Μεγάλες επενδύσεις στο ξενοδοχείο «Candia Park Village» στον κόλπο Μεράμπελλου που θα το αναβαθμίσουν και θα το μετατρέψουν, σε ορίζοντα 5ετίας, από ένα οικογενειακό τετράστερο ξενοδοχείο σε ένα πεντάστερο οικογενειακό ξενοδοχείο πολυτελείας ετοιμάζει ο Όμιλος «bluegr Hotels & Resorts», όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Διευθύνουσα Σύμβουλος Τζίνα Μαμιδάκη.
Το επενδυτικό πλάνο, που αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται από το τέλος της τουριστικής σεζόν του 2024 και έπειτα, προβλέπει συγκεκριμένα την επέκταση της δυναμικής του «Candia Park» με δωμάτια και με 12 βίλες, ενώ προβλέπεται, όπως αναφέρει η κ. Μαμιδάκη και η δημιουργία ενός τεράστιου υπόσκαφου, μυστικιστικού χαρακτήρα Μουσείου (θα μπαίνουν μόνο αχτίδες φωτός) συνολικής έκτασης 1.000 τετραγωνικών μέτρων, το λεγόμενο «Μουσείο Κρήτης» όπως το χαρακτηρίζει η ίδια, όπου θα λαμβάνουν χώρα πολλά δρώμενα.
Τα έργα στο Minos Beach και το Minos Palace
Σημειώνεται ότι το εν λόγω επενδυτικό πλάνο του Ομίλου έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από το ξενοδοχείο «Minos Beach Art Hotel», που έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται με στόχο τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, οπότε και θα γιορτάσει τα 60 χρόνια λειτουργίας του. Ήδη η ανακαίνιση, που αφορά κυρίως τους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου και τα επισιτιστικά τμήματα, έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Σε μεγάλο ποσοστό έχει προχωρήσει και η ανακαίνιση στο ξενοδοχείο «Minos Palace Hotel & Suites στον Άγιο Νικόλαο» με την προσθήκη μεταξύ άλλων μιας νέας εγκατάστασης spa 500 τ.μ.
Η «μεγάλη ψυχρολουσία» του Μαΐου και ο ρόλος του περιβάλλοντος
Απαντώντας στο ερώτημα πώς βλέπει να εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος, που -όπως είναι πανθομολογούμενο- ακολουθεί μέχρι σήμερα σχετικά χαμηλές «πτήσεις» συγκριτικά πάντα με τις πολύ μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, η κ. Μαμιδάκη σημειώνει πως η τουριστική σεζόν του 2023 ξεκίνησε πάρα πολύ έντονα με τις κρατήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να είναι εξαιρετικά υψηλές σε σχέση με την περυσινή περίοδο, κάτι που δημιούργησε στους κόλπους του ξενοδοχειακού, τουριστικού και επιχειρηματικού κόσμου μια υπεραισιοδοξία -που τελικώς μετετράπη με τον καιρό όπως αναφέρει σε αισιοδοξία, για να φτάσει σήμερα να χαρακτηρίζεται ως μια «νορμάλ, φυσιολογική κατάσταση».
Ο Μάιος ήταν σύμφωνα με την κ. Μαμιδάκη «μια μεγάλη ψυχρολουσία, αφού τον περιμέναμε πολύ καλύτερο, αλλά τελικά δεν κύλησε τόσο καλά», ενώ και ο Ιούνιος «ένας κατ’ εξοχήν ιστορικά καλός μήνας, φέτος είναι καλός, αλλά όχι τόσο καλός».
Την ώρα που τα 4στερα ξενοδοχεία δουλεύουν, όπως λέει, με πολύ υψηλές πληρότητες, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα 5στερα ξενοδοχεία, τα οποία δουλεύουν πάρα πολύ με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute booking), κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί και πολλές ακυρώσεις. «Τα πεντάστερα δεν είναι ξενοδοχεία που πηγαίνεις εξ ανάγκης για να πάει κάποιος να κάνει τις διακοπές του, είναι μία κατάσταση “θέλω και το κάνω”. Αυτή η συνομιλία μεταξύ της ανάγκης και του “θέλω” μαστίζει περισσότερο τα 5στερα ξενοδοχεία».
Η ίδια αναφέρεται στην «καταστροφή του περιβάλλοντος και στο τροπικό κλίμα που έχουμε πλέον, με το μεσογειακό να έχει μεταφερθεί στην κυρίως Ευρώπη, που έχει έναν υπέροχο καιρό. Την ώρα που εμείς βασανιζόμαστε με βροχές, ένα εντελώς τροπικό αποτύπωμα. Αλλά φταίμε εμείς, που καταστρέψαμε και το περιβάλλον».
«Προσδοκία για επιμήκυνση της σεζόν
μέχρι τουλάχιστον 20 Νοεμβρίου»
Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, αρχίζει, σύμφωνα με την κ. Μαμιδάκη, να παρατηρείται ξανά μεγάλος αριθμός κρατήσεων «που μας επαναφέρει προσδοκίες για μια καλύτερη χρονιά». Ενώ δημιουργεί και την προσδοκία ότι «μπορεί η τουριστική σεζόν να πάει πιο πίσω, να επιμηκυνθεί, μέχρι τουλάχιστον τις 20 Νοεμβρίου. Αυτό προσπαθούμε πλέον όλοι να κάνουμε και ο καιρός άλλωστε βελτιώνεται και θα βοηθήσει για να καλύψουμε τα “σπασμένα” του Μαΐου».
Χάραξη στρατηγικής
για τους μετανάστες
ως λύση στην έλλειψη προσωπικού
Αναφερόμενη στη δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια, η κ. Μαμιδάκη το χαρακτηρίζει μεγάλο κεφάλαιο που απλώνεται σε πεδίο πανευρωπαϊκό και απαιτεί ξεκάθαρες λύσεις.
Μέρος της λύσης του προβλήματος -το οποίο πάντως δεν «άγγιξε» όπως λέει τις δικές της επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό (ούτε 5%) όσο έπληξε μεγάλο αριθμό άλλων σε όλη την Κρήτη και τη χώρα- θα μπορούσε, όπως υπογραμμίζει, να αποτελέσει η χάραξη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής από τη χώρα μας προκειμένου οι νόμιμοι πρόσφυγες/ μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας από τρίτες χώρες και την ώρα που η ανάγκη για εργατικό δυναμικό και στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα, να ενσωματώνονται μέσα στην ελληνική παραγωγική διαδικασία.
«Το θέμα είναι τί κάνει η Ελλάδα για να εγκολπώσει όλους τους πρόσφυγες και να τους βάλει σε μια παραγωγική διαδικασία. Γίνονται τρελά πράγματα, από τη μία δίνονται άδειες σε ανθρώπους π.χ. από το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές να έλθουν γιατί υπάρχει ανάγκη από εργατικά χέρια και από την άλλη δεν υπάρχει μια στρατηγική για το πώς πραγματικά θα εγκολπώσουμε τους πρόσφυγές μας, πώς θα τους ενσωματώσουμε μέσα στο σύστημα και στην παραγωγική διαδικασία για να δουλέψουν», αναφέρει σχετικά η κ. Μαμιδάκη.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ