Νέες εξαγορές στον τομέα των έργων ΑΠΕ αλλά και μεριδίων σε κοινοπραξίες έργων παραχώρησης της εκμετάλλευσης σχεδιάζει ο όμιλος Intrakat το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της περαιτέρω διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του. Απώτερος στόχος, όπως τον περιέγραψε χθες ο κ. Αλ. Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, είναι να μειωθεί η εξάρτηση από την κατασκευή εντός της επόμενης πενταετίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισορροπημένη ανάπτυξη.
«Ιδανικά θέλουμε το 40% της δραστηριότητας να αφορά κατασκευές, το 30% ΑΠΕ και το υπόλοιπο 30% ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενους στους μετόχους της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση θα επιχειρήσει να αποκτήσει μερίδιο στο έργο παραχώρησης του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης), όπου προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε πρόσφατα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επίσης, η εισηγμένη ενδιαφέρεται να εξαγοράσει συμμετοχές που ενδεχομένως να πωληθούν στο μέλλον σε υφιστάμενα έργα παραχώρησης. Στον τομέα των ΣΔΙΤ επίσης ακολουθείται μια επιθετική πολιτική διεκδίκησης νέων συμβάσεων, προκειμένου να ενισχυθεί το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο. Εξάλλου, τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν τρεις νέες συμβάσεις, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το υπουργείο Υποδομών, για την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών (φοιτητικές κατοικίες και το νέο κτίριο που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών).
Οπως εξήγησε ο κ. Εξάρχου, «χάρη στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστο αλλά και στις νέες συμβάσεις που διεκδικούμε, θεωρούμε ότι το συνολικό μας ανεκτέλεστο για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα μπορεί να κρατηθεί σε επίπεδο μεταξύ 5-7 δισ. ευρώ, κάτι που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και στους υπόλοιπους τομείς». Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας, όπου σήμερα το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 25% του συνολικού ανεκτέλεστου των 4,9 δισ. ευρώ. Κατά τον κ. Εξάρχου, «ιδανικά θα θέλαμε το μερίδιο της Ρουμανίας να είναι ανάλογο της ελληνικής αγοράς, δηλαδή να αυξηθεί στο 50% του ανεκτέλεστού μας».
Γι’ αυτόν τον λόγο η Intrakat σχεδιάζει τη δημιουργία αυτόνομης θυγατρικής, μιας «Ακτωρ Ρουμανίας», αντί να λειτουργεί με το υφιστάμενο καθεστώς του υποκαταστήματος. «Εξετάσαμε το ενδεχόμενο εξαγοράς τοπικών εταιρειών, αλλά θεωρούμε ότι το ρίσκο είναι πολύ υψηλό, καθώς πολλές εξ αυτών κουβαλούν χρέη από το παρελθόν, συχνά μη ορατά, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουμε μεγάλο κίνδυνο αν προβούμε σε μια τέτοια κίνηση. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε μια δική μας τοπική εταιρεία, με δικό της προσωπικό και στελέχη», τόνισε ο κ. Εξάρχου.
Στρατηγική χαρακτήρισε ο κ. Εξάρχου και την πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέρος της οποίας προβλέπει την αξιοποίηση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ του ομίλου, συνολικής δυναμικότητας 1,7 GW. Εκτός του ότι θα συνεισφέρει 1 δισ. ευρώ ανεκτέλεστου, καθώς η Intrakat θα εκτελέσει τα συγκεκριμένα έργα, η εν λόγω συμφωνία θα προσφέρει και το πλεονέκτημα της ΔΕΗ ως πελάτη, που θα αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια για την κάλυψη των δικών της αναγκών. Παράλληλα, βέβαια, η Intrakat αναζητά και επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά των ΑΠΕ, έχοντας εντοπίσει 2-3 περιπτώσεις έργων σε λειτουργία με υψηλό περιθώριο κέρδους. «Προσπαθούμε να αγοράσουμε τέτοια έργα, αλλά δεν είναι εύκολο, τόσο λόγω του κόστους, αλλά και επειδή δεν είναι εύκολο να διατεθούν προς πώληση από τους κατόχους τους», ανέφερε ο κ. Εξάρχου.
Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι έως τον προσεχή Νοέμβριο η Intrakat θα ανακοινώσει τη νέα εταιρική δομή της, ώστε να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να πετύχει τον στόχο για ετήσιο κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ το 2026, όπως επίσης και επίτευξη ενοποιημένου μεικτού κέρδους 10%. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται και εξαγορές μικρών εταιρειών, που όμως διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνικό προσωπικό, και ως εκ τούτου θα συμβάλουν στην ομαλή υλοποίηση του υψηλού ανεκτέλεστου έργων.