Ηγετικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση των λιμενικών υποδομών της χώρας διαδραματίζει ο Πειραιάς. Ήδη ο ΟΛΠ, μέσω δύο συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων, του CIPORT και του EALING, έχει ολοκληρώσει το σύνολο των τεχνικών μελετών για 5 θέσεις ηλεκτροδότησης πλοίων της ακτοπλοΐας και 4 θέσεις ηλεκτροδότησης κρουαζιερόπλοιων και δρομολογεί την κατασκευή των εν λόγω έργων. Το “πρασίνισμα”, όμως, του λιμανιού δεν αφορά μόνο τα κομβικά έργα της ηλεκτροδότησης πλοίων.
Αυτό που ξεχωρίζει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι η ολιστική διαχείριση που εφαρμόζει στο κρίσιμο στοίχημα της πράσινης μετάβασης. Μαζί με τα δύο έργα του εξηλεκτρισμού, ο ΟΛΠ έχει σε εξέλιξη συνολικά 11 συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ε.Ε. για την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών του. Τέσσερα έργα ξεχωρίζουν:
RENEWPORT
Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας εργαλειοθήκης που θα παρέχει πρακτικές συμβουλές, καθοδήγηση και υπολογισμό των δυνατοτήτων χρήσης ΑΠΕ για τους λιμένες της Μεσογείου, με βάση τις ενεργειακές τους ανάγκες. Αυτό θα παρέχει στους μεσογειακούς λιμένες μια ισχυρή πρόταση για τον σχεδιασμό της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Ο ΟΛΠ είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση ενός συστήματος παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε στέγαστρα που βρίσκονται σε χώρους στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων φωτοβολταϊκών μονάδων που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.
ARSINOE
Με την ολοκλήρωση του έργου, οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με ακραία φαινόμενα, όπως η μέγιστη θερμοκρασία του καλοκαιριού, τα κύματα καταιγίδων και οι πλημμύρες, θα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν σημαντικά με τον σχεδιασμό προσαρμοσμένων μονοπατιών προσαρμογής για τους θαλάσσιους λιμένες, ενώ η ευημερία των παρακείμενων κοινοτήτων θα ενισχυθεί. Το έργο ARSINOE στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία και την ανθεκτικότητα των λιμένων, καθώς και στην προθυμία των ανθρώπων να εμπλακούν στην υλοποίηση των σχετικών δράσεων.
GREEN and CONNECTED PORTS
Η δράση GREEN C Ports Action υλοποίησε πιλοτικά τη χρήση αισθητήρων, πλατφορμών μεγάλων δεδομένων, εργαλείων επιχειρηματικής ευφυΐας και μοντελοποίησης τεχνητής νοημοσύνης στα λιμάνια της Βαλένθια, της Βενετίας, του Πειραιά, του Wilhelmshaven και του Bremerhaven, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μελλοντική εξάπλωση αυτών των τεχνολογιών στην αγορά. Η πρώτη φάση του έργου περιελάμβανε τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την προσαρμογή και την εγκατάσταση των διαφόρων δικτύων αισθητήρων στους λιμένες που συμμετείχαν.
Τα εν λόγω δίκτυα αισθητήρων συλλέγουν περιβαλλοντικά δεδομένα διαφόρων τύπων (π.χ. παράμετροι ποιότητας του αέρα, μετεωρολογικές πληροφορίες, θόρυβος, συμφόρηση στις πύλες κ.λπ.), τα οποία μεταδίδονται σε πλατφόρμα διαμορφωμένη κατάλληλα για την περιβαλλοντική απόδοση λιμένα (PEP), και η οποία είναι προγραμματισμένη να λαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τα δίκτυα αισθητήρων και από τα υφιστάμενα λειτουργικά συστήματα στα επιμέρους λιμάνια (π.χ. PCS, PMIS και TOS). Στη δεύτερη φάση του έργου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και η προσαρμογή του απαραίτητου εξοπλισμού για τη δημιουργία του απαιτούμενου δικτύου περιβαλλοντικών αισθητήρων.
GREENLIFE4SEAS – GReen ENgineering solutions: a new LIFE for SEdiments And Shells
Το GREENLIFE4SEAS επικεντρώνεται στην πιλοτική παραγωγή και εφαρμογή τεσσάρων καινοτόμων υποπροϊόντων (σκόνη κελυφών, οδοπλακίδες, κυματοθραύστες, σταθεροποιημένη μάζα) που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στον κατασκευαστικό τομέα. Η πρώτη ύλη αναμένεται να συλλεχθεί από τους χώρους των λιμένων και να χρησιμοποιηθεί επιτόπου για την παραγωγή των καινοτόμων προϊόντων μέσω φορητής μονάδας επεξεργασίας πρωτότυπης τεχνολογίας.