Η Τουρκία, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της χώρας την Παρασκευή, επέβαλε κανονισμούς για τις εργασίες ανοικοδόμησης λόγω σεισμού στην περιοχή της που επλήγη από τους δύο δίδυμους σεισμούς που κατέστρεψαν πόλεις και γειτονιές στη νότια Τουρκία και στέρησε τη ζωή από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με δεκάδες χιλιάδες ακόμα να αγνοούνται.
Περισσότερα από 160.000 κτίρια, που περιείχαν 520.000 διαμερίσματα, κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα των σεισμών που σκότωσαν περισσότερους από 43.000 ανθρώπους στην Τουρκία και άφησαν εκατομμύρια άστεγους στον κρύο χειμώνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να ανοικοδομήσει τις κατοικίες εντός ενός έτους. Οι επιζώντες είτε εγκατέλειψαν την περιοχή είτε εγκαταστάθηκαν σε σκηνές, σπίτια με κοντέινερ και καταλύματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το διάταγμα, άτομα, ιδρύματα και οργανισμοί θα μπορούν να χτίσουν κατοικίες και χώρους εργασίας που θα δωρηθούν στο υπουργείο αστικοποίησης και αργότερα θα διανεμηθούν σε άτομα που επλήγησαν από τον σεισμό.
Η άνυδρη γη και η μη δασική γη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για οικοδομές, λέει ο κανονισμός, προσθέτοντας ότι οι συνήθεις διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων των ειδοποιήσεων κτιρίων και των αντιρρήσεων δεν θα απαιτούνται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών σχεδιασμού και υποδιαίρεσης γης. Οι περιοχές προσωρινής ή μόνιμης επανεγκατάστασης θα καθοριστούν από το υπουργείο αστικοποίησης ανάλογα με την απόσταση της περιοχής από τη γραμμή του σεισμού, την καταλληλότητα του εδάφους και την εγγύτητά του με το κέντρο οικισμού, ανέφερε επίσης ο κανονισμός. Θα ληφθούν περιβαλλοντικές προφυλάξεις κατά τη διάθεση των απορριμμάτων κατεδάφισης, τα οποία μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν για να χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις υποδομής, ανέφερε.
Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές οι εξαγγελίες δεν κάθονται καλά, στο μυαλό των πολιτών, καθώς όπως φαίνεται, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία που λέει πως “ό,τι δεν έφτιαξε ο Ερντογάν σε 20 χρόνια, θέλει να μας πείσει ότι θα το κάνει σε 1 χρόνο;”, αναφερόμενοι στις αντισεισμικές πρακτικές και τον σεβασμό στους κανόνες δόμησης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε στο CNNTürk ότι 171 άτομα συνελήφθησαν και άλλα 77 αντιμετώπισαν κράτηση στο πλαίσιο έρευνας για τα διαλυμένα κτήρια στην περιοχή του σεισμού, που σχετίζονται με παραβιάσεις των οικοδομικών κωδίκων. “Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστηρίων. Όλοι θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τις ευθύνες τους”, είπε ο Μποζντάγ.
Επιθεώρηση κτηρίων στο Αντίγιαμαν
Μια αντιπροσωπεία 10 ατόμων αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, πολιτικούς και γεωλόγους μηχανικούς από το Τμήμα Κατασκευών της Μηχανικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ραιδεστού Ναμίκ Κεμάλ Τσορλού μετέβη στο Αντίγιαμαν κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ακαδημαϊκοί εξέτασαν τα κτήρια που κατέρρευσαν και πήραν δείγματα και παρουσίασαν την έκθεση που ετοίμασαν στην Γενική Εισαγγελία του Bakırköy και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής.
Ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας, ο πολιτικός μηχανικός δρ. Αχμέτ Μπαλ, σε δήλωσή του στο DHA , είπε ότι η κατάρρευση πολλών κτηρίων προκλήθηκε από τη χρήση χαλικιών και μικρών κομματιών πέτρας τα οποία δεν είχαν περάσει από το απαραίτητο κοσκίνισμα.
Δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε θαλάσσια άμμος στα κτήρια που εξέτασαν, αντιθέτως από ό,τι είναι γνωστό, ο Μπαλ είπε: “Ο λόγος για τον οποίο καταστρέφονται τα κτήρια είναι οι πέτρες στο σκυρόδεμα, που ονομάζουμε αδρανή. Αυτές πρέπει να είναι συγκεκριμένου μεγέθους. Δεν πρέπει να ξεπερνούν το διάκενο του οπλισμού, δηλαδή τα 2 εκατοστά. Είδαμε ότι χρησιμοποιήθηκαν αδρανή με διάμετρο 7-8, 10 εκατοστά χωρίς κοσκίνισμα. “Όταν είναι μεγάλη η πέτρα δεν παρέχεται πρόσφυση και δυστυχώς το μπετόν δεν εκπληρώνει το καθήκον του και ως αποτέλεσμα τούτου προκαλούνται καταρρεύσεις”, είπε.
Δηλώνοντας ότι η ομάδα που εξέτασε 200 κτήρια θα συνεχίσει την ανάλυσή της στο εργαστήριο, ο Μπαλ είπε: “Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε στην περιοχή είναι η πολύ περιορισμένη χρήση έτοιμου σκυροδέματος. Επειδή όλα τα κτήρια είναι παλιά, σχεδόν όλα από αυτά είναι του ’90, δηλαδή σχεδόν όλα είναι κατασκευές πριν από το 1998, και η χρήση έτοιμου σκυροδέματος ήταν τόσο διαδεδομένη πριν από αυτόν τον κανονισμό του 98. Δυστυχώς, η χρήση αυτών των αδρανών χωρίς κοσκίνισμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για εμένα”, είπε.
O “αιώνας της Τουρκίας” γίνεται “αρχίζουμε από την αρχή”
Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία ανάγκασαν το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαφοροποιήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, αναφέρει δημοσίευμα της Milliyet, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση του τούρκου προέδρου Ερντογάν με στελέχη του κόμματός του.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε όπως το θέμα των σεισμών στη χώρα περιληφθεί ανάμεσα στα 4 βασικά κεφάλαια του προεκλογικού τους προγράμματος. Επιπλέον, το σλόγκαν “Αιώνας της Τουρκίας”, με το οποίο το κόμμα διεξάγει από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία, αλλάζει και διαφοροποιείται ως “Αρχίζουμε από την αρχή”.
Παράλληλα στη γειτονική χώρα λέγεται πως ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει στην αρχική του θέση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου, δίνοντας οδηγίες να πραγματοποιούνται, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, επισκέψεις σε σεισμόπληκτες περιοχές όπου στήθηκαν αντίσκηνα και κοντέινερ. Δόθηκαν επίσης οδηγίες, κατά τις επισκέψεις αυτές να μην μεταδίδεται μουσική και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις να διεξάγονται σε χαμηλούς τόνους.
Κίνδυνος επιδημιών – Δεν υπάρχουν νοσοκομεία στο Χατάι
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας (ATO) διεξήγαγαν έρευνα στη Μελιτηνή και στο Καχραμανμαράς (Γερμανίκεια) για να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος του ATO Μουχαρέμ Μπαϊτεμούρ επέστησε την προσοχή σε πιθανές επιδημίες στην περιοχή και είπε: “Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Υπάρχει κάτι σχετικά με την ψώρα, που υπογραμμίζεται τόσο από την KLİMİK όσο και από τους φίλους μας που εργάζονται στον τομέα. Πριν από τον σεισμό, υπήρχε μια επίμονη αύξηση της ψώρας σε όλη την Τουρκία. Σχετικά με αυτό, τον Νοέμβριο στάλθηκαν φάρμακα στην περιοχή, αλλά υπάρχει πρόβλημα στην οργάνωση. Πήγαμε σε μια συνοικία, υπήρχαν 1.600 κουτιά με φάρμακα για την ψώρα, ενώ σε μια άλλη συνοικία μηδέν. Υπάρχει επί του παρόντος μια αναμενόμενη μόλυνση, πιθανότητα επιδημίας.Οι περισσότερες σκηνές δεν είναι σωστά στημένες, το έδαφος, η απόσταση, η σόμπα που καίει μέσα, δεν είναι κατάλληλα όσον αφορά την υγιεινή, τα λύματα. Για το λόγο αυτό υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης και επιδημίας σε κάθε πόλη ανά πάσα στιγμή. Τα περισσότερα κτήρια είναι παλιά κτίρια, έχουν χρησιμοποιηθεί σοβαρά επίπεδα αμιάντου και δεν υπάρχει κανένα μέτρο για αυτό. Κρούσματα ανεμοβλογιάς άρχισαν να παρατηρούνται στη χώρα μας, δεν είχαν εμφανιστεί εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμβολίων”, είπε.
Η Γενική Γραμματέας του ATO Μινέ Τζοσκούν επεσήμανε επίσης ότι οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται με μεγάλη αφοσίωση, αλλά ότι η διαμονή εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και είπε: “Το μόνο πράγμα που θέλουν είναι μια θερμαινόμενη σκηνή και μια τουαλέτα. Σε πολλά μέρη, αυτά δεν είναι ακόμη τακτοποιημένα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας”, είπε.
Ο Μπαϊτεμούρ είπε: “Το Κρατικό Νοσοκομείο του Ελμπιστάν είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του ‘ο σεισμός δεν σκοτώνει, το κτήριο σκοτώνει’. Είναι ένα μέρος όπου μένουν με τις οικογένειές τους εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ακόμη και πολίτες. Σε άλλα νοσοκομεία έπρεπε να διανυκτερεύσουμε στο νοσοκομείο εκπαίδευσης και έρευνας της Μελιτηνής. Δεν υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο στο Χατάι. Με τον τελευταίο σεισμό άδειασε και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Περισσότερα από 15 δημόσια νοσοκομεία στην περιοχή είναι αχρησιμοποίητα. Μια εικόνα που σκιαγραφείται τώρα είναι πως το Ελάζιγκ και το Μπινγκιόλ πρέπει να είναι ανθεκτικά.
Πέτρος Κράνιας