Στα 370 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν συνολικά έξι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία αναπτύξεων στο real estate, σε έξι νέα ακίνητα τα οποία και προσέθεσε κατά την προηγούμενη χρονιά στο χαρτοφυλάκιό της.
Η εισηγμένη, σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του 2024 και 6 «exits» (έξοδο) σε αντίστοιχα έργα, παραδίδοντας στους χρήστες και στους τελικούς ιδιοκτήτες τους τις εν λόγω αναπτύξεις που έχει σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων είναι ο Πύργος του Πειραιά, το Μινιόν, τα γραφεία στο Μαρούσι με μισθωτή την PwC καθώς και το πρώτο σύγχρονο συγκρότημα γραφείων στη Θεσσαλονίκη (Hub 26).
Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη χτεσινή παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Dimand από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτρη Ανδριόπουλο, στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), δηλαδή στο θεσμικό επενδυτικό «κοινό».
Σε σχέση με την μακροπρόθεσμη στρατηγικής της, στην παρούσα φάση η εταιρεία μελετά συστηματικά τις περιοχές στις οποίες θα κατασκευαστούν οι σταθμοί της υπό κατασκευή νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, προκειμένου να εξασφαλίσει ακίνητα προς ανάπτυξη.
Τα projects στη Β. Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι στα νέα ακίνητα που απέκτησε η εταιρεία το 2022 περιλαμβάνεται το οικόπεδο συνολικής επιφάνειας περίπου 355.648 τ.μ. στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησία της Βαλκάν Ακίνητα. Το project περιλαμβάνει την ανάπτυξη σύγχρονων αποθηκών, περίπου 120.000 τ.μ., που θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κόμβο Logistics στη Βόρεια Ελλάδα.
Επίσης στη Θεσσαλονίκη, η Dimand ενίσχυσε το portfolio της με οικόπεδο με συγκρότημα βιομηχανικών κτηρίων, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, συνολικής επιφανείας περίπου 25.211 τ.μ. (πρώην συγκρότημα παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ). Αναμένεται η ανάπτυξη βιοκλιματικού συγκροτήματος μικτών χρήσεων με σκοπό την εκμίσθωσή του.
Στη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και το υπό κατασκευή συγκρότημα γραφείων Hub 26 (εφάπτεται στο πρώην Ζυθοποιείο Φιξ) που αποτελείται από τέσσερα μπλοκ, με δύο επίπεδα κοινόχρηστων υπόγειων χώρων στάθμευσης – βοηθητικών χώρων (30.600 τ.μ.). Σημαντικό μέρος του έχει μισθωθεί και όταν ολοκληρωθεί (τέλος 2023 με αρχές 2024) θα περιέλθει στην ιδιοκτησία της μεγαλύτερης εγχώριας ΑΕΕΑΠ, Prodea Investments (κατέχει το 30%).
Το συγκρότημα στο Μαρούσι και το ΤΕΕ
Μεταξύ των έργων που θα παραδώσει το 2024 (πρώτο εξάμηνο) είναι το συγκρότημα γραφείων που αναπτύσσει επί των οδών Διονύσου και Βλαχερνών και της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Στο ακίνητο (επιφάνειας άνω των 10,6 χιλ. τ.μ.) που αποκτήθηκε το 2022 έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 24.940 τ.μ. σε δύο κτιριακούς όγκους, το οποίο στοχεύει σε πιστοποίηση WELL και LEED στη βαθμίδα Gold. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη μισθωθεί στην PwC, ενώ έχει υπογραφεί προσύμφωνο με την τράπεζα Eurobank για την πώλησή του έναντι τιμήματος 74,444 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το ακίνητο του ΤΕΕ (στο «Δαχτυλίδι») η Dimand είναι προσωρινός ανάδοχος, αλλά πρέπει να περάσει η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατασκευαστής είναι η ΤΕΡΝΑ ενώ συμμετέχει στο project και το Ιατρικό, αν και ο κ. Ανδριόπουλος δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία.
Ο πύργος Πειραιά και το Μινιόν
Ο «πράσινος» και εμβληματικός Πύργος του Πειραιά (κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) θα παραδίδεται σταδιακά στους χρήστες του μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα (πρόσφατα ανακοινώθηκε και η συμφωνία με τον όμιλο Zara), εστιατόρια, καφέ και γραφεία. Επιπρόσθετα, ως γνωστόν, στο νέο Μινιόν προβλέπονται χρήσεις εμπορικές, γραφειακές και οικιστικές (καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα).
Κόστος κατασκευής, επιτόκια και Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε χθες και στα προβλήματα της οικοδομικής δραστηριότητας. Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα το κατασκευαστικό κόστος έχει αυξηθεί περίπου 70%, τα επιτόκια έχουν εκτοξευτεί, ενώ άνοδο καταγράφει και το εργατικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχει ζήτηση για σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους, τα ενοίκια αυξήθηκαν (όπως είπε χαρακτηριστικά στη Λ. Κηφισίας το μίσθωμα για σύγχρονο γραφειακό χώρο φθάνει τα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα).
Επίσης, η εταιρεία μπήκε σε μεγαλύτερη έρευνα υλικών κατασκευαστών και λύσεων για τα κτήρια της ως αντιστάθμισμα στο κόστος. Πάντως, γενικότερα λόγω της κατάστασης επηρεάζεται η κερδοφορία αλλά αναμένεται βελτίωση από το 2024.
Επιπρόσθετα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) ως χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα, η Dimand βρίσκεται σε επαφή με τράπεζες για την από κοινού με το RRF χρηματοδότηση αναπτύξεών της, εξασφαλίζοντας καλύτερο του τρέχοντος επιτόκιο («εκεί που είμαστε στο 3% με 3,5% και ανέβαινε προς το 5,5%, ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης και παραμένει στο 3 με 3,25%», είπε χαρακτηριστικά για το επιτοκιακό κόστος).
Τα οικιστικά
Όπως επίσης σημείωσε, στην Ελλάδα επειδή τα κτήρια είναι παλιά οι εταιρείες συνεχίζουν να ψάχνουν για «πράσινα» για να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδά τους, άρα, η ζήτηση για μοντέρνα κτήρια παραμένει για τα επόμενα 5 χρόνια. Επίσης υπάρχει ζήτηση για κατοικίες και ενώ η Dimand δεν είχε δραστηριοποίηση στα οικιστικά, έχει αποκτήσει ακίνητα τα οποία θα έχουν και κομμάτι οικιστικό, όπως το Μινιόν, το project στο Φιξ, η πρώην Softex, ενώ μεγάλο είναι και το project Skyline.