Το ενδιαφέρον της Dimand για την παραχώρηση της ΔΕΘ, υπό την προϋπόθεση ότι ο διεθνής διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί θα πληροί τα κριτήρια που θέτει η εισηγμένη για τα projects που αναλαμβάνει, εξέφρασε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Η Dimand υλοποιεί ήδη στη Θεσσαλονίκη επενδύσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων το έργο ανάπλασης του ακινήτου απέναντι από την παλιά ζυθοποιία Φιξ, που παρουσίασε το Σαββάτο, ενόψει της φετινής ΔΕΘ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος φέρεται να διακρίνει ευκαιρίες στη συμπρωτεύουσα.
«Όταν δούμε τη διακήρυξη της ανάπλασης της ΔΕΘ – η οποία θα είναι μια μεγάλη παραχώρηση με ιδιωτική επένδυση – θα τη μελετήσουμε. Αν η διακήρυξη είναι στη σωστή κατεύθυνση, θα συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό», είπε ο επικεφαλής της εισηγμένης, εξηγώντας πως το έργο θα πρέπει να απευθύνεται στην αγορά με λογικούς και όχι ετεροβαρείς όρους.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπερταμείο έχει καταλήξει από την άνοιξη στη λύση της παραχώρησης για την αναβάθμιση της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η περίοδος παραχώρησης ορίζεται στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σύμβασης, ενώ αναφορικά με τον προϋπολογισμό του έργου, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις 300 εκατομμυρίων. Η δημόσια συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού με εξασφαλισμένους πόρους, ενώ πιθανολογείται ότι ο διαγωνισμός θα βγει από το 2025 κι έπειτα.
Επενδύσεις 400 εκατ. στη Θεσσαλονίκη – Οι συμφωνίες με πολυεθνικές
Η αρχή των επενδύσεων στην Θεσσαλονίκη γίνεται με την παράδοση του Hub 26 και του Citrus, όπως λέγονται τα κτίρια επί της 26ης Οκτωβρίου στη δυτική είσοδο της πόλης.
Το Citrus είναι το κτίριο των 4.400 τ.μ. που ανέπτυξε η Dimand και εξαγοράστηκε από την Παρευξείνια Τράπεζα, προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία της, ενώ το Hub 26 παραδίδεται ως campus γραφείων αποτελούμενο από πέντε αυτοτελή κτίρια. Αναφορικά με τους μισθωτές, η Dimand έχει συμφωνήσει τη εκμίσθωση χώρων στην τεχνολογική TaskUs, εισηγμένη στο Nasdaq, η οποία εγκαθίσταται την επόμενη εβδομάδα στο ακίνητο με 800 εργαζόμενους. Τμήμα περίπου 3.500 τ.μ. έχει μσθώσει και η Alpha Bank, στους μισθωτές ανήκει και μία επιπλέον μη συστημική τράπεζα, ενώ για την επιφάνεια 4.000 τ.μ. η Dimand βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Siemens, την Coca Cola 3E, τη ΔΕΗ και τη Metlen. Το έργο έχει συμφωνηθεί να προπωληθεί στην Prodea, που συμμετείχε κατά 35% στην ανάπτυξη, ενώ το σύνολο της επένδυσης για τα Hub 26 και Citrus ανήλθε στα 72 εκατομμύρια ευρώ.
Μεγαλύτερη είναι η μεγάλη αστική ανάπλαση στο παλιό εργαστάσιο της Φιξ, της οποίας η ακαθάριστη αξία φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ. Το έργο συμπεριλαμβάνεται στα projects που συνθέτουν τη στρατηγική συνεργασία της Dimand με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάπτυξη αστικών χώρων. Ειδικότερα, η Πειραιώς και η εταιρεία ακινήτων έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025, με περίοδο κατασκευής τρία χρόνια. Στο ακίνητο θα αναπτυχθούν κατοικίες, θεματικό ξενοδοχείο, πολιτιστικές χρήσεις, χώροι εστίασης, καθώς τμήμα του έχει εξαγοραστεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και σε αυτή τη φάση εκπονούνται οι μελέτες για την ανάπτυξη, ενώ το exit της Dimand από το έργο θα γίνει σταδιακά.
Ακίνητα που φτάνουν τα 40 σε αριθμό στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει και το project Skyline, στο οποίο η Dimand συμμετέχει με τις Premia Properties, EBRD και Alpha Bank. Από αυτά ξεχωρίζουν τα παλιά γραφεία της βιομηχανίας Ακκά κοντά στη Στοά Μοδιάνο, επιφάνειας περίπου 3.500 τ.μ., τα οποία αργότερα στέγασαν την Alpha Bank. Να σημειωθεί εδώ ότι το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής του Skyline θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη που αναμένεται έως τις 30 Οκτωβρίου.
Τέλος, η Dimand έχει εξαγοράσει το ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, το οποίο μετατρέπει σε συγκρότημα logistics 120.000 τ.μ.. Σε αυτή τη φάση έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση του εδάφους στο ακίνητο και αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας.