του Νίκου Αβουκάτου
Στην κοινωνική και προοδευτική διάσταση της πράσινης μετάβασης και στα σημαντικά ζητήματά της που πρέπει να απασχολήσουν τους πολίτες εν όψει των ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, απευθυνόμενος σε κομματικά στελέχη, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεκάδες φίλους του κόμματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση με θέμα «Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται να διασχίσουμε τον ενάρετο δρόμο της πράσινης μετάβασης. Πρέπει να πάμε όμως πιο γρήγορα, Χρειάζεται να πάμε δυνατά και πιο αποφασιστικά».
Ο κ. Μανιάτης άσκησε κριτική σε όσους επιλέγουν να εντυπωσιάζουν στα social media και να εμφανίζονται ως τηλεοπτικές αστέρες.
“Εν όψει των εκλογών δεν πρέπει να σκεφτούμε ποιος κάνει ωραία Tik-Tok ή ποιος εμφανίζεται πιο ωραία κουρεμένος ή ποιος αγοράζει ακριβό διαμέρισμα. Αρνούμαι ότι θα πάμε να ψηφίσουμε κάποιον που είναι τηλεοπτικός αστέρας, όχι τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ας στείλουμε ανθρώπους που θα τιμήσουν την εμπιστοσύνη μας στο ευρωκοινοβούλιο για τα θέματα Περιβάλλοντος. Να μην αποφασίσει ένας τηλεοπτικός αστέρας για αυτά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην πράσινη μετάβαση, όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, χρειάζεται να γίνουν πιο γοργά βήματα αλλά πρέπει να λάβει υπόψη της η σημερινή κυβέρνηση και την κοινωνία και τον πολίτη. “Η πράσινη μετάβαση χρειάζεται να είναι συμπεριληπτική, δηλαδή να συμπεριλαμβάνει όλους και τους οικονομικά ασθενέστερους, και βεβαίως να είναι δίκαιη, δηλαδή να μην επωφελούνται μόνο οι πλούσιοι”, σημείωσε.
Ο πρώην υπουργός είπε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα στον δρόμο της πράσινης μετάβασης πριν 10 χρόνια.
“Την περίοδο 2010-2014 που διετέλεσα υπουργός Κλιματικής Αλλαγής η χώρα έκανε σπουδαία πράγματα στον δρόμο της πράσινης μετάβασης αλλά δεν πήραν καμία δημοσιότητα γιατί όλα τα βάρυνε η τρόικα και η οικονομική κρίση. Στα θέματα της πράσινης μετάβασης η χώρα κατείχε την 3η καλύτερη θέση παγκοσμίως στην κατ’ κεφαλήν παραγωγή φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας, την 8η καλύτερη θέση της Ευρώπης στην παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολικά πάρκα ενώ τότε διαμορφώσαμε το καλύτερο πρόγραμμα στην Ευρώπη εξοικονόμησης ενέργειας, το “Εξοικονομώ” το οποίο πήγαινε με χίλια και τώρα το έχουν καταντήσει στη σημερινή του κατάσταση. Το 2014 η Ελλάδα έκανε ρεκόρ υπευθυνότητας για την πράσινη μετάβαση και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτά που κάναμε όλα σε μια περίοδο κρίσης και δεν είχαμε χρήματα και όμως τα καταφέραμε. Άρα, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, οι κυβερνώντες αυτά που βρήκανε τα ετοιμάσαμε εδώ και μια δεκαετία”, υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.
Όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση, αυτά είναι κρίσιμης σημασίας θέματα για την ανθρωπότητα, τόνισε ο ίδιος.
“Χρειαζόμαστε προοδευτικές και δίκαιες πολιτικές. Λοιπόν, η Ελλάδα στο διάστημα των δέκα ετών πήγε καλά, αλλά χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες στις εκλογές αλλά και οι ευρωβουλευτές την επομένη των εκλογών. Η πράσινη μετάβαση σημαίνει μια Ελλάδα του αύριο, των ονείρων μας. Η Ελλάδα του 2030 να είναι μια χώρα άλλη, να μην είναι μια χώρα εισαγωγών και κατανάλωσης αλλά να γίνει χώρα παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων. Αυτός είναι ο τελικός μας στόχος”.
Κατηγόρησε την κυβέρνησε ότι με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιδοτούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις.
“Ασφαλώς και πρέπει να επιδοτούνται αλλά δεν πρέπει μόνο μεγάλες επιχειρήσεις” σημείωσε.
Για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα εξήγησε πώς θα μπορούσε να είναι φθηνότερο για τους πολίτες. “Πρώτη προϋπόθεση να είχαμε το δικό μας και να μην κάνουμε εισαγωγές, να αξιοποιήσουμε τον δικό μας φυσικό πλούτο και να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την ενεργειακή δημοκρατία με τους πολλούς και αδύναμους και όχι μόνο τους λίγους και τους ισχυρούς. Για παράδειγμα στη Γερμανία το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ενεργειακές κοινότητες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες. Αντίθετα, στην Ελλάδα το ποσοστό παραγόμενης ενέργειας είναι κάτω από το 1% γιατί το υπόλοιπο το παράγουν οι λίγοι, διότι δεν δίνονται κίνητρα στους δήμους”, επισήμανε ο κ. Μανιάτης.
Αναφερόμενος στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση να πλημμυρίσουμε αλλά και να καούμε. “Εδώ και έξι χρόνια η χώρα βιώνει τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων. Εμείς κλείνουμε μάτια γιατί μας βολεύει, αλλά η φύση μάς δείχνει ξεκάθαρα τα μηνύματα και θα συνεχίσει την καταστροφή της. Δεν θα έπρεπε η χώρα να έχει λάβει άμεσα πρόνοια. Το 2014 υπέγραψα για κάθε Περιφέρεια σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής των ποταμών και τα σχέδια διαχείρισης των πλημμυρών για όλες τις Περιφέρειες. Αυτό ήταν ένα κεκτημένο της χώρας. Άρα το 2014 γνωρίζαμε ποιες περιοχές θα πλημμυρίσουν και από ποιες κινδυνεύουμε. Αυτή η χώρα δεν ήταν άξια να επικυρώσει τα σχέδια διαχείρισης και πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας παρέπεμψε γιατί δεν έχει επικυρωθεί κανένα σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής των ποταμών, ούτε ένα σχέδιο πλημμυρών. Η ανικανότητά μας φταίει. Αν πνιγούν συνάνθρωποί μας φταίμε εμείς που δεν πήραμε στοιχειώδη μέτρα”, τόνισε.
Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης, απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη και τους φίλους του κόμματος, επισήμανε: “Όσοι θεωρούμε ότι ανήκουμε στην προοδευτική παράταξη, όσοι θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας Ευρωπαίους δημοκράτες σοσιαλιστές, όσοι πιστεύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη, στα ατομικά δικαιώματα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος που νοιάζεται για τους πολίτες μέσα από τα εθνικά συστήματα Υγείας και άλλα, όσοι λοιπόν θεωρούμε ότι πρέπει να βαδίσουμε αυτόν τον δρόμο, σε αυτούς ανήκω και εγώ. Πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση εν όψει των ευρωεκλογών της 9η Ιουνίου. Εγώ αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεσή σας και με όσα σας είπα αξίζει να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και όποιον υποψήφιο νομίζετε”.