Οριακά κατάφερε η Ευρώπη να πετύχει τους στόχους για τα αποθέματα φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο, με ορισμένες χώρες να απέχουν από τα καθορισμένα επίπεδα, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά.
Στη Γαλλία που έχει μία από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο, οι αποθήκες φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά 35,5% την 1η Φεβρουαρίου σε σύγκριση με τον στόχο του 41% που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι χώρες που χάνουν τους στόχους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερο συμμορφώνονται.
Συνολικά, οι χώροι αποθήκευσης της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά περίπου 53% στις αρχές του μήνα -το χαμηλότερο ποσοστό για αυτή την εποχή του έτους από το 2022- σε σύγκριση με τον στόχο της Επιτροπής για 50%.
Οι έμποροι παρακολουθούν προσεκτικά τα επίπεδα αποθήκευσης, εν μέσω φόβων ότι η αγορά θα μπορούσε να συρρικνωθεί αυτό το καλοκαίρι, καθώς η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο για να αναπληρώσει τα εξαντλούμενα αποθέματά της. Αυτό καθιστά την αναπλήρωση αποθεμάτων πρόκληση ενόψει του επόμενου χειμώνα, ιδίως καθώς τα συμβόλαια φυσικού αερίου για το καλοκαίρι διαπραγματεύονται υψηλότερα από εκείνα για την επόμενη περίοδο θέρμανσης.
Τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα θερινά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν πρόσφατα. Τα συμβόλαια κινήθηκαν με διακυμάνσεις σήμερα (3/2), αφού έφτασαν σε νέο υψηλό 15 μηνών, ενώ περί τις 19:30, το συμβόλαιο μηνός στην αγορά ενέργειας της Ολλανδίας κατέγραφε άνοδο της τάξεως του 1% στα 53,78 ευρώ ανά MWh.
Το καλοκαιρινό premium -το οποίο καθιστά την αποθήκευση ασύμφορη- διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο αφού ο διαχειριστής της αγοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας κατέθεσε τον περασμένο μήνα προτάσεις για επιδοτήσεις για τη στήριξη των εγχύσεων αποθήκευσης.
Η Ε.Ε. συμφώνησε σε δεσμευτικούς στόχους αποθήκευσης στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης του 2022. Τα υπόγεια αποθήκευσης της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν την περιοχή από απροσδόκητες εξάρσεις της ζήτησης ή διαταραχές της προσφοράς κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών περιόδων.
Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής περίπτωση τιμωρίας χώρας-μέλους για μη επίτευξη των στόχων, «μια ουσιαστική και διαρκής απόκλιση» θα μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας για τον φετινό χειμώνα δεν τίθεται σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας.
Ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ υπολογίζουν έναν χαμηλότερο στόχο που λαμβάνει υπόψη ορισμένες εξαιρέσεις -με βάση την εγχώρια χρήση φυσικού αερίου ή τις εξαγωγές σε άλλες χώρες- αν και δεν δημοσιοποιούν όλες τους αριθμούς. Για την Ολλανδία, για παράδειγμα, το όριο της 1ης Φεβρουαρίου ήταν 39% σε σύγκριση με το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 47%, σύμφωνα με τα στοιχεία της χώρας. Οι αποθήκες ήταν γεμάτες κατά 37,1%.
Άλλες χώρες που έχουν εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Αυστρία. Η τελευταία υπολογίζει τον στόχο της στο 24,9%, σε σύγκριση με το 64% που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της αυστριακής αγοράς ενέργειας.