Η μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Microgreens-Magicgreens» από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς κατασκεύασε πλήρως αυτοματοποιημένους θαλάμους καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών μέσα σε πύργους παλιών υπολογιστών προς απόσυρση.
Η ομάδα κέρδισε το 1ο Βραβείο στον 17ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022» στα μέσα Μαΐου.
Πλεόν, θα εκπροσωπήσει για το 2022 την Ελλάδα στον μαθητικό διαγωνισμό του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 όλων των Junior Achievement από τις χώρες της Ευρώπης, στο Τάλιν της Εσθονίας, στις 12-14 Ιουλίου.
Οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας επιτυγχάνονται μέσω ενός συστήματος αυτοματισμού, το οποίο εγκαθίσταται στον πύργο του υπολογιστή. Ο έλεγχος γίνεται με χρήση του Internet of Things (ΙoΤ).
Το ertnews.gr και η ΕΡΤ θα είναι εκεί καλύπτοντας τη διοργάνωση. Λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι με στόχο και την ευρωπαϊκή διάκριση, οι εμπνευστές της μαθητικής StartUp μας μίλησαν για την ιδέα τους.
– Βασικό στοιχείο της ιδέας σας που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι η επαναχρησιμοποιηση, με τη χρήση πύργων παλιών υπολογιστών προς απόσυρση – ως θαλάμων καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία. Το σκεφτήκατε εξαρχής ή προέκυψε όσο σχεδιάζατε την κατασκευή, για κάποιον λόγο;
Αρχικά, όταν αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας του JA Greece και έχοντας ανάμεσά μας έναν αθλητή της Εθνικής ομάδας Judo με υψηλές διατροφικές απαιτήσεις (τον Αλέξανδρο Κατσαρώνα), αποφασίσαμε ότι θέλαμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της υγιεινής διατροφής με έναν τρόπο μοντέρνο, ενδιαφέροντα αλλά και προσιτό στον μέσο καταναλωτή. Έτσι, αποφασίσαμε να πουλήσουμε κάτι πολύ υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο που θα κέρδιζε το κοινό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αποφασίσαμε να πουλήσουμε μικρολαχανικά (ιδέα της Μαρίας Δούρου) μιας και αποτελούν την πιο τρεντυ τάση της σύγχρονης γαστρονομίας και αναπόσπαστο κομμάτι των μενού των σεφ βραβευμένων εστιατορίων. Επίσης, τα ακριβά και ευαίσθητα στην καλλιέργειά τους μικρολαχανικά είναι έως και 40 φορές πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα πλήρως αναπτυγμένα λαχανικά, ενώ μπορούν να καλλιεργούνται σε κλειστούς, ελεγχόμενους χώρους, ιδανικά για αστική καλλιέργεια.
Για να στήσουμε λοιπόν τα ράφια για την καλλιέργεια των μικρολαχανικών, έπρεπε να αδειάσουμε μια αποθήκη του σχολείου μας γεμάτη με πύργους παλιών υπολογιστών προς απόσυρση. Τότε, έχοντας παρακολουθήσει και το πρόγραμμα “Girls Go Circular” του JA, ο Αλέξανδρος πρότεινε αντί να δώσουμε τους πύργους για ανακύκλωση, να τους επαναχρησιμοποιήσουμε και να τους μετατρέψουμε σε θερμοκήπια για την καλλιέργεια μικρολαχανικών!
Έτσι, αντί να προμηθεύουμε στο αγοραστικό κοινό τα πολύτιμα μικρολαχανικά, θα τους προσφέραμε την τεχνογνωσία να καλλιεργήσουν μόνοι τους αυτές της βόμβες υγείας, στο δικό τους χώρο! Άλλωστε, όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία “Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα”!
Από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι και με τη βοήθεια των καθηγητών μας ήρθαμε σε επαφή με ειδικούς που μας καθοδήγησαν στο να μετατρέψουμε τη θεωρία σε πράξη και την ιδέα σε επιχείρηση!
– Ποιο είναι το πιο «ισχυρό» χαρακτηριστικό της ιδέας που πιστεύετε ότι θα κάνει την ιδέα σας να ξεχωρίσει και να κερδίσει τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022;
Η επιχείρησή μας παράγει ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν το οποίο αποτελεί μέρος της λύσης παγκόσμιων προβλημάτων παγκόσμιας κλίμακας, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να είναι ταυτόχρονα κερδοφόρα.
Είναι μία εταιρεία- εικονική προς το παρόν- που έχει τις βάσεις και τη δυναμική να μετατραπεί σε εύλογη χρονική περίοδο από πρωτότυπη ιδέα σε επιτυχημένη επιχείρηση.
Το όραμα της επιχείρησης είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην αγροτική καλλιέργεια, την έξυπνη διαχείριση ενέργειας και τις εφαρμογές αυτοματισμών.
Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι το γεγονός ότι ο πύργος microwonders συνδυάζει τέσσερα στοιχεία τα οποία η σύγχρονη κοινωνία αποζητά διακαώς και έχει πραγματικά ανάγκη.
- Τη μείωση των επικίνδυνων ηλεκτρονικών αποβλήτων, της ταχύτερα αναπτυσσόμενης ροής αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή που ανακυκλώνεται λιγότερο από το 40%, ενώ στη χώρα μας τα δεδομένα δείχνουν ακόμα πιο χαμηλά ποσοστά σχεδόν στο 33%. Το καταφέραμε υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας με την επαναχρησιμοποίηση των πύργων, του τροφοδοτικού και του ανεμιστήρα του παλιού υπολογιστή (εφόσον ήταν πλήρως λειτουργικά)
- Τη μείωση της επισιτιστικής κρίσης, με την αύξηση της αστικής καλλιέργειας καθώς μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9.8 δισεκατομμύρια άτομα, τα οποία θα πρέπει να τραφούν ενώ ταυτόχρονα, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων που θα θρέψουν αυτό τον πληθυσμό δοκιμάζεται καθώς καλείται να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει:
-
-
-
-
- Την κλιματική αλλαγή
- Τη μείωση διαθέσιμων υδατικών πόρων
- Την αυξανόμενη απώλεια γεωργικής γης και
- Τη μετανάστευση από αγροτικές σε αστικές περιοχές
-
-
-
Η λύση για την αύξηση της παραγωγής είναι η αύξηση των αποδόσεων των γεωργικών καλλιεργειών και η αύξηση της γεωργικής επιφάνειας χωρίς περαιτέρω μείωση της γεωργικής γης, δηλαδή καλλιέργεια σε αστικό περιβάλλον. Τα «Μicrowonders» εναρμονίζονται με αυτές τις απαιτήσεις, καθώς επιτελείται καλλιέργεια σε κλειστό χώρο και επιτυγχάνεται απόλυτος έλεγχος της παραγωγής χωρίς απώλειες στη συγκομιδή.
- Βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της υγείας των μελών κάθε νοικοκυριού αλλά και των ευάλωτων ομάδων με την καλλιέργεια μικρολαχανικών, δηλαδή βρώσιμων λαχανικών που συγκομίζονται στο στάδιο μεταξύ φύτρας και baby λαχανικού. Εξ’ αιτίας της πολύ υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα πλήρως αναπτυγμένα λαχανικά, τα μικρολαχανικά χαρακτηρίζονται «βόμβες υγείας».
- Την εφαρμογή έξυπνης γεωργίας. Με την εφαρμογή, των Σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον τομέα της γεωργίας και συγκεκριμένα στον θάλαμό μας, ανοίγει ο δρόμος για την «Πράσινη Επανάσταση» συμβάλλοντας πρακτικά και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως καλύτερη ποιότητα παραγωγής, μικρότερο κόστος, λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ισορροπημένη χρήση φυτοφαρμάκων όταν χρειάζεται, πρόβλεψη κινδύνων από φυσικά φαινόμενα ή ασθένειες και ευκολότερη διαχείριση της ζήτησης.
Δε μας κάνει όμως να ξεχωρίζουμε μόνο το όραμα και το προϊόν της επιχείρησής μας! Κάθε επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της! Και εμείς είμαστε μια Dream Team, δεμένη, αποφασισμένη και αφοσιωμένη στον στόχο της!
– Σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς την «διαδρομή» του συστήματος; Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε;
Μετά τη δημιουργία των πρώτων πρωτοτύπων, η εικονική μας επιχείρηση παραχώρησε τους πύργους Microwonders σε χώρους εστίασης και νοικοκυριά, έλαβε ανατροφοδότηση από τους πελάτες. Με βάση αυτές τις προτάσεις προχωρήσαμε στη δημιουργία customized πύργων ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του πελάτη π.χ. διπλούς ή διωρόφους πύργους (DH1- Double Horizontal, DV1- Double Vertical, DS1- Double Sided) για μεγαλύτερη παραγωγή ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες παραγωγής ενός εστιατορίου και πιο καλαίσθητων πύργων για να καταστήσουμε τον κάθε πύργο ένα διακοσμητικό κομμάτι για το χώρο του πελάτη μας με εντυπωσιακά και καλαίσθητα σχέδια ζωγραφισμένα πάνω στον κάθε πύργο.
Εκτός από την καθιέρωσή μας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, μελλοντικά στοχεύουμε:
- στην αξιοποίηση της δυνατότητας αποστολής μηνύματος προειδοποίησης στον πελάτη μέσω εφαρμογών (π.χ. e-mail, Twitter κλπ)
- να γίνει το σύστημα πλήρως ευφυές
- Χρήση του πύργου και για άλλες καλλιέργειες π.χ. Βρώσιμα λουλούδια
- Επαναχρησιμοποίηση και άλλων ηλεκτρικών συσκευών ως θαλάμων καλλιέργειας π.χ.φούρνοι ηλεκτρικής κουζίνας, μεγάλοι εκτυπωτές κλπ.
- Συμμετοχή σε επικείμενες εκθέσεις και διαγωνισμούς όπως η ήδη εγκεκριμένη συμμετοχή μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης όπου θα προμηθεύσουμε τους διαγωνιζόμενους σεφ με πύργους Microwonders για την συγκομιδή φρέσκων μικρολαχανικών για την ανάδειξη των διαγωνιζόμενων πιάτων τους.
Η καλλιέργεια μικρολαχανικών είναι πολύ περιορισμένη στην χώρα μας και η καλλιέργεια τους γίνεται ως επί το πλείστον σε κλειστούς χώρους με τεχνητό φωτισμό χωρίς την δυνατότητα για επιτόπια παραγωγή από τον καταναλωτή. Επειδή δεν υπάρχει ανάλογο προϊόν στην αγορά, αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το καινοτόμο θερμοκήπιο που δημιούργησε η μαθητική εικονική επιχείρηση Magicgreens-Magicgreens.
– Πού έγκειται, εντέλει, η καινοτομία του συστήματος;
Ο θάλαμος «Microwonders» αποτελεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο ανάπτυξης και καλλιέργειας μικρολαχανικών, εξασφαλίζοντας τις ιδανικότερες συνθήκες ανάπτυξης (σύμφωνα με τον δείκτη VPD -Vapor Pressure Deficit), στον μικρότερο χρόνο, για την συγκομιδή και την διασφάλιση της ποιότητας παραγωγής. Αποτελεί την ιδανική λύση, τόσο για οικιακή καλλιέργεια μικρολαχανικών όσο και για εστιατόρια, ξενοδοχεία και όπου αλλού υπάρχει αυτή η απαίτηση. Ταυτόχρονα η χρήση του IoT (Internet of Things) παρέχει στον χρήστη πρόσβαση στα δεδομένα και τον έλεγχο της καλλιέργειας καθημερινά και για όλο το εικοσιτετράωρο. Τέλος, η δημιουργια του θαλάμου με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, καθιστά το προϊόν μας μοναδικό και πρωτοποριακό!
Με βάση τα παραπάνω ο τελικός σκοπός του τμήματος παραγωγής της επιχείρησής μας είναι η μετατροπή ενός «ηλεκτρονικού σκουπιδιού» σε ένα Hi-tech θάλαμο καλλιέργειας μικρολαχανικών πλήρως αυτοματοποιημένο, προσιτό σε κάθε χρήστη με σεβασμό στο περιβάλλον συμβάλλοντας σε διατροφικές επιλογές που υπερέχουν από πλευράς διατροφικής αξίας.
– Σε ποιούς απευθύνεται το εγχείρημά σας;
Τον θάλαμο Microwonders θα προτιμήσουν επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης αλλά και ιδιώτες και νοικοκυριά όπως όσοι φροντίζουν παιδιά σε ανάπτυξη και άτομα με ευαίσθητη υγεία, βίγκαν καθώς και αθλητές. Άλλωστε τα μικρολαχανικά αποτελούν την νέα τάση που κυριαρχεί στον χώρο του αθλητισμού για αντικατάσταση των συμπληρωμάτων διατροφής με το κατάλληλο μιξ μικρολαχανικών. Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι και η NASA προτείνει τα μικρολαχανικά σαν ιδανική τροφή για τα μεγάλα ταξίδια των αστροναυτών.
Η Microgreens- Magicgreens εισέρχεται σε μια αγορά χωρίς ανταγωνιστές, η οποία έχει μεγάλες προοπτικές και κοινωνική και περιβαλλοντική αξία. Βασικό πλεονέκτημα της επιχείρησής μας είναι ότι μπαίνουμε σε μία αγορά χωρίς άμεσο ανταγωνισμό. Εντός Ελλάδος δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο προϊόν. Ανταγωνιστές μας αποτελούν επιχειρήσεις του εξωτερικού με grow boxes, τα οποία όμως έχουν μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά του δικού μας θαλάμου, αλλά όχι τον συνδυασμό τους.
Συγκεκριμένα, πωλούνται grow boxes μικρολαχανικών με Grow Light ή αυτόματο πότισμα ή χρήση IoΤ αλλά όχι συνδυασμό αυτών. Επιπλέον, οι θάλαμοι της αγοράς είναι πολύ μεγάλοι σε μέγεθος και ακατάλληλοι για οικιακή χρήση, ενώ κανένας δε συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση της κυκλικής οικονομίας όπως ο θάλαμος «Microwonders».
Συγκριτικό πείραμα της καλλιέργειας και συγκομιδής μικρολαχανικών από τον πύργο Microwonders και στο συμβατικό θερμοκήπιο του βιολογικού αγροκτήματος του ΑΠΘ
(*Από τον κ. Γεώργιο Φλώρο, γεωπόνο – Διδάκτορα ΑΠΘ)
Στο τμήμα R&D πραγματοποιούνται πειραματικές καλλιέργειες ώστε να αξιολογηθούν και να βρεθούν οι καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης για κάθε είδος μικρολαχανικών, μέσω του αλγόριθμού που ανέπτυξε το συγκεκριμένο τμήμα.
Συγκεκριμένα πραγματοποιείται Επιστημονική και Εκπαιδευτική συνεργασία του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς με το Βιολογικό αγρόκτημα του ΑΠΘ.
Σε κοινό πείραμα σύγκρισης χρόνου συγκομιδής, φυλλικής επιφάνειας και άλλων ποιοτικών στοιχείων των μικρολαχανικών που αναπτύσσονται σε συμβατικές συνθήκες θερμοκηπίου και εντός του πρότυπου θαλάμου καλλιέργειας «Μicrowonders», τα αποτελέσματα των συγκρίσεων δείχνουν ότι η χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων και δυνατοτήτων αναβαθμίζει την ποιότητα και μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο συγκομιδής, αξιοποιώντας σε μέγιστο βαθμό τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής και καταδεικνύοντας την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα (προς επιστημονική δημοσίευση).
Tη βασική ομάδα αποτελούν οι μαθητές/μαθήτριες Παναγιώτης Καρατζάς, Κωνσταντίνος Κουκάκης, Χάρης Κολιούσκας, Αλέξανδρος Κατσαρώνας και η Μαρία Δούρου. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι η Ελένη Σιδηροπούλου και ο Σταύρος Κατσαρώνας.
Εθελοντής/σύμβουλος της «Μicrogreens-Magicgreens» είναι ο Στρατής Ρουμελιώτης Distribution Business Manager της HP και Inspirational Mentor o Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος.
Η ομάδα είχε συναντήσεις για την προετοιμασία της προς τον Πανευρωπαϊκό Τελικό με τον Γιάννη Βοΐλη, Assistant Vice President at Citi, την Έλενα Βελονάκη, Senior Manager, EY Parthenon, TSE Strategy και με τον διεθνούς φήμης Brand Strategist Peter Economides.
Junior Achievement Greece
Το Junior Achievement Greece είναι μέλος του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού μαθητικής και φοιτητικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide που είναι υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2022.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το JA Greece, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.jagreece.org.
Ακολουθήστε το JA Greece στα social media:
Facebook: https://www.facebook.com/JuniorAchievementGreece
Instagram: https://www.instagram.com/ja_greece/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/jagreece/
Twitter: https://twitter.com/ja_greece
YouTube: https://www.youtube.com/user/SENGREECE