Μια πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την αδειοδοτική ωρίμανση της μονάδας αντλησιοταμίευσης που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία αποκάλυψε ο κύριος Γιώργος Αγραφιώτης.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μίλησε στο πάνελ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενεργειακή Μετάβαση, στα πλαίσια του συνεδρίου Green Deal Greece 2022, που διοργάνωσε το ΤΕΕ.
Ο κύριος Αγραφιώτης ανέφερε πως από τη στιγμή που θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος για την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , το επόμενο διάστημα , ίσως και μέσα σε 15 ημέρες, η εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για άδεια εγκατάστασης. Ο νόμος για την αδειοδοτική διαδικασία των έργων ΑΠΕ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στις 29/06/2022, οπότε εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η εταιρεία να κάνει την κίνηση της.
Η υποδομή αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζεται στην Αμφιλοχία είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στην Ελλάδα. , για αυτό και αποτελεί ναυαρχίδα για τον κορυφαίο παίκτη της “πράσινης ενέργειας”. Παράλληλα θα προσφέρει στο σύστημα καθαρή ενέργεια, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση, την ίδια στιγμή που θα παρέχει ασφάλεια στο σύστημα. Η μέθοδος της αντιλησιοταμίευσης έχει τη δυνατότητα να στηρίζει το σύστημα τις ώρες με αυξημένη ζήτηση.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει στα σκαριά δύο από τα μεγαλύτερα πράσινα ενεργειακά πρότζεκτς που υλοποιούνται στον ελληνικό χώρο. Το ένα αφορά στην μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και το δεύτερο το υβριδικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης. Σύμφωνα με τον κύριο Αγραφιώτη , όταν θα ολοκληρωθούν τα δύο πρότζεκτς θα εξοικονομήσουν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σχεδόν 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μονόδρομος τα πλωτά πάρκα και η αποθήκευση
Στη συνέχεια της τοποθέτησης τους ο κύριος Αγραφιώτης υποστήριξε πως θα πρέπει σύντομα να ρυθμιστεί το πλαίσιο που αφορά τα υπεράκτια πάρκα είτε αιολικά είτε φωτοβολταικά. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως «Δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς τα πλωτά πάρκα». Και πρόσθεσε ότι, αν το 2010 η τότε πολιτική ηγεσία δεν είχε παγώσει τις επενδύσεις θαλάσσιων πάρκων, σήμερα «όλοι θα είχαμε την εμπειρία της κατασκευής και λειτουργίας αυτών των πάρκων και θα είχαμε λύσει και προβλήματα στα logistics αυτών των πάρκων (π.χ. λιμάνια κ.ά.), χάσαμε όμως μια δεκαετία».
Να υπενθυμίσουμε πως ήδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ocean Winds έχουν συνάψει συνεργασία με στόχο την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Στην τοποθέτηση του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή , υποστήριξε και τις υποδομές που αφορούν αποθήκευση ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ΑΠΕ αν δεν έχουμε αποθήκευση”.
Πριν από λίγο καιρό με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στο Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας.
Η οικονομική ενίσχυση της υποδομής, λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της απόφασης που είχε λάβει πριν από λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , και προβλέπει μέτρο ύψους 250 εκατ. ευρώ για την στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας. Με την απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ καθορίζονται και θεσπίζονται οι αναγκαίες διαδικασίες για την παροχή της ενίσχυσης.
Ταυτότητα έργου
Η υποδομή θα περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας κατά την ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.
Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.
Τα οφέλη
Η υλοποίηση τέτοιων έργων, όπως μονάδα αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία, δημιουργεί ένα κοκτέιλ από πλεονεκτήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι του ευρύτερου Δήμου στην Αμφιλοχία. Με την εκκίνηση της επένδυσης θα δουν την απασχόληση στην περιοχή τους να αυξάνεται σημαντικά.
Η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.
Τέλος η μονάδα αντλησιοταμίευσης θα ωφελήσει και το περιβάλλον καθώς θα συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) για το 2030.