Το πράσινο φως για τα νέα έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» (ΒΑΑ) που προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε δήμους της Θεσσαλονίκης, έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, εγκρίνοντας, κατά πλειοψηφία, τον απολογισμό της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για το 2019.

Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου οργάνου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου ανακοίνωσε τα στοιχεία που αφορούν τη ΒΑΑ και δείχνουν, όπως είπε, το μέγεθος των δράσεων κατάφερε η Μητροπολιτική Επιτροπή της ΠΚΜ τα τελευταία δύο χρόνια, που έχει οριστεί ως Αστική Αρχή.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, η εξειδίκευση του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ανέρχεται στο ποσοστό του 99%, οι προσκλήσεις είναι στις στο 118,4%, οι εντάξεις έχουν φτάσει στο ποσοστό του 78,5% και υπάρχουν ήδη 94 ενταγμένα έργα. Μάλιστα μαζί με τα οκτώ έργα που ενέκρινε σήμερα η Μ.Ε, το σύνολο των τα ενταγμένων έργων ανέρχονται σε 102 και το ποσοστό περίπου στο 81% περίπου.

Ως προς τον απολογισμό του 2019, η κ. Πατουλίδου ανέφερε ότι ότι μέσα σε οκτώ μήνες , εκτός των άλλων εναργειών που έχουν γίνει, έχουν βγει 6 προσκλήσεις και έχουν ενταχθεί 52 έργα.

«Επισημαίνω ότι το κομμάτι που μας αφορά και έχει εκχωρηθεί σε εμάς έτρεξε όσο πιο γρήγορα γινόταν και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ως ΜΕΘ με τους δήμους αλλά και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Β. Πατουλίδου: «Να τρέξουμε γρήγορα για τα έργα»

Εκτός του απολογισμού της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ενέκρινε την προτεραιοποίηση υποψηφίων πράξεων που υποβλήθηκαν στην πρόσκληση 152.5a για τις παρεμβάσεις στη «Αντιπλημμυρική προστασία και Προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση παράκτιου μετώπου» και για την παρέμβαση «Ψηφιοποίηση – ανάδειξη ιστορικού, πολιτισμικού και τουριστικού αποτυπώματος»

Επίσης ενέκρινε και την πρόταση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ως Αστική Αρχή, προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και έχει να κάνει με το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 -2027,

«Στο εξής, ωστόσο, απαιτείται προσοχή και γρήγορη υλοποίηση των έργων για την ουσιαστική επίτευξη του στόχου μας, που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και του αστικού τους χώρου» υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου.

Σε ότι αφορά στην προτεραιοποίηση των πράξεων, είπε, πως

*Στην πρόκληση 158.2c για την ψηφιοποίηση – ανάδειξη ιστορικού, πολιτισμικού και τουριστικού αποτυπώματος» έχει κατατεθεί μια μόνο πρόταση από τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Θεσσαλονίκης» και η οποία καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης.

*Στην πρόσκληση 151.2c για τη «Δυσλειτουργικότητα Πληροφορικών Συστημάτων Δήμων» κατέθεσαν προτάσεις σχεδόν το σύνολο των δήμων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, γεγονός που μας ικανοποιεί. Και σε αυτήν την πρόσκληση το σύνολο των προτάσεων καλύπτεται από το ύψος του προϋπολογισμού της πρόσκλησης.