Κάθε ρεκόρ σπάει η συμμετοχή στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον.

Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι σε όσες περιφέρειες έχει ήδη «ανοίξει» το πρόγραμμα μέσα σε λίγη ώρα εξαντλήθηκαν τα κονδύλια.

Για τα σημαντικά οφέλη του προγράμματος μίλησε στην εκπομπή One Line Weekend, o Πολιτικός Μηχανικός και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Μάνος Κρανίδης, φωτίζοντας και αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Επιβεβαιώνοντας δε την υψηλή ζήτηση αλλά και τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή για την οικονομία, τονίζει την αναγκαιότητα να αυξηθούν περαιτέρω οι πόροι του προγράμματος.

Το ζήτημα αυτό εξετάζει ήδη και το YΠΕΝ, που επαναλαμβάνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ».

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνει τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα).

Σε ποιες περιφέρειες εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα κονδύλια

Μετά την περιφέρεια Πελοποννήσου, σε χρόνο – ρεκόρ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

Οι πόροι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξαντλήθηκαν σε διάστημα μιας ώρας περίπου. Υποβλήθηκαν 1053 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 13,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 2102 αιτήσεις.

Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι πόροι εξαντλήθηκαν σε διάστημα δύο ωρών περίπου. Υποβλήθηκαν 741 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 5,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά για την εν λόγω Περιφέρεια καταχωρήθηκαν 450 αιτήσεις.

Για την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων μέχρι τις 12.00 το πρωί είχαν υποβληθεί 289 αιτήσεις και είχαν δεσμευθεί περίπου 3,3 εκατ. ευρώ, σε σύνολο προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ περίπου. Η πλατφόρμα για την εν λόγω Περιφέρεια θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι εξαντλήσεως του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Το χρονοδιάγραμμα για τις άλλες Περιφέρειες

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες, οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνονται ως εξής:

– Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική

– Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο

– Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

Η υποβολή των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.

Εσύ κερδίζεις ποιότητα ζωής και το ακίνητο υπεραξία

«Πρέπει να βρεθούν παραπάνω κονδύλια ή να είναι επιλαχόντες όσοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε μια ώρα εξαντλήθηκαν τα κονδύλια, όταν άνοιξε η πλατφόρμα στην Πελοπόννησο» σχολίασε στην εκπομπή One Line Weekend, o Πολιτικός Μηχανικός και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Μάνος Κρανίδης αποκαλύπτοντας όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα.

«Σε λίγες μέρες το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο για την Αττική και την Κρήτη. Εκεί θα γίνει πανικός στις αιτήσεις. Πρέπει να το δει η κυβέρνηση το θέμα» πρόσθεσε υπερθεματίζοντας ο κ. Κρανίδης.

Ακόμα, σημείωσε πως «όλοι όσοι πληρούν τις προδιαγραφές έπρεπε να ενταχθούν στο πρόγραμμα» και τόνισε πως δεν άλλαξαν τα εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο κ. Κρανίδης επεσήμανε ότι «αυτή η εξοικονόμηση, η ανακαίνιση βοηθούν και την οικονομία» ενώ είπε ότι οι κύριες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι παρεμβάσεις να αφορούν την κύρια κατοικία, ενώ ρόλο παίζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Φωτίζοντας δε και μια άλλη διάσταση τόνισε ότι «το ’’εξοικονομώ κατ’ οίκον’’ πέραν ότι βελτιώνει τη ζωή σου δίνει υπεραξία στο ακίνητο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».