Δύο θέσεις χωρίζουν την Ελλάδα από την Τουρκία στη λίστα του StartupBlink για τα κορυφαία startup οικοσυστήματα ανά τον κόσμο, με τη χώρα μας να σκαρφαλώνει φέτος στην 48η θέση -από την 54η το 2021- και τη γείτονα να φιγουράρει στην 46η, έχοντας, ωστόσο, χάσει δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
«Παρότι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση το 2008 και από την πανδημία το 2020, η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική. Το 2021 η χώρα κατέγραψε αύξηση στη χρηματοδότηση προς τις startups, δημιουργώντας exits και ανοίγοντας τον δρόμο σε εταιρείες να γίνουν “μονόκεροι”. Αυτό έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή για το εγχώριο οικοσύστημα και τις δυνατότητές του», σημειώνεται στη σχετική έρευνα, ενώ για την Τουρκία τονίζεται το εξής: «Το τουρκικό οικοσύστημα γνώρισε μια περίοδο ανάπτυξης που σταμάτησε αρκετά χρόνια πριν λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων, προκαλώντας έλλειψη τόσο ξένων όσο και εγχώριων επενδύσεων. Παρά αυτή την αναταραχή, το 2021 ήταν έτος-ρεκόρ για τις τουρκικές νεοφυείς επιχειρήσεις».
Ομοιότητες
Οσο κι αν οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σήμερα πιο τεταμένες από ποτέ, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις προκλητικές δηλώσεις των μελών της τουρκικής κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά όσον αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Κατ’ αρχάς, το εργατικό δυναμικό τους είναι υψηλής εξειδίκευσης, καταφέρνοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
«Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός υψηλής εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού που μιλάει αγγλικά και έναν πολλά υποσχόμενο τομέα πληροφορικής. Η πρόκληση, ωστόσο, είναι να διατηρήσει αυτό το ταλέντο στη χώρα, προωθώντας παράλληλα μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης», τονίζεται. Εξίσου ταλαντούχο είναι και το προσωπικό στην Τουρκία, με το StartupBlink να εξηγεί ότι «έχουν υψηλή εξειδίκευση, προτιμούν μια πιο ενεργή προσέγγιση και δείχνουν αληθινό ενδιαφέρον στο να βοηθήσουν το τοπικό οικοσύστημα να αναπτυχθεί». Παράλληλα, οι δύο χώρες προσφέρουν στις startups πρόσβαση τόσο στην Ευρώπη όσο και σε Ασία/Αφρική και Μέση Ανατολή, ενώ αμφότερες έχουν καταφέρει να εισέλθουν στο κλαμπ όσων διαθέτουν τουλάχιστον έναν «μονόκερο». Η μεν Ελλάδα με τη Viva Wallet και την πρόσφατη εξαγορά της από την J.P. Morgan, αλλά και με την PeopleCert, η αποτίμηση της οποίας έχει ξεπεράσει προ πολλού το 1 δισ. ευρώ και η δε Τουρκία με τις Getir και Dream Games.
Πιο αναλυτικά, η Getir, η αξία της οποίας ανερχόταν πέρυσι στα 7,7 δισ. δολάρια, ιδρύθηκε το 2015 στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες startups στον κλάδο του delivery παγκοσμίως. Εχει καταφέρει να σηκώσει σημαντικούς γύρους χρηματοδότησης, πετυχαίνοντας την επέκταση στις αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ (Σικάγο και Νέα Υόρκη). Οσον αφορά την Dream Games, λανσάροντας το Royal Match, ένα Candy Crush αλά τουρκικά, κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες να μπει στην 20άδα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τα μεγαλύτερα έσοδα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, απασχολώντας περισσότερους από 6 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδρυτές της είναι δύο πρώην μάνατζερ της Peak Games, την οποία εξαγόρασε το 2020 η αμερικανική Zynga σε μια συμφωνία που τιμολόγησε την αξία της τουρκικής εταιρείας στο 1,8 δισ. δολάρια, καθιστώντας την έτσι τον πρώτο «μονόκερο» της χώρας. «Η Ελλάδα έχει τη φήμη ότι δυσκολεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα και, προτού πραγματοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, οι ψηφιακοί νομάδες και η θετική δημοσιότητα θα δημιουργήσουν πραγματικό αντίκτυπο. Βλέπουμε βελτιωμένες πολιτικές που αρχίζουν να εφαρμόζονται και τα αποτελέσματα είναι αισθητά. Φέτος η Ελλάδα χτύπησε το ορόσημο του “μονόκερου”, δείχνοντας την ικανότητά της να δημιουργεί παγκόσμιες εταιρείες», σημειώνει το StartupBlink και συνεχίζει: «Η βιομηχανία του gaming προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον με “μονόκερους” όπως την Dream Games και η Τουρκία προωθείται σε άλλες βιομηχανίες. Η Getir, ηγέτις στο delivery, πρόσφατα έγινε decacorn (σ.σ.: με αποτίμηση άνω των 10 δισ. δολαρίων). Εάν ο δημόσιος τομέας δώσει τη σταθερότητα και τα εργαλεία που χρειάζεται, η Τουρκία θα ξεδιπλώσει τις τεράστιες δυνατότητές της».
Η εικόνα ανά πόλη
Αλμα 21 θέσεων έκανε φέτος η Αθήνα, πετυχαίνοντας να εισέλθει στο παγκόσμιο top 150 της λίστας του StartupBlink. Συγκεκριμένα, η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται 132η ανάμεσα σε 1.000 πόλεις ανά τον κόσμο, φιγουράροντας στην πρώτη τριάδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Εκτός από την Αθήνα, όλες οι άλλες ελληνικές πόλεις έχουν υποχωρήσει στον επίμαχο δείκτη. Η Θεσσαλονίκη είχε σημαντική πτώση το 2022, υποχωρώντας 128 θέσεις -στην 507η παγκοσμίως-, ενώ με τα Ιωάννινα και τη Ρόδο να βγαίνουν εκτός κατάταξης η Ελλάδα έχει πλέον μόνο δύο πόλεις στο top 1.000 έναντι τεσσάρων πόλεων το 2021. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο κεντροποιημένη είναι η ελληνική startup σκηνή», αναφέρεται στην έρευνα.
Η Κωνσταντινούπολη, η πόλη με την υψηλότερη βαθμολογία στην Τουρκία, βρίσκεται στην 66η θέση, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις στη σχετική λίστα. Η Αγκυρα έπεσε 70 θέσεις, στην 280ή, συνεχίζοντας την αρνητική πορεία από το 2021, η Σμύρνη έπεσε στην 409η θέση, χάνοντας 25 θέσεις, ενώ η Αττάλεια έπεσε 168 θέσεις, στην 817η παγκοσμίως. Η Τουρκία έχει πλέον συνολικά τέσσερις πόλεις στο top 1.000 παγκοσμίως έναντι εννέα πόλεων το 2021.