Ανατολική Μάνη. Λακωνική Μάνη. Μέσα Μάνη. Προσηλιακή Μάνη. Ένας τόπος, πολλές ονοματοδοσίες -ακόμα περισσότερες ομορφιές και εκπλήξεις για όποιον αποφασίσει να τον επισκεφθεί. Μία γη φτιαγμένη από φυσική πέτρα που λούζεται από αγνό φως του ήλιου. Από το Οίτυλο ως το Γύθειο και αντίστροφα. Ένα οδοιπορικό που συνδυάζει ένδοξο παρελθόν, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φιλοξενία, αρχέγονη ομορφιά, άγρια τοπία και πλούσια γαστρονομική ιστορία.
Αυστηρή, απλή και με έντονη γεωμετρικότητα, η μανιάτικη αρχιτεκτονική αποτελεί ένα ζωντανό ταξίδι στον χρόνο. Οι πύργοι και οι πυργοκατοικίες που προσδίδουν επιβλητικότητα στο δυσπρόσιτο, ορεινό τοπίο της Μάνης, υπάρχουν ήδη από τη Βυζαντινή εποχή. Αποτελούν απόδειξη του αμυντικού χαρακτήρα της περιοχής και μέσο επίδειξης της υπεροχής των άλλοτε ισχυρών οικογενειών της.
Στη σημερινή πυργοδομημένη Μάνη, λοιπόν, έχουν διατηρηθεί αρκετά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Και εκεί ακριβώς εντοπίζεται το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον της περιοχής· τα πέτρινα κτίσματα δεν είναι διάσπαρτα και μετρημένα αλλά αρκετά σε αριθμό, έτσι ώστε να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος.
Φυσικά, η διάρκεια στον χρόνο, απαιτεί και την ανάλογη συντήρηση και τα πυργόσπιτα της Μάνης δεν αποτελούν την εξαίρεση. O παρακάτω πύργος που ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Aiolou Architects με έδρα τη Μάνη, συγκαταλέγεται ανάμεσά τους. Το έργο The Family Tower αντικατοπτρίζει την αρχιτεκτονική ανθεκτικότητα της περιοχής και συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Μια ιταλική οικογένεια αποκτά έναν ανακαινισμένο πύργο στη Μάνη
«Το έργο “Family Tower”, ένας μοναδικός συνδυασμός ιστορίας, αρχιτεκτονικής καινοτομίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, βρίσκεται στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου στη Μάνη», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες Ελένη Τσιγαρίδα και Jamie Anderson που ανέλαβαν την αποκατάσταση της εν λόγω μνημειώδους, παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας. Η ανακαίνιση της πυργοκατοικίας είχε ως στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος της ιταλικής οικογένειας στην οποία ανήκει, να υπάρχει η ικανότητα φιλοξενίας έως και 12 ατόμων.
«Ο οικογενειακός Πύργος αποτελούσε, αρχικά, μέρος ενός περιτειχισμένου συγκροτήματος δίπλα στη θάλασσα, ιστορικά θεωρείται ένα από τα σπίτια του Καπετάν Χρηστέα», προσθέτουν οι ίδιοι. Ο Καπετάν Χρηστέας ήταν γνωστός καπετάνιος της περιοχής που συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και στον αγώνα του 1821. Στον ίδιο ανήκει και ο ξακουστός Πύργος του Χρηστέα, που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
«Ο Πύργος υπέστη σημαντικές ζημιές από έναν σεισμό στις αρχές του 20ου αιώνα. Επιδεικνύοντας τον αμυντικό του χαρακτήρα, οι τοίχοι του ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε ύψος. Στα υλικά της ασβέστωσής του, περιλαμβάνεται και πορσελάνη», μας λένε οι αρχιτέκτονες. Οι παραδοσιακές, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του κτιρίου εντοπίζονται στα «ανοίγματά» του και στις τρύπες που υπάρχουν στους πέτρινους τοίχους και οι οποίες χρησίμευαν για τα όπλα.
Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν
Αφαιρώντας οποιαδήποτε αλλαγή είχε πραγματοποιηθεί όλο τον προηγούμενο καιρό, η ανακαίνιση περιελάμβανε την αντικατάσταση όλων των στεγών και την επανασχεδίαση κάθε δωμάτιου, ώστε να χωράει από ένα κρεβάτι.
Στο ισόγειο του Πύργου δημιουργήθηκε ο χώρος της κουζίνας και του σαλονιού, φυσική προέκταση του οποίου αποτέλεσε η αυλή και το μπροστινό μέρος του σπιτιού που «βλέπει» το λιμάνι. Δεδομένης της συλλογής του ιδιοκτήτη από ναυτικά αντικείμενα, το σπίτι έχει διακοσμηθεί με βάση τη nautical decor αισθητική, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αντικατοπτρίζει την ιστορία και την προνομιακή θέση του Πύργου.
Επιπλέον, η επέκταση στο πίσω μέρος του, το οποίο ενσωματώθηκε κατά τον διαχωρισμό του από το υπόλοιπο συγκρότημα, ανακαινίστηκε ολικά. Τοποθετήθηκαν νέα παράθυρα και δημιουργήθηκε μπάνιο, ενισχύοντας περαιτέρω τη γοητεία και τη λειτουργικότητα της πυργοκατοικίας.