«Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να μειωθούν οι τιμές και να μην υπάρχουν υπερκέρδη και αισχροκέρδεια. Με χρήματα των πολιτών χρηματοδοτεί τις ακραία υψηλές τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για το Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας το φαύλο κύκλο της ακρίβειας στην ενέργεια», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σ.Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Yellow FM Θεσσαλονίκης, 101,7FM, και το δημοσιογράφο Κ.Τσακίρη.
Ο Σ.Φάμελλος εξήγησε ότι η νέα επιδότηση των 1,9 δισ.ευρώ που ανακοινώθηκε χθες προέρχεται αφενός από άδικες χρεώσεις που έχουν καταβάλει οι πολίτες τους προηγούμενους μήνες, χωρίς να χρειάζονται, και αφετέρου από τα υπερέσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του τελευταίου 7-μήνου. «Πρόκειται για έσοδα από φορολόγηση, από το ΦΠΑ στα τρόφιμα που δεν μειώθηκε ,από τον ΕΦΚ στα καύσιμα που δεν μειώθηκε αλλά και από χρήματα που εισπράχθηκαν μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Οι επιδοτήσεις αυτές συντηρούν τις ακραία υψηλές τιμές. Είναι προφανές ότι η πολιτική αυτή, της χρηματοδότησης δηλαδή της αισχροκέρδειας από λεφτά των πολιτών είναι αδιέξοδη γιατί δεν μειώνει τις τιμές και δεν βγαίνει, δεν έχει καμία προοπτική», σημείωσε, επισημαίνοντας και την ιλιγγιώδη αύξηση τιμών, ιδίως από τη ΔΕΗ.
Για την άρση του αδιεξόδου, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι πρέπει να τεθεί ένα όριο κέρδους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν είναι δυνατόν υπό συνθήκες κρίσης να μην υπάρχει έλεγχος στην αγορά και στις τιμές, και η αγορά να λειτουργεί υπό συνθήκες Άγριας Δύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι απόλυτα συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ούτε οι κανόνες προστασίας των καταναλωτών ούτε οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. «Οι καθετοποιημένες εταιρείες εκμεταλλεύονται τη θέση τους και αυξάνουν τις τιμές στη χονδρεμπορική, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές αλλά και η ελληνική βιομηχανία και το εμπόριο να πλήττονται από την ακρίβεια. Παράλληλα, υπάρχει αυθαιρεσία στη λιανική, την οποία έχουμε δει εδώ και ένα χρόνο, με αυθαίρετη αλλαγή συμβολαίων και εισαγωγή της ρήτρας αναπροσαρμογής, ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών,» υπογράμμισε.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής που επέλεξε η κυβέρνηση, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι με την πολιτική “Φρανκενστάιν” που ακολουθεί η κυβέρνηση έχουμε τα εξής παράδοξα: αφενός η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η ρήτρα Μητσοτάκη ήταν άδικη, αφού προχώρησε στην αναστολή της, αφετέρου όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φτάσει στο 1 δισ. ευρώ, οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης έχουν πολλαπλασιαστεί, και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν είτε στους αρχικούς λογαριασμούς είτε στους διακανονισμούς», σημείωσε. Επεσήμανε επίσης ότι όλοι βλέπουν πλέον ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ανεστάλη μόνο ονομαστικά: «Πρακτικά η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ενσωματωθεί στις τιμές που ανακοινώνουν οι προμηθευτές, και μάλιστα όχι μία αλλά δύο ή τρεις φορές», σημείωσε.
Ο Σ.Φάμελλος τέλος αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022: «Ενώ σήμερα εκατομμύρια καταναλωτές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς τους, υπάρχουν λίγες εταιρείες που έχουν ήδη σωρεύσει υπερκέρδη 2,2 δισ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Ακόμα και από τη μελέτη της ΡΑΕ, που καλύπτει μόλις 6 μήνες, προκύπτει ότι η κυβέρνηση επέτρεψε υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά 927 εκατ. ευρώ. Ακόμα περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει τι ποσό θα φορολογήσει τελικά με 90% και να το επιστρέψει στους καταναλωτές. Πρέπει όμως να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος στην ενεργειακή αγορά, να θεσπιστεί εύλογο περιθώριο κέρδους, και να σταματήσουν οριστικά τα υπερκέρδη», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.