Με το κατασκευαστικό κόστος να παραμένει στα ύψη και τα έργα που βγαίνουν προς δημοπράτηση να έχουν μελετηθεί και κοστολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, οι κατασκευαστές ζητούν την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών, «εδώ και τώρα».
Η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Δημόσια Έργα, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα του εργοληπτικού κόσμου, μπορεί να συστάθηκε (η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 7/4/2022), ωστόσο η μη τοποθέτηση διοίκησης, το καθιστά ανενεργό.
Οι εργολήπτες ζητούν την στελέχωση του φορέα προκειμένου η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων μέσω της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών, να τεθεί σε εφαρμογή.
Το Παρατηρητήριο Τιμών θα είναι αρμόδιο να ρυθμίζει και να αναπροσαρμόζει, προς τα επάνω ή προς τα κάτω, αυτόματα τις τιμές μέσω διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η συστηματική ταξινόμηση και η ενιαία κωδικοποίηση των προϊόντων δομικών κατασκευών και των προμηθευτών τους καθώς και η εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού τιμοληψίας και παρακολούθησης των τιμών για τα δομικά υλικά, τα μισθώματα μηχανημάτων και τα ωρομίσθια του εργατοτεχνικού προσωπικού.
Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή και λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022, ωστόσο οι διεργασίες για τη στελέχωση του Δ.Σ. του φορέα, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των υλικών κατασκευής, να παραμένει.
Δεν βλέπουν μείωση του κόστους για τα επόμενα 2 χρόνια
Ο προβληματισμός για “έργα που δεν βγαίνουν”, στον εργοληπτικό κόσμο, είναι διάχυτος. Πηγές του κατασκευαστικού κλάδου, επισημαίνουν ότι το κατασκευαστικό κόστος λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχει αυξηθεί κατά 40% την τελευταία διετία. Και μπορεί οι τιμές να δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, δεν βλέπουν ωστόσο υποχώρηση τιμών τουλάχιστον για την επόμενη διετία.
Στη διετία όμως αυτή πολλά έργα έχουν προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν, με αποτέλεσμα η εξεύρεση άμεσης λύσης να κρίνεται επιτακτική.
Ήδη ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) έχει ζητήσει επικαιροποίηση των προϋπολογισμών όλων των δημόσιων έργων, των έργων παραχώρησης και έργων ΣΔΙΤ που πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα στον δημόσιο διάλογο επανέρχεται το αίτημα που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει αρκετά στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου: να ανέβουν οι προϋπολογισμοί και ας γίνουν λιγότερα έργα.
“Τα κόστη ξεφεύγουν από τις όποιες προβλέψεις και τα οποία δεν καλύπτονται από αναθεωρήσεις τιμών και συμβάσεων. Για αυτό καλύτερα να γίνουν 8 έργα και να βγαίνουν, παρά 10 και να μην βγαίνουν”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.