Νέα τροποποίηση για την προτεραιοποίηση έργων ΑΠΕ – Όρους σύνδεσης περιμένουν έργα 45 GW
Σε μία ακόμη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του Αυγούστου του 2022 για την κατά προτεραιότητα όρων σύνδεσης έργων ΑΠΕ στο δίκτυο προχωράει το ΥΠΕΝ.
Η νέα υπουργική απόφαση που αναμένεται πιθανότατα και αύριο επαναπροσδιορίζει τον τρόπο εξέτασης αιτημάτων για όρους σύνδεσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα θα προβλέπει την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής σε διάστημα 4 μηνών, προκειμένου να συνεξεταστούν τα αιτήματά τους με την κατηγορία Β, δηλαδή με τα έργα που συνοδεύονται με βιομηχανικά PPas.
Η υποχρέωση τίθεται ως εχέγγυο ότι το έργο θα κατασκευαστεί και δεν θα δεσμεύσει απλώς τον ηλεκτρικό χώρο, στερώντας τον από κάποιο άλλο. Στα 2 GW ανέρχεται η ανώτατη ισχύ έργων που θα λάβει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στο δίκτυο και στο 1 GW η ισχύς των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Καταγραφή ώριμων αιολικών έργων
Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και νέα τροποποίηση στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση αιολικών πάρκων έναντι φωτοβολταϊκών προκειμένου να επέλθει μια καλύτερη ισορροπία στο “πράσινο” μίγμα ηλεκτροπαραγωγής που θα περιορίσει τις περικοπές ενέργειας και το φαινόμενο της κατάρρευσης των τιμών τις μεσημεριανές ώρες. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, το ΥΠΕΝ έχει συστήσει μια τεχνική ομάδα εργασίας για την πλήρη καταγραφή των ώριμων αιολικών έργων ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην προτεραιοποίησή τους για τη σύνδεση με το δίκτυο.
Οι παρεμβάσεις με στόχο της βέλτιστη κατανομή του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου εκτιμάται ότι θα είναι συνεχείς καθώς η αγορά των ΑΠΕ δεν δείχνει σημάδια κόπωσης.
Το ¨πράσινο¨ χαρτοφυλάκιο της χώρας περιλαμβάνει 15 γιγαβάτ έργα σε λειτουργία (αιολικά και φωτοβολταϊκά) και 15 GW έργα ΑΠΕ με όρους προσφοράς σύνδεσης, έργα δηλαδή που έχουν δεσμεύσει χώρο στο δίκτυο, πλέον των 2 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων που επίσης έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο.
Διαθεσιμότητα 28 GW το 2030
Στην “ουρά” του ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος περί τα 45 GW, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα να παραμένει αμείωτο όταν ο σχεδιασμός του Διαχειριστή για το δίκτυο προβλέπει διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου 28 GW το 2030.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία να προσαρμόζει την διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων σύνδεσης νέων παραγωγών «πράσινης» ενέργειας, ενσωματώνοντας τις λεγόμενες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα προβλέπει δέσμευση απορρόφησης ισχύος για ένα μέρος και όχι για το σύνολο της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που θα γνωρίζουν εξ αρχής οι επενδυτές προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.
www.worldenergynews.gr