Νέα ζωή αναμένεται να αποκτήσει το ιστορικό ακίνητο «Castello Bibelli», το οποίο μετά από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ περνά στην κοινοπραξία του ομίλου Φάις και της Bluehouse Capital. Στόχος η δημιουργία ενός ξενοδοχείου καθώς και παραθεριστικές κατοικίες, μέσω μιας επένδυσης που θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Το «Castello Bibelli», το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως νεότερο μνημείο, βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και 700μ από την παραλία της Δασιάς, στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα» του Δήμου Κέρκυρας.

Η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) «Castello Bibelli ΑΕ», που πέρασε στο επενδυτικό σχήμα Φάις-Bluehouse έναντι περίπου 4,11 εκατ. ευρώ μετά από διεθνή διαγωνισμό, έχει το δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια επί έκτασης 16.000 τμ εντός της οποίας βρίσκεται το κτήριο του «Castello Bibelli» και την πλήρη κυριότητας έκτασης περίπου 60.400 τμ. Εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας παρέμεινε έκταση τμήματος του ακινήτου 6.225,53 τ.μ., η οποία παραχωρήθηκε το 1992 από το Ελληνικό Δημόσιο για την χρήση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).

Τι θα χτιστεί

Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) στο κομμάτι των 16.000 τμ (Ζώνη Ι), όπου και θα λειτουργήσει ξενοδοχειακή μονάδα περιλαμβάνονται το κυρίως κτήριο και δύο βοηθητικά κτίσματα του «Castello Bibelli». Εκεί προβλέπεται μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,20 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων 10,5 μέτρα και 2 μέτρα στέγη. Περιλαμβάνεται αδόμητη ζώνη 100 μέτρων γύρω από το κτήριο καθ η διατήρηση στο μέγιστο βαθμό του περιβάλλοντος χώρου πρασίνου.

Στο κομμάτι των 60.400 τμ (ζώνη ΙΙ) προβλέπεται η δημιουργία παραθεριστικού – τουριστικού χωριού με μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 0,15. Η ελάχιστη επιφάνεια οικοπέδων καθορίζεται στα 2.000 τμ και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης τους στο 15%. Το μέγιστο ύψος των κτηρίων καθορίζεται στα 7,5 μέτρα με 1,5 μέτρο στέγη. Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα δημιουργηθούν μετά την πολεοδόμηση του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού πρέπει να ανέρχονται σε 50% τουλάχιστον της έκτασης.

Η ιστορία του Castello Bibelli

Το Castello Bibelli και τα επτά κτίρια που βρίσκονται εντός του, έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και συνδέονται με την τοπική ιστορία. Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς.

Το 1940 η οικογένεια Μπιμπέλλι κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το CASTELLO BIBELLI καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο.

Το 1955 καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του Υπουργείου Οικονομικών.

Το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία – ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία “CASTELLO BIBELLI” έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Το έτος 1981 περιέχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ  με αρκετά προβλήματα αλλά σε μια γενική κατάσταση υποφερτή λόγω των στοιχειωδών συντηρήσεων που απαιτούσε η λειτουργία του ως ξενοδοχείο.

Από το 1992, έχουν παραχωρηθεί 6.225,53τ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Εντός της έκτασης παραχώρησης περιλαμβάνονται δύο κτήρια (CASTELLETO και CASTELLINO). Ως σκοπός της παραχώρησης συμφωνήθηκε η στέγαση και έκθεση έργων τέχνης.

Το 2009 το ακίνητο πωλήθηκε στον Δήμο Φαιάκων, πώληση η οποία έχει ανεστράφη.

Το 2013, το Castello Bibelli μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.