Στο τραπέζι βρίσκεται και επίσημα πλέον η πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας μετά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΣΕΒ με Υπουργούς της κυβέρνησης υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη.
Ειδικότερα, αντιπροσωπεία του ΣΕΒ με επικεφαλής τον Προέδρο του ΔΣ Σπύρο Θεοδωρόπουλο κατέθεσε την πρόταση του αλά ελληνικά «ιταλικού μοντέλου» με την ονομασία «Energy Industrial Reset», με την κυβέρνηση να ανταπαντά ότι θα το εξετάσει και θα επανέλθει σε συγκεκριμένες προτάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι η πρόταση του ΣΕΒ στηρίζεται σε σχετική μελέτη της Grant Thornton, η οποία, αξιοποιώντας τα «νούμερα» του ιταλικού μοντέλου, κατάρτισε μια ανάλογη φόρμουλα, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.
Επιπρόσθετα, η όλη συζήτηση διεξάγεται στη βάση της ειλημμένης απόφασης για την ενίσχυση της βιομηχανίας προς αντιστάθμιση του υψηλού ενεργειακού κόστους με τον κυβερνητικό «προβληματισμό» να εστιάζει στο ποια είναι η κατάλληλη φόρμουλα ώστε να προκύψει πολλαπλάσια ωφελούμενοι πέρα της ενεργοβόρου βιομηχανίας που αντιμετωπίζει, ελέω αντικειμένου, το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να συνεχιστούν με την γενικότερη πρόθεση να θέλει να καταλήγει το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα, αναγνωρίζοντας αμφότερες οι δύο πλευρές, την κρισιμότητα του θέματος που αν χρονίσει, ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποβεί μοιραίο για μια σειρά επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η αναβολή των οριστικών αποφάσεων σε επόμενο χρόνο σχετίζεται και με την ανάγκη των αρμόδιων κυβερνητικών επιτελείων να μελετήσουν την πρόταση του ΣΕΒ που εξ αντικειμένου παρουσιάζει σημαντική συνθετότητα και πολλές παραμέτρους να χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν προκειμένου να είναι οικονομικά και νομικά άρτιο και βιώσιμο σε βάθος χρόνου εν αντιθέσει με την περίπτωση της Ιταλίας που μήνες μετά η Κομισιόν επανήλθε, ζητώντας αλλαγές που οδήγησαν σε καθυστέρηση εφαρμογής του μέτρου.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρώτη απόφαση περί στήριξης της βιομηχανίας έχει ληφθεί με το επόμενο βήμα να αποτελούν οι αποφάσεις για την «φόρμουλα» του μοντέλου που θα επιλεχθεί. Αρμόδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ως προς την έκβαση των συζητήσεων με το τελικό αποτέλεσμα να θέλει την κυβέρνηση να προχωρά στην ενίσχυση του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, μεταξύ των οποίων και της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Η πρόταση του ΣΕΒ
Σημειώνεται, όπως προαναφέρθηκε, ότι η πρόταση του ΣΕΒ αφορά σε μια παραλλαγή του «ιταλικού μοντέλου», βασισμένη σε μια μελέτη της Grant Thornton που εκπονήθηκε το καλοκαίρι.
Ειδικότερα, σε αυτό γίνεται λόγος για ένταξη 7,4 TWh ενεργοβόρων καταναλωτών (κατ΄εκτίμηση 60 καταναλωτές) Υψηλής και Μέσης Τάσης, εφαρμόζοντας κριτήρια που ήδη ισχύουν στην ελληνική νομοθεσία. Το σχήμα βασίζεται σε μηχανισμό κατά τον οποίο προσφέρεται ενεργειακό δάνειο της τάξης των 7,4 TWh/έτος για 3 έτη από τον ΔΑΠΕΕΠ προς τους καταναλωτές. Το δάνειο αυτό επιστρέφεται στο βάθος της επόμενης 20ετίας.
Οι ωφελούμενοι του σχήματος οφείλουν να επιστρέψουν την διπλάσια ενέργεια από αυτή που δανείστηκαν σε βάθος 20ετίας, στηρίζοντας νέες ΑΠΕ της τάξης των 1,3 GW περίπου. Το ετήσιο συνολικό κόστος του σχήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 260 εκατ. ευρώ ενώ διευκρινίζεται, όπως προαναφέρθηκε, ότι η επιστροφή του ενεργειακού δανείου δεν δημιουργεί ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, όπως απεφάνθη η Επιτροπή για την περίπτωση της Ιταλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο του ΔΑΠΕΕΠ (διαχειρίζεται περί τις 22,5 TWh ενέργειας από ΑΠΕ) επαρκεί για να καλύψει το σύνολο της βιομηχανικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μην προκύπτει ανάγκη για pro-rata κατανομή όπως ισχύει στην περίπτωση της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η επιλέξιμη ενέργεια των 7,4 TWh καταμερίζεται σε 6,25 TWh στην Υψηλή Τάση για 17 παροχές και 1,15 TWh στη Μέση Τάση για 43 παροχές, ήτοι σύνολο περί τους 60 δικαιούχους-μεγάλους καταναλωτές.