Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση φορέων και πολιτών, αλλά και των ίδιων των μηχανικών σε σχέση με την προσβασιμότητα, πρόκειται να διανείμει την Παρασκευή και το Σάββατο, από τις 11το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Μελανίδη, ερωτηματολόγια που συντάχθηκαν με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να καταδειχθεί ο βαθμός σημασίας, που δίνουν οι Γιαννιώτες στο ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Τσίγκρος, το 25% του πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία των εμποδιζόμενων ατόμων, καθώς, πέρα από τα άτομα με κινητική ή άλλη αναπηρία, περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι, νήπια, γονείς με καροτσάκια κ.ά.
Η νομοθεσία υπάρχει, ενώ το ΤΕΕ έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα σχετικά με την προσβασιμότητα των δημόσιων κτιρίων, αλλά και των ιδιωτικών. Μάλιστα, υποτίθεται, με βάση τον νόμο, όλα τα κτίρια έπρεπε μέχρι το 2020 να έχουν προσαρμοστεί ώστε να παρέχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση, μια προθεσμία που έχει λάβει παράταση θεσμικά. Ωστόσο, παραμένει ως μια απαίτηση όλο και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών. Την έρευνα θα ακολουθήσει σχετική ημερίδα για όλα τα νομικά, θεσμικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν και η επίλυσή τους.
Την ικανοποίησή της για τη διάθεση του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ να συνεργαστεί με τον Σύλλογο και να προωθήσει το ζήτημα της προσβασιμότητας, εξέφρασε η πρόεδρος Λούλα Βέρμπη, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία κριτική διάθεση πίσω από την πρωτοβουλία αυτή. «Η διάθεσή μας είναι τα στατιστικά αυτά στοιχεία να αποτελέσουν ένα εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΤΕΕ, αλλά και για να δει ο κόσμος τι χρειαζόμαστε», σημείωσε, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν, να συνομιλήσουν με τα μέλη του ΤΕΕ και να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια.
Παράλληλα, η κ. Βέρμπη τόνισε πως, πέρα από την ενεργοποίηση των αρμόδιων κάθε φορά αρχών για την διασφάλιση της προσβασιμότητας, θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως συνέβη στην περίπτωση π.χ. του έργου στην οδό 28ης Οκτωβρίου, όπου δεν είχε προβλεφθεί καμία παρκίδα, παρόλο που πρόκειται για έναν δρόμο που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιατρείων, τα οποία επισκέπτεται μεγάλος αριθμός εμποδιζόμενων ατόμων. «Πρέπει να υπάρχει έντονη ευαισθητοποίηση όχι μόνο των αρχών, αλλά και των πολιτών, ώστε, μετά από παρεμβάσεις και οχλήσεις, να προωθούνται κάποια πράγματα. Χρειάζεται να διεκδικούμε», τόνισε.