Άρση της υποχρεωτικής εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο στις νεόδμητες οικοδομές, περιλαμβάνει διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που βρίσκεται σε συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, Θ. Σκυλακάκη, με βάση την πράσινη μετάβαση, δεν είναι ρεαλιστική μια τέτοια πρόβλεψη, αφού όπως ανέφερε ένα κτίριο αναμένεται να καλύψει ανάγκες για 50 έως και 80 χρόνια, ενώ το φυσικό αέριο προβλέπεται να παίξει καθαρά μεταβατικό ρόλο. Στον αντίποδα τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η καλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες, όπως τη γεωθερμία, τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τις αντλίες θερμότητας.
Όπως τόνισε ο υπουργός μιλώντας σχετικά με το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή υπάρχουν πάρα πολλές νέες τεχνολογίες, που θα αναπτυχθούν στα επόμενα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια, άλλες είναι από τώρα ανταγωνιστικές όπως οι αντλίες θερμότητας, άλλες εξελίσσονται.
«Είναι λάθος λοιπόν να παίρνουμε και να διατηρούμε μία τεχνολογική απόφαση και να υποκαθιστούμε την αγορά με μία δική μας μονομερή τεχνολογική απόφαση, όπως είναι ότι θα βάζεις υποχρεωτικά φυσικό αέριο, κατά μείζονα λόγο που είναι ένα αέριο μετάβασης και δεν θα μείνει με τίποτε στη διάρκεια της ζωής αυτών των νέων οικοδομών», σημείωσε.
Φωτοβολταϊκά
Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά σημείωσε ότι έχουν αρχίσει και εγκαθίστανται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό και έχουμε μία ατελείωτη ουρά η οποία έπεται.
Η ρύθμιση για τους φυτοφράχτες και δενδροστοιχίες, που όπως είπε είναι δική του ιδέα, θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών για να μην υπάρχει οπτική όχληση αλλά και θα αποτελούν φυσικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα.
Η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά και τα λατομεία μειώνει την απόσταση στα 100 μέτρα, καθώς τα 100 μέτρα από ένα λατομείο είναι επαρκής απόσταση.
Στις ανεμογεννήτριες η σχετική διάταξη επιβάλλει στις ανεμογεννήτριες να έχουν πρόσθετες πρόνοιες για τη δασοπυρόσβεση, καθώς με τους δρόμους που δημιουργούνται, διευκολύνονται οι προσπάθειες δασοπυρόσβεσης, διότι κάνουν στην ουσία με ιδιωτικό τρόπο κάτι που είναι ανάγκη γιατί για την άμυνα των δασών απαιτείται πολύ καλύτερη πρόσβαση στα δάση.
Και στα πλαίσια αυτών των δασικών, των νέων δρόμων που δημιουργούνται λόγω των ανεμογεννητριών, είναι σημαντικό και χρήσιμο να υπάρχουν και άλλες πυροσβεστικές δυνατότητες με την ευκαιρία των νέων δρόμων που δημιουργούνται με τη μορφή κρουνών ή δεξαμενών και τα λοιπά.
Πράσινο Ταμείο
Επίσης τόνισε ότι το Πράσινο Ταμείο θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σημείωσε ότι ένα τμήμα των πόρων από τους ρύπους και από την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης θα πάει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Οι πόροι τόνισε ο υπουργός, καθώς προχωρούμε ταχύτερα στην πράσινη μετάβαση μέσω των ανανεώσιμων, πρέπει να αρχίσουν να διοχετεύονται και προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και το Πράσινο Ταμείο είναι το κατάλληλο εργαλείο γι΄ αυτή τη δουλειά.
«Ως τώρα κυρίως είχαμε πόρους που πήγαιναν με προσκλήσεις προς Περιφέρειες και Δήμους, αυτό θα συνεχισθεί, αλλά θα χρειαστούμε και κεντρικά έργα και στη δασική πολιτική και αλλού, τα οποία να πραγματοποιηθούν με πόρους των ρύπων, που θα περνάνε στο Πράσινο Ταμείο που θα δουλεύει σαν φορέας χρηματοδότησης και στον αντίστοιχο φορέα όπως το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα υλοποίησης ή παράδειγμα μελέτες μέσω των ΑΕΙ που πρέπει να γίνουν με ταχύτητα».
Υπεράκτια αιολικά
Μιλώντας για τα υπεράκτια αιολικά τόνισε ότι είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα.«Έχουμε στην Ελλάδα ένα πάρα πολύ ισχυρό αιολικό δυναμικό, κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο, το καλύτερο αιολικό δυναμικό που υπάρχει σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα με μία μικρή εξαίρεση κάποιων περιοχών έξω από την Γασκώνη το καλύτερο σε όλη τη Μεσόγειο», σημείωσε.
Το αιολικό μας δυναμικό εκεί έχει έναν capacity factor, δηλαδή χρόνο με δυνατότητα να δουλεύει, που ξεπερνά το 45%, είπε ενώ τόνισε ότι κάποιοι θεωρούν από τους επενδυτές ότι ξεπερνάει και το 50%.
Και όπως εξήγησε όταν ένα φωτοβολταϊκό στη Γερμανία δουλεύει 800 ώρες το χρόνο, ένα φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα δουλεύει 1500. Capacity factor πάνω από 50% σημαίνει ότι θα δουλεύει με πάνω από 4 χιλιάδες ώρες το χρόνο, δηλαδή τρεις φορές περίπου χρόνο που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό.
Και τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλης σημασίας αυτό το δυναμικό να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε στη σωστή στιγμή, δηλαδή τη στιγμή κατά την οποίαν θα υπάρχει σχστή τιμή καθώς θα βελτιώνεται η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα υπεράκτια αιολικά.