Την επίσημη παρουσίαση του project Greece Africa Power (GAP), της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, πραγματοποίησε χθες ο όμιλος τεχνολογιών πράσινης ενέργειας Eunice.
Πρόκειται για το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο που μπαίνει στην «μάχη» της διεκδίκησης του έργου που θα φέρει την πολυπόθητη πράσινη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από τις απέραντες και ηλιόλουστες εκτάσεις της βορειοαφρικανικής χώρας στην Ευρώπη.
Το πρώτο που έχει λάβει και επίσημα τη στήριξη της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης και του ΑΔΜΗΕ είναι το «GREGY», του ομίλου Κοπελούζου. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου απευθείας από την Αίγυπτο στην Αττική. Ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει επίσης άδειες για έργα ΑΠΕ στην αφρικανική χώρα.
Χθες τα αποκαλυπτήρια του ομίλου Eunice για το δικό του υποβρύχιο καλώδιο, σηματοδότησε τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.
Ο ελληνοαμερικάνος πρώην γερουσιαστής
Βαρύ πυροβολικό… για τη Eunice θεωρείται ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα υλοποίησης GAP ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ Andreas Borgeas.
Μετά από μία 15ετή θητεία στα πολιτικά τεκταινόμενα των ΗΠΑ κι έχοντας κτίσει ισχυρές διπλωματικές σχέσεις με το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο επιστρέφει στην Ελλάδα. Με καταγωγή από τη Σάμο και διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με το ελληνοαμερικανικό λόμπι έφερε τη συμμετοχή της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας McDermott, ενώ ο ίδιος χθες συνομιλώντας με δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί μετά από διαδοχικά ταξίδια σε Ουάσιγκτον και Κάιρο πως συνομιλεί και με γαλλικό όμιλο. Παρέπεμψε δε, σύντομα σε ανακοινώσεις.
Ο κ. Borgeas τόνισε επίσης τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος ενισχύθηκε μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, και την δυνατή στήριξη του αμερικανικού παράγοντα. Ο ίδιος επικαλέστηκε αναφορές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον «στηρίζει τις ενεργειακές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο. Δεν έκανε αναφορά μόνο σε μία διασύνδεση», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνοαμερικάνος CEO.
Το project GAP
O κ. Borgeas υπογράμμισε ουκ ολίγες φορές στη διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, πως το project GAP δεν είναι ανταγωνιστικό του GREGY.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο ανταγωνισμός βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως προς την αξιολόγηση των projects για την ένταξη τους στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.». Απόφαση η οποία θα ληφθεί τον Νοέμβριο και ουσιαστικά θα δώσει προβάδισμα ως προς την πρώτη χρηματοδότηση και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος του GAP επισήμανε πολλές φορές ότι το project έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα και χωρίς καν τη συμμετοχή ευρωπαϊκών πόρων.
Το έργο διακρίνεται σε δύο τμήματα: Το πρώτο προβλέπει μία υποβρύχια διπλή διασύνδεση συνολικής ισχύος 2 GW που θα ξεκινά από την Αίγυπτο και θα καταλήγει μέσω της ΑΟΖ των δύο χωρών – τονίστηκε ως πλεονέκτημα – στον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Η απόσταση είναι μόλις 450 χλμ, τα βάθη μεγάλα μέχρι 4.500 χλμ. Το δεύτερο τμήμα προβλέπει τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική μέσω υποβρύχιου καλωδίου ισχύος 800 MW που θα περνά τις Κυκλάδες καταλήγοντας στο Λαύριο.
Το σύνολο του έργου ανέρχεται στα 2,8 δις. δολ.
Ο κ. Borgeas επανέλαβε πως υπάρχει επιστολή στήριξης του έργου από την ελληνική κυβέρνηση. Την υπογράφει ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς (2020) και έχει νομική ισχύ μέχρι το τέλος του 2023. Με τον τρόπο αυτό το GAP κρατά ανοιχτή την πόρτα των Βρυξελλών για την ένταξη του στα έργα PCI.
Περί τεχνικών εμποδίων
Ο CEO επιδίωξε να απαντήσει και στα τεχνικά εμπόδια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακά κορεσμένη Κρήτη, όπου θα είναι ο πρώτος σταθμός των αφρικανικών Γιγαβάτ, είπε πως στο νησί θα μένει η μισή ενέργεια, η οποία θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Η υπόλοιπη θα μεταφέρεται στο ηπειρωτικό σύστημα για να φεύγει μέσω άλλων διασυνδέσεων στην Ευρώπη.
Ο ίδιος επίσης δεν απέκλεισε τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και μέσω του έργου «Αριάδνη» που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική είτε και μέσω του EuroAsia (Κύπρος – Κρήτη).
Για την παραγωγή ΑΠΕ
Τα στελέχη της διοίκησης της Eunice ρωτήθηκαν επίσης και για το αν έχουν εξασφαλισμένες ποσότητες ΑΠΕ που θα μεταφέρουν από την Αίγυπτο.
Όπως υποστήριξαν από τη στιγμή που υπάρχει έτοιμος ενεργειακός διάδρομος η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα υπάρξει.