιπλέον επενδύσεις στο εργοστάσιο Ευκαρπίας. Συγκεκριμένα, υπό εξέλιξη βρίσκεται η σχεδίαση του έργου αποθήκευσης και τροφοδοσίας εναλλακτικών καυσίμων σε συνδυασμό με φίλτρο by-pass αερίων του κλιβάνου. Πρόκειται για μια επένδυση αξίας άνω των 20 εκ. € μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η αύξηση χρήσης εναλλακτικών καυσίμων σε άνω των 100 χιλ. τόνων ετησίως.
Αναφορικά με τους φιλόδοξους στόχους του Τιτάνα για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα, επιπλέον του έργου IFESTOS ο κ. Υφαντής στάθηκε στην προβλεπόμενη σημαντική αύξηση χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, σε επίπεδα μεγαλύτερα των 400 χιλιάδων τόνων δευτερογενούς καυσίμου σε ορίζοντα μικρότερο της 10ετίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των εθνικών στόχων ταφής <10%.
Όπως επίσης επεσήμανε, ο ΤΙΤΑΝ ήταν από τις πρώτες τσιμεντοβιομηχανίες στον κόσμο που πέτυχαν την επικύρωση των στόχων τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την Πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), επιτυγχάνοντας εναρμόνιση με τον στόχο των 1,5°C. Επιπλέον, ήταν ένας από τους πρώτους ομίλους επιχειρήσεων που πέτυχαν την επικύρωση των στόχων τους για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Ο όμιλος αναμένει έως το 20230 να κάνει χρήση εναλλακτικών καυσίμων σε ποσοστό άνω του 65%, να παράγει προϊόντα χαμηλού άνθρακα σε ποσοστό άνω του 85%. Σημειώνεται πως με φόντο αυτή την αναπτυξιακή πορεία και τους φιλόδοξους στόχους προχωρά και το «πρασίνισμα» της τσιμεντοβιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών η διοίκηση ανέφερε ότι εγκαινιάστηκε ένας νέος καυστήρας στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας. Ο όμιλος υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030, εκ των οποίων τα 234 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, με στόχο να καταστήσει το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως ψηφιοποιημένα και πράσινα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη σε έξι χρόνια από σήμερα. Πρόκειται για το πρωτοποριακό έργο IFESTOS, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τεράστιες αλλαγές για μια βιομηχανία τόσο βαριά, με τόσο δυσκίνητες δομές στην παραγωγή, ενώ η δημιουργία του θα μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων του συγκεκριμένου εργοστασίου του ομίλου το 2030. Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.