Σήμερα αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα. Σδούκου, για την επικείμενη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας και του κανονισμού για το υδρογόνο και την απανθρακοποίηση της αγοράς ορυκτού αερίου.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Προς:
κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών
Αθήνα,
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
Θέμα: Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας και του κανονισμού για το υδρογόνο και την απανθρακοποίηση της αγοράς ορυκτού αερίου
Αξιότιμε κ. Σκρέκα,
Η αναθεώρηση της λεγόμενης “δέσμης μέτρων για το φυσικό αέριο” είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των Ευρωπαίων από τις καταστροφικές συνέπειες της εξάρτησης από το ορυκτό αέριο και τα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων για τα επόμενα χρόνια. Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών της ΕΕ ετοιμάζονται να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της οδηγίας και του κανονισμού για το υδρογόνο και την απανθρακοποίηση της αγοράς ορυκτού αερίου στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας στις 28 Μαρτίου, σας καλούμε να διασφαλίσετε ότι η θέση του Συμβουλίου θα είναι αυτή που θα βελτιώνει την πρόταση της Επιτροπής και την πρόσφατα εγκριθείσα θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αυτό σημαίνει μια θέση που είναι συμβατή με τον στόχο της ΕΕ για τον περιορισμό της παγκόσμιας (ύπερ)θέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου και διασφαλίζει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, σας καλούμε να ενισχύσετε τον ορισμό για τα αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών:
– πιέζοντας ώστε ο ορισμός αυτός να περιλαμβάνει ένα όριο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 80% από ό,τι το ορυκτό “φυσικό” αέριο σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους (σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές – ICCT), προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί περαιτέρω η ένταση άνθρακα των εν λόγω αερίων και η χρήση τους με βάση το ορυκτό αέριο και
– απορρίπτοντας τις προσπάθειες να επιτραπεί στα αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών να προσμετρώνται στους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο της Οδηγίας RED για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (το προτεινόμενο άρθρο 8α στο πλαίσιο της οδηγίας). Με απλά λόγια: τα πυρηνικά και το υδρογόνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα δεν είναι ανανεώσιμες πηγές και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, ιδίως όταν αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις απομακρύνονται από τις πραγματικές ανανεώσιμες πηγές.
Σας καλούμε επίσης να απαγορεύσετε την πρόσμιξη υδρογόνου, καθαρά και απλά. Το υδρογόνο είναι ένας πολύτιμος και σπάνιος πόρος που απαιτείται σε καθαρή μορφή για ορισμένους τομείς που είναι δύσκολο να απανθρακοποιηθούν (και δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν). Η πρόσμιξη δεν σημαίνει μόνο σπατάλη υδρογόνου για χρήση σε τομείς που θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τις ανθρακούχες εκπομπές πολύ πιο αποτελεσματικά με άλλα μέσα, αλλά απαιτεί επίσης επενδύσεις σε δίκτυα χωρίς καμία επίδραση στις εκπομπές, αλλά με εξαιρετικά πραγματική επίδραση στις τιμές για τους τελικούς καταναλωτές.
Θέλουμε επίσης να επιστήσουμε την προσοχή σας στο νεοεισαχθέν άρθρο 11α (στην οδηγία) που αναφέρει την προστασία των καταναλωτών κατά τη σταδιακή κατάργηση του “φυσικού” αερίου στη θέρμανση. Χαιρετίζουμε αυτή την προσθήκη ως αναγνώριση της ανάγκης για ταχεία σταδιακή κατάργηση του ορυκτού αερίου και, ταυτόχρονα, για την προστασία των καταναλωτών. Καθώς πρόκειται για μια βασική πτυχή της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, σας ενθαρρύνουμε να την υποστηρίξετε και να την ενισχύσετε, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές, ιδίως οι ευάλωτοι που κινδυνεύουν από την ενεργειακή φτώχεια, μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από τη μετάβαση στη θέρμανση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέλος, σας προτρέπουμε να διασφαλίσετε την ανεξάρτητη διακυβέρνηση του δικτύου υδρογόνου, εμμένοντας στην πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα σχεδιασμού δικτύου υδρογόνου (ENNOH, άρθρο 40), κρατώντας τους διαχειριστές ορυκτού αερίου μακριά από αυτόν. Αν δεν το πράξετε, θα επιτρέψετε στη βιομηχανία ορυκτού αερίου να κερδίσει χρήματα από μια δαπανηρή, αναποτελεσματική και σπάταλη κατασκευή ενός συστήματος “φυσικού” αερίου που θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες αερίου και υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.