Συγκεκριμένα έργα αφορά σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η πρόσφατη ρύθμιση, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μονάδες ΑΠΕ να αναστείλουν προσωρινά και για διάστημα δύο ετών τη σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ και να προχωρήσουν είτε στην απευθείας συμμετοχή στην αγορά, είτε στη σύναψη PPAs.
Έτσι, με βάση το υπουργείο, η εν λόγω ρύθμιση θεσπίσθηκε για να καλύψει έργα τα οποία δεν είχαν ηλεκτρισθεί έως την ημερομηνία ψήφισης της σχετικής διάταξης. Επίσης, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα μόνο μία φορά, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να «παγώσουν» τη σύμβαση με τον Διαχειριστή για μερικούς μήνες, στη συνέχεια να την ενεργοποιήσουν και, σε επόμενη φάση, να την αναστείλουν εκ νέου.
Η πρόθεση του νομοθέτη (δηλαδή του ΥΠΕΝ) κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον τρόπο ερμηνείας της διάταξης και από τους νομικούς του ΔΑΠΕΕΠ οι οποίοι, όπως έχει γράψει το energypress, υποστηρίζουν ότι η διάταξη αφορά νέα έργα, που δεν είχαν ηλεκτριστεί όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος. Ως συνέπεια, αυτό που πλέον εκκρεμεί ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» η εφαρμογή της διάταξης, είναι να απαντήσει και επίσημα το υπουργείο στο σχετικό αίτημα που του έχει αποστείλει ο Διαχειριστής, με το οποίο ζητά να διευκρινιστεί ποιους σταθμούς καλύπτει η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΑΠΕΕΠ έχει ήδη έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα για την «υποδοχή» των αιτημάτων επενδυτών ΑΠΕ, οι οποίοι θέλουν να αναστείλουν για μία διετία τη σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης. Επομένως, μόλις λάβει και επίσημα τις διευκρινίσεις από το υπουργείο, θα μπορεί να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα, εκκινώντας τη σχετική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων δόθηκε από το υπουργείο, ώστε παραγωγοί ΑΠΕ να μπορέσουν για ένα μεταβατικό διάστημα να αξιοποιήσουν τη συγκυρία των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, εάν κρίνουν πως αυτό τους συμφέρει. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ακόμη και με την αποκλιμάκωση της κρίσης, η «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές στην αγορά και στις σταθερές «ταρίφες» των έργων είναι αρκετή ώστε να επισπευσθεί σημαντικά η απόσβεση των επενδύσεων.
Μικρότερο, αλλά και πάλι σημαντικό όφελος, προκύπτει στην περίπτωση που η σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης «παγώσει» για να υπογραφεί ένα 2ετές PPA. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από παραγωγούς ΑΠΕ για προσωρινή αναστολή των συμβάσεων. Ενδιαφέρον που σε πρώτη φάση είχε εκδηλωθεί και από κατόχους έργων τα οποία λειτουργούν ήδη, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα εκτιμούσαν ότι θα μπορούν μέσα στη 2ετία να μεταβαίνουν όσες φορές το επιθυμούν από το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης στην απευθείας συμμετοχή στην αγορά.