Στην ίδρυση ΑΕΔΑΚ ( εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων) προχωρά το ΤΑΥΦΕ (ταμείο Αλληλοβοήθειας – ταμείο παροχών εφάπαξ), το οποίο έχει καταθέσει σχετικό αίτημα και αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι η καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών του ταμείου καθώς και η κάλυψη του μακροχρόνιου αναλογιστικού του ελλείμματος.
Ο νέος επενδυτικός φορέας θα ελέγχεται αυστηρά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα λειτουργεί με διαφάνεια, και όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση της πρότασης, θα αποτελέσει τη λύση, για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια για απόσβεση του μακροχρόνιου αναλογιστικού ελλείμματος, χωρίς αύξηση των εισφορών ή και μείωση των παροχών.
Σύμφωνα με τις Αναλογιστικές Μελέτες που έχουν εκπονηθεί, εφόσον οι αποδόσεις των επενδύσεων του ταμείου αυξηθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το τεχνικό επιτόκιο που ορίζει η Αναλογιστική Μελέτη (2%), δηλαδή με μέση απόδοση της τάξης του 3,15%, το αναλογιστικό έλλειμμα μειώνεται περίπου στο μισό. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εφόσον επιτευχθεί απόδοση επενδύσεων 1%, (αντί για 2%), το αναλογιστικό έλλειμμα διπλασιάζεται.
Συγκεκριμένα, με αποδόσεις της τάξης του 2%, το αναλογιστικό έλλειμμα του ΤΑΥΦΕ εκτιμήθηκε το 2013 σε 348,08 εκατ. ευρώ. Εάν η μέση απόδοση ήταν 3,15%, τότε το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 51%, φθάνοντας τα 171,35 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, τα αποθεματικά του Ταμείου από 41,623 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013 έφτασαν στις 31/08/2022 τα 174,937 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 320%.
Τα νέα ταμεία
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δημιουργήθηκαν συνολικά στη χώρα τριάντα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης με ενεργητικά επενδεδυμένα κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,7 δισ. και ασφαλισμένα μέλη πάνω από 200.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια ταχέως αυξανόμενη αγορά, που φιλοδοξεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων της χώρας με επιπλέον – συμπληρωματικές – παροχές.
Τελευταία δημιουργήθηκε το Ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης της Alpha Bank, ενώ προσφάτως έλαβε άδεια το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ).
Την αυξανόμενη αυτή αγορά επιχειρεί να «ενισχύσει» το υπουργείο Εργασίας, υιοθετώντας αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης. Σημαντικότερη των αλλαγών είναι η παροχή δυνατότητας σύστασης πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Δηλαδή ταμείων που δημιουργούνται από ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο επαγγελματικό δεσμό, δεν ανήκουν στην ίδια επαγγελματική ομάδα, δεν κάνουν το ίδιο επάγγελμα και δεν απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση.