Στην εγχώρια αγορά real estate φαίνεται ότι υπάρχουν τελικά ευκαιρίες αλλά και σημαντικές ελλείψεις σε επαγγελματικά ακίνητα που προορίζονται για γραφεία. Η «μάχη» για το «φιλέτο» της Ektasis, το γνωστό και ως «project Kodak», κατέδειξε ότι επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν ακίνητα για να αναπτύξουν γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, με «πράσινη» πιστοποίηση, πληρώνοντας μάλιστα και υψηλό τίμημα. Όπως συνέβη με την περίπτωση του κτηρίου της KODAK, όπου το κοινό σχήμα (με ποσοστό 50%-50%) των Noval (real estate θυγατρική του ομίλου Viohalco) και Brook Lane υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους 28,6 εκατ. ευρώ (απομένει βέβαια το δικαστικό «οκ»).

Η κίνηση αυτή, ειδικά για τη Noval, δείχνει και την πρόθεση της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco να εισέλθει πιο δυνατά στον τομέα των επαγγελματικών-γραφειακών χώρων, εν προκειμένω σε ακίνητο με περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα, ιδίως αυτών που έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι σε προβεβλημένο σημείο, θεωρούνται grade A, μπορούν να λάβουν «πράσινο πιστοποιητικό». Και παράλληλα, οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν αποδόσεις της τάξεως του 6%-8%, αν και όλα καθορίζονται από την αγορά και το ενδιαφέρον των πιθανών εκμισθωτών.

Αλλωστε, αποτελεί και στρατηγική επιλογή της Noval ΑΕΕΑΠ, για την οποία εκκρεμεί το θέμα της εισόδου της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου της με υψηλής ποιότητας νέα ακίνητα (διαφόρων χρήσεων) όπως και η αξιοποίηση/ανάπλαση χώρων σε σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις με διεθνείς προδιαγραφές βιωσιμότητας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη δύο «πράσινα» κτήρια στο χαρτοφυλάκιό της, τα γραφειακά projects «The Orbit» (στους Αμπελοκήπους) και «The Butterfly» (στο Χαλάνδρι).

Η Noval Property είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ βάσει αξίας χαρτοφυλακίου ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property, το οποίο περιλαμβάνει 42 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία, αποτελείται από κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 430.000 τ.μ. περίπου. Η αξία αποτίμησης των ακινήτων της pro forma (με βάση τις αξίες στις 30.06.2020) είναι 349,1 εκ. ευρώ. 

Επιπρόσθετα, ένας σημαντικός αριθμός έργων ανάπτυξης είναι σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα η αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (επιφάνειας 73.000 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019. Επίσης, πρόσφατα Η Noval Property ανακοίνωσε την απόκτηση του το 100% του εμπορικού κέντρου River West και της υπεραγοράς Ikea στη Λεωφόρο Κηφισού.