Πάνω από 150 έργα, αξίας 34 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, γεγονός που συμβάλλει στη διαρκή διεύρυνση της δεξαμενής έργων που προσφέρονται για επενδύσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για το 2019, η οποία παρέχει επισκόπηση του αντίκτυπου του Κόμβου σε όλη την ΕΕ. Ο Κόμβος, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2015 ως βασική συνιστώσα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, έχει λάβει περισσότερες από 2.300 αιτήσεις συμβουλευτικής υποστήριξης και τεχνικών συμβουλών.

Οι αιτήσεις προέρχονται από όλη την ΕΕ, αλλά η πλειονότητα προέρχεται από τις χώρες συνοχής και ιδίως από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ως άμεσο αποτέλεσμα της υποστήριξης που έλαβαν από τον Κόμβο, 150 επενδυτικά έργα συνολικής αξίας 34 δισ. ευρώ εξετάζονται τώρα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από τα έργα αυτά, τα μισά περίπου είναι δυνητικά επιλέξιμα για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η συμβουλευτική υποστήριξη μετατρέπεται σε έργα που προσφέρονται για επενδύσεις.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Η παροχή εξατομικευμένης τεχνικής βοήθειας σε τοπικές αρχές και φορείς υλοποίησης έργων μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση της χρηματοδότησης που χρειάζονται για να κάνουν τα έργα τους πραγματικότητα. Χάρη στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών, θα μπορούσαν να εισρεύσουν έως και 34 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων και έργα καθαρής ενέργειας, καινοτομίας, καθώς και έξυπνων και κοινωνικών υποδομών. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εμπειρία στον μελλοντικό συμβουλευτικό κόμβο InvestEU».

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Λιλιάνα Πάβλοβα, δήλωσε: «Η ανάπτυξη ποιοτικών έργων, κατάλληλων για τραπεζική χρηματοδότηση αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια, περιορίζοντας τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ιδίως στις χώρες συνοχής. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όσα πέτυχε ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση και να προσελκύσει πρόσθετη χρηματοδότηση, χάρη στο θετικό μήνυμα που εκπέμπει η συμμετοχή της ΕΤΕπ. Ο Κόμβος αποδείχθηκε ότι παρείχε καίρια υποστήριξη σε ευρωπαϊκούς φορείς υλοποίησης έργων, βοηθώντας τους να εντοπίσουν, να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν επενδύσεις σύμφωνα με τους στόχους προτεραιότητας του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη».

Καθαρή ενέργεια, ασφαλές οδικό δίκτυο, κοινωνική στέγαση και υγειονομική περίθαλψη

Ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη σε ένα φάσμα τομέων. Λαμβάνει αιτήματα από πόλεις, περιφέρειες, ιδιωτικούς φορείς υλοποίησης και μικρές επιχειρήσεις.

Ορισμένα από τα έργα στα οποία έχει προσφέρει υποστήριξη είναι:

Ένταξη οικολογικών αστικών λεωφορείων στη Σόφια και στη Φλάνδρα

Ανάπτυξη στρατηγικής για το κλίμα στη Φλωρεντία

Ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στη Ρουμανία

Βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα

Εγκατάσταση οδικού φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στο Βίλνιους

Παροχή πιο προσιτής στέγης στο Πόζναν.