Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μέτρο ύψους 250 εκατ. ευρώ για την στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία.
Ο λόγος για τη Μονάδα Αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχής της Αμφιλοχίας.
Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο σχέδιο καθώς είναι ένα έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σκοπός της μονάδας είναι η αποθήκευση ενέργειας για τη μεγέθυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτρικής παραγωγής.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το έργο με τίτλο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα.
Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μετά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και την έγκρισή του από το Συμβούλιο. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης -που χρηματοδοτείται από εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.
Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με τον κανονισμό όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι απαραίτητη και δικαιολογημένη, καθώς το έργο δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τη δημόσια στήριξη.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς που μίλησαν στο ypodomes.com, αυτή η εξέλιξη μεταφράζεται ως ένα μεγάλο βήμα για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα. Επιπλέον θα αποτελέσει και ένα αντίδοτο στην ενδεχόμενη στοχαστικότατα απέναντι σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η υλοποίηση τέτοιων έργων θα συντελέσει στην πτώση των τιμών της ενέργειας με τελικό κερδισμένο τον καταναλωτή.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η έναρξη των εργασιών για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022
Το έργο
Το έργο, περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.
Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας κατά την ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.
Τα οφέλη
Η υλοποίηση τέτοιων έργων δημιουργεί ένα κοκτέιλ από πλεονεκτήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το περιβάλλον και την εθνική οικονομία.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι του ευρύτερου Δήμου στην Αμφιλοχία. Με την εκκίνηση της επένδυσης θα δουν την απασχόληση στην περιοχή τους να αυξάνεται σημαντικά.
Η ολοκλήρωσή της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.
Επιπλέον η μονάδα αντλησιοταμίευσης αναμένεται να ωφελήσει και το περιβάλλον καθώς θα συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) για το 2030, αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών των ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη των λιμνών σε τοπικό επίπεδο.
Μια “Φυσική Μπαταρία”
Τέτοιου είδους επενδύσεις , όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα για τη μετάβαση στις ΑΠΕ.
Επιπλέον η μεγάλη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης, μαζί με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποτελούν το “κλειδί”,, για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας. Στόχος είναι να εξελιχθεί η Ελλάδα σε μια φυσική “μπαταρία” για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπη, και να αναδειχθεί σε έναν υπολογίσιμο περιφερειακό ενεργειακό παίκτη.
Παράλληλα, με την περάτωση τέτοιων έργων μειώνεται και η ανάγκη της χώρας για εισαγωγές καυσίμων.
Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά
Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.