Στην υλοποίηση νέου προγράμματος για την ανακαίνιση υφιστάμενων και τη κατασκευή νέων βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο τη δημιουργία 20.000 θέσεων προχωράει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Στο πρόγραμμα,συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων σταθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», εντός των επόμενων εβδομάδων θα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση συμμετοχής προς τους Δήμους όλης της χώρας, αλλά και προς τους ιδιώτες ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που θέλουν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να κατασκευάσουν κάποιον καινούργιο. Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της εκάστοτε δομής παιδικής φροντίδας και καλύπτει κτιριακές υποδομές, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την κτιριακή αναβάθμιση καιαγορά εξοπλισμό για τις ανάγκες των βρεφονηπιακών σταθμών.
Η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη επισημαίνει ότι: «Η δημιουργία νέων βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών και η προσθήκη θέσεων στους υφιστάμενους – μέσω του προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού μας για την ολόπλευρη ανάπτυξη, φροντίδα και προστασία των μικρών παιδιών. Με τις 20.000 νέες θέσεις, θα γίνει αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο το πρόγραμμα των vouchers καθώς θα καλύπτονται ακόμη περισσότερες αιτήσεις. Διευκολύναμε με νομοθετική ρύθμιση που περάσαμε στη Βουλή την ένταξη στο πρόγραμμα όλων των Δήμων της χώρας, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν για όλα τα στάδια δημιουργίας των νέων βρεφονηπιακών, από την εκπόνηση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών για την κατασκευή έως και τον εξοπλισμό».
Πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους Δήμους και τους ιδιώτες είτε για να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς, ή να φτιάξουν, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό καινούργιους. Το νέο πρόγραμμα θα τρέχει παράλληλα με τις παρεμβάσεις που κάνουν ήδη οι δήμοι και οι περιφέρειες για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση των υπαρχόντων βρεφονηπιακών σταθμών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με αυτό τον τρόπο το υπουργείο εξαντλεί κάθε δυνατό τρόπο για τη δημιουργία νέων θέσεων και τη στήριξη των οικογενειών για να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό.
Ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο
Ταυτόχρονα, με την κτιριακή αναβάθμιση και τη δημιουργία νέων σταθμών για επιπλέον 20.000 παιδιά, η κα Ζαχαράκη προχωράει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού πλαισίου για τα παιδιά έως 4 ετών, το οποίο πιλοτικά θα ξεκινήσει στο β΄ εξάμηνο του 2025 και σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο των σταθμών.
Το υπουργείου Οικογένειας σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μια πολυμελή ομάδα καθηγητών θα προχωρήσουν στην καθιέρωση παιδαγωγικού προγράμματος στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για την υλοποίηση δράσεων οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μικρών παιδιών, αλλά και την συνεχή επιμόρφωση των παιδαγωγών. Ακόμη στο νέο πλαίσιο θα υπάρχει και μέριμνα για εξειδικευμένο υλικό ενημέρωσης προς τους γονείς, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, «Εκτός από την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση των υποδομών προχωράμε σε μια μεγάλη τομή. Σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μια πολυμελή ομάδα καθηγητών εκπονούμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο για τα παιδάκια έως 4 ετών, το οποίο πιλοτικά θα ξεκινήσει στο β΄ εξάμηνο του 2025. Αρχικά θα εφαρμοστεί σε 100 παιδικούς σταθμούς και στη συνέχεια πανελλαδικά στους περίπου 3.000 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση μεγάλου αριθμού πρωτοπόρων δράσεων όπως ομάδες συμβουλευτικής γονέων για να στηρίξουμε τους νέους γονείς ώστε να μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των μικρών παιδιών.
Μελετάμε επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα επέκτασης ωραρίου σε κάποιους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το μέτρο σε κάποιες περιοχές, από το ’26 και μετά. Τα παιδάκια να φεύγουν στις 2 ή ακόμη και πιο αργά, ώστε να διευκολύνονται περισσότερο και οι εργαζόμενοι γονείς».
Σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας, με πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης δημιουργείται οργανωμένο πλαίσιο υπηρεσιών Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης, απολύτως οικογενειοκεντρικό. «Παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές και οι οικογένειες τους θα λαμβάνουν εξατομικευμένη στήριξη από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α. και όλο αυτό σε οικεία περιβάλλοντα για το παιδί όπως το σπίτι, ή ο βρεφονηπιακός σταθμός» αναφέρει στο «Mononews». Μέσω του προγράμματος θα δοθούν σε 2.500 παιδιά και στις οικογένειες τους vouchers των 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί. Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
• την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
• την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
• τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.
Image by Katrina_S from Pixabay