Η Φολέγανδρος θα είναι τελικά το πρώτο νησί της τέταρτης φάσης των Κυκλάδων που αναμένεται να μπει πρώτη στην πρίζα, όπως εξηγούν πηγές από τον ΑΔΜΗΕ στο ypodomes.com.
Συγκεκριμένα, η ηλέκτριση της αναμένεται άμεσα και την σκυτάλη θα πάρει η Σαντορίνη, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ηλέκτριση της Μήλου και της Σερίφου.
Οι κατασκευαστικές εργασίες της τέταρτης φάσης των Κυκλάδων ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο και από τότε ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών, προκειμένου μέχρι την εκπνοή του έτους να έχει βάλει το σύνολο του έργου στην πρίζα.
Με την παράδοση της, θα μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους, ενώ θα δημιουργηθεί περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ.
Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στα κονδύλια που σε ετήσια βάση πρέπει να συγκεντρώνονται μέσω των ΥΚΩ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της τέταρτης φάσης του έργου ανήλθε στα 385,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 2021.
Ειδικά για το κατασκευαστικό σκέλος, η διασύνδεση των νοτίων Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε με υποβρύχια και υπόγεια καλώδια υψηλής τάσης 150 kV, μήκους περίπου 294 χλμ.. Τα υποβρύχια καλώδια ποντίστηκαν σε μέγιστο βάθος άνω των 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ στο πλαίσιο του έργου ο ΑΔΜΗΕ κατασκεύασε τέσσερις πλήρως ψηφιοποιημένους υποσταθμούς κλειστού τύπου (GIS), για τη σύνδεση των ηλεκτρικών καλωδίων με τα τοπικά δίκτυα διανομής των νησιών.
Αναλυτικότερα, οι εργασίες περιλάμβαναν το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. στο Λαύριο, το υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Λαυρίου – Σερίφου, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Σερίφου, τον υποσταθμό GIS στη Σέριφο, την γραμμή μεταφοράς υποβρυχίου καλωδίου 150 kV Σέριφος-Μήλος, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Β. Μήλου, τον υποσταθμό GIS στη Μήλο, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Μήλου (προς Φολέγανδρο), το υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Μήλου-Φολεγάνδρου, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Φολεγάνδρου, τον υποσταθμό GIS 150 kV στη Φολέγανδρο, το υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Φολεγάνδρου – Θήρας, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Θήρας, τον υποσταθμό GIS 150 kV στη Θήρα, το υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Θήρας – Νάξου, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Νάξου και την εγκατάσταση συγκροτήματος αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (SVC) ικανότητας -100/+50 MVAR στον Υ/Σ Θήρας.
Ανάδοχος στα καλωδιακά τμήματα Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος ήταν ο όμιλος Hellenic Cables. Για τα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη ανάδοχος ήταν η Prysmian. Για τους υποσταθμούς, ανάδοχοι ήταν η ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Nari – Electromec.






