Επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια για να υλοποιήσει η Ελλάδα τους ευρωπαϊκούς στόχους, σε σχέση με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και τη μείωση της εκπομπής CO2.
Η συζήτηση αυτή έχει επείγοντα χαρακτήρα, καθότι αυτή την περίοδο το υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με φορείς, με σκοπό την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας αναφέρουν στο Euro2day.gr πως «το ζητούμενο είναι να γίνουν κοινωνικά αποδεκτές οι αλλαγές, ενώ είναι αναγκαιότητα η χώρα να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ».
Οι στόχοι στην εξοικονόμηση ενέργειας έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν, καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο (1/1/2025) θα απαγορευτούν οι επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα πρέπει να σημειωθεί ενεργειακή εξοικονόμηση στα σπίτια ενεργειακής κλάσης Ε και Δ. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για αύξηση των αντλιών θερμότητας, ενώ σε μια δεκαετία από τώρα θα απαγορευτούν τα φθοριούχα αέρια σε κλιματιστικά.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς τον τρόπο επίτευξης των στόχων, εάν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα οικονομικά εργαλεία. Ωστόσο, αυτός ο προβληματισμός σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να εκφραστεί στον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και δεν αποκλείεται να ενσωματωθούν οι «επιθετικοί» στόχοι της Ε.Ε.
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης μιλώντας πρόσφατα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος συνέστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τους άλλους μεγάλους ρυπαντές να ακολουθήσουν παρόμοιες πολιτικές μείωσης των εκπομπών CO2, επισημαίνοντας πως η συνεχής μονομερής αύξηση της φιλοδοξίας υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως χρειάζεται διεθνής δυναμική διαπραγμάτευση, που σημαίνει συμμετοχή και των άλλων ηπείρων, ενώ εκτίμησε πως θα χρειαστούν επενδύσεις δισ. σε πλανητικό επίπεδο τρισεκατομμυρίων, που θέλουν εξονυχιστική οικονομική εξέταση από την οποία θα πρέπει να λείπει η ιδεοληψία από τη μια ή την άλλη πλευρά.
Όταν κινείσαι πιο γρήγορα και δεν φέρνεις αποτέλεσμα γιατί ο υπόλοιπος πλανήτης δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα μπορεί να σε προλάβει η προσαρμογή και να έχεις τα επόμενα χρόνια να πληρώσεις και την προσαρμογή και τη μετάβαση” υπογράμμισε.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με παλιότερη ανάλυση του Green Tank (Τάσεις στο Σύστηµα Εµπορίας ∆ικαιωμάτων Εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα 2005-2022) η Ελλάδα βρισκόταν πολύ πιο ψηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27. Συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς έχει πετύχει μείωση των εκπομπών στους τομείς του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών κατά 57,1% το 2022 σε σχέση με το 2005. Η επίδοση αυτή την κατέτασσε στην 6η θέση πολύ κοντά με τη Δανία και την Πορτογαλία (-57,6% και – 57,8%, αντίστοιχα).