Προσφάτως επήλθαν τροποποιήσεις στο κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering).
- Στη νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 11 παρ. 10 του ν. 4513/2018 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του ν. 4843/2021 και ισχύει, προβλέφθηκε αρμοδιότητα έκδοσης εξουσιοδοτικής διάταξης για την κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση ύστερα από γνώμη της Ρ.Α.Ε., με την οποία θα εξειδικεύονται οι όροι εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Ε.Κοιν. και ειδικότερα οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, οι χρεώσεις, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα υπολογίζεται ο συμψηφισμός, ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, εκδόθηκε η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/93976/2772 (ΦΕΚ/Β/5074/05.09.2024) Υ.Α με έναρξη ισχύος την 06.09.2024, η οποία αντικατέστησε την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/19.02.2019 (ΦΕΚ/Β/759/05.03.2019) και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτής, ήτοι την ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74999/3024/06.08.2021, την ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/121503/5016/17.12.2021 και την ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/18393/686/20.2.2023 και επέφερε μεταξύ άλλων θεμάτων, σημαντικές αλλαγές στις προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering) για τις Ενεργειακές Κοινότητες, στην έννοια των οποίων ρητώς περιλαμβάνονται δυνάμει του άρθρου 2 παρ. 13 της ανωτέρω ισχύουσας κανονιστικής πράξης, οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας καθώς και οι Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018.
- Τα σημαντικότερα σημεία που εισάγονται με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση ως προς το εν λόγω θέμα, συνοψίζονται ως εξής:i. Οι Ενεργειακές Κοινότητες για την εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού μπορούν να εγκαθιστούν σταθμούς παραγωγής σε οποιαδήποτε περιφέρεια, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασης των εγκαταστάσεων κατανάλωσης ή της έδρας της κοινότητας.
ii. Οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης των μελών των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην περίπτωση εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού δεν υποχρεούνται να βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 2 του ν. 4513/2018, του άρθρου 6Γ του ν. 3468/2006 και του άρθρου 47Δ του ν. 4001/2011 ως προς τις προϋποθέσεις εγγύτητας των μελών της Κοινότητας και με την προϋπόθεση ότι ο σταθμός παραγωγής και οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης ανήκουν στο ίδιο ηλεκτρικό σύστημα (Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή Σύστημα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών).
iii. Το πλεόνασμα ενέργειας από τον συμψηφισμό (όταν η παραγόμενη ενέργεια υπερβαίνει την κατανάλωση) μεταφέρεται στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, μέχρι την αμέσως επόμενη καταμέτρηση παραγωγής η οποία πραγματοποιείται με το ισχύον καθεστώς σε ετήσια βάση.
iv. Η Ενεργειακή Κοινότητα μπορεί να τροποποιεί τη Σύμβαση Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού κατά τη διάρκεια της ισχύος της, προσθέτοντας ή αφαιρώντας παροχές κατανάλωσης και αναπροσαρμόζοντας τα ποσοστά επιμερισμού.
v. Στη λήξη της Σύμβασης Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού Ενεργειακής Κοινότητας (Σ.Ε.Ε.Σ.Ε.Κ.), πραγματοποιείται τελική εκκαθάριση παραγωγής, που περιλαμβάνει έκτακτη καταμέτρηση της εγχυθείσας και απορροφηθείσας ενέργειας και έκδοση σχετικού εκκαθαριστικού λογαριασμού. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας δεν αποζημιώνεται και δεν μεταφέρεται σε επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό.
vi. Στην περίπτωση Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού από Ενεργειακή Κοινότητα, οι παροχές του σταθμού παραγωγής και οι παροχές κατανάλωσης προς συμψηφισμό μπορούν να εκπροσωπούνται από διαφορετικούς προμηθευτές. Στην περίπτωση αυτή, συνάπτονται Σ.Ε.Ε.Σ.Ε.Κ. μεταξύ της Ενεργειακής Κοινότητας και του κατά περίπτωση προμηθευτή, οι οποίες κοινοποιούνται στον αρμόδιο Διαχειριστή κατά τη σύναψη και σε κάθε τροποποίησή τους.
vii. Η Ενεργειακή Κοινότητα αναλαμβάνει την ευθύνη επιμερισμού της διαφοράς μεταξύ της εγχυθείσας και της απορροφηθείσας ενέργειας στους προμηθευτές και τους ενημερώνει, ώστε να προχωρήσουν στον συμψηφισμό μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών κατανάλωσης.
viii. Η Ενεργειακή Κοινότητα επίσης, δύναται να συνάψει σύμβαση με τον αρμόδιο Διαχειριστή, ώστε αυτός να αναλάβει τις διαδικασίες επιμερισμού της ενέργειας στους προμηθευτές. Αν η Ενεργειακή Κοινότητα αποτελείται από 30 ή περισσότερα μέλη και δηλώνει διαχειριστική αδυναμία να επιμερίσει την ενέργεια, τότε ο Διαχειριστής υποχρεούται να συνάψει τη σχετική σύμβαση μαζί της, έναντι καταβολής αποζημίωσης, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει ετησίως τα τρία ευρώ (3 €) ανά παροχή κατανάλωσης και συνολικά τα χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500€).
- Ως προκύπτει, οι πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις αποσκοπούν στην διεύρυνση και βελτιστοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ από ευρύτερα σχήματα ενεργειακής συνεργασίας, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία —σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς— τόσο στους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας των σταθμών από Ενεργειακές Κοινότητες όσο και στη συμμετοχή των μελών τους. Επιπλέον, ενισχύεται η κατανομή της ευθύνης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Προμηθευτών, αρμόδιου Διαχειριστή και Ενεργειακής Κοινότητας), γεγονός που επιτρέπει σε μια Ενεργειακή Κοινότητα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση και διαχείριση των ενεργειακών ροών (εγχυθείσα και απορροφηθείσα ενέργεια) του σταθμού της.
- Παρατηρείται ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις του πρόσφατου κανονιστικού πλαισίου, ότι η εφαρμογή του παραμένει ιδιαιτέρως σύνθετη και απαιτεί εξειδικευμένη νομική επάρκεια και γνώση των διάχυτων κανονιστικών ρυθμίσεων. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσεγγίσουν τα νέα δεδομένα με τη δέουσα νομική επιμέλεια, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει αλλά και αποφεύγοντας μείζονα νομικά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν.
Επιμέλεια: Δικηγορική Εταιρεία «Μεταξάς & Συνεργάτες» (www.metaxaslaw.gr)




