Μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα, αποκάλυψε ο υφυπουργός οικονομικής διπλωματίας Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, μιλώντας στο 5ο Thessaloniki Summit.

Όπως είπε, η συνεργασία με τη volkswagen στην Αστυπάλαια (επένδυση που θα ολοκληρωθεί το 2026) προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών και πρόσθεσε ε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας να επενδύσει ειδικά στη Β. Ελλάδα, λόγω της εγγύτητας με τη Βουλγαρία.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο  επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Β. Ελλάδα, με ενδεικτικά παραδείγματα τις Pfizer και Cisco αλλά και το ενδιαφέρον για τα τρία περιφερειακά λιμάνια, την αποθήκη FSRU στην Αλεξανρούπολη και την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αέριου στην Καβάλα. Ανέφερε ως τομείς ενδιαφέροντος κυρίως στην ενέργεια, τα logistics και τις μεταφορές, στα τρόφιμα, την περιβαλλοντική διαχείριση κ.α.

«Η ελληνική οικονομία έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας» είπε και διαπίστωσε ότι η κρίση δημιούργησε ευκαιρίες για ψηφιακό μετασχηματισμό με θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα περάσουμε σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι τους ευρωπαϊκούς πόρους και τόνισε ότι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είναι η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση.

Eπένδυση 2 δισ. ευρώ από την Eldorado

Επένδυση 2 δισ. ευρω σε ορίζοντα 25ετίας σχεδιάζει η Eldorado Gold στη Χαλκιδική. O Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold, ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διάλογο με την κυβέρνηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020 ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία. Η επένδυση θα δώσει παράταση ζωής 25 ετών στα υπάρχοντα ορυχεία και περιλαμβάνει την κατασκευή του εργοστασίου στις Σκουριές. Το 50% της επένδυσης θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων τεσσάρων ετών και θα διπλασιάσει τις άμεσες θέσεις εργασίας (3.000 από 1.600). Ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι αναμένονται σημαντικά οφέλη για τα κρατικά έσοδα από φόρους και εισφορές (πάνω από 2 δισ. στην 25ετία) αλλά και στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση, ενώ όπως είπε στο νέο επενδυτικό πλάνο είναι ισχυρότερη η δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Ο πρόεδρος του τεχνολογικού πάρκου Thess INTEC AE Νίκος Ευθυμιάδης, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από περισσότερες από εκατό εταιρείες, που εκφάζεται με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας. Είπε ακόμη ότι εκτός από την Pfizer και την Cisco, ενδιαφέρον να εγκατασταθεί στο τεχνολογικό πάρκο εκδήλωσε και η αμερικάνικη εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Medtronic αλλά και πολλά ξένα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τα ελληνικά. Επίσης ανέφερε ότι για τη β’ φάση του έργου έχουν δειξει ενδιαφέρον επενδυτές, κυρίως από Ισραήλ.

«Έχουμε τη Θεσσαλονίκη στο ραντάρ μας, ανυπομονούμε να επενδύσουμε στην πόλη» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δήμτσας, Chief Investment Officer, της DIMAND SA, μιας εταιρείας ανάπτυξης real estate. Μάλιστα ανέφερε ότι η εταιρεία σχεδιάζει επέδυση 30 εκατ. ευρώ σε γραφειακούς χώρους και budget ξενοδοχεία, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ανατολικά του αεροδρομίου.