Του Bernard Marr
Η επένδυση στη στρατηγική των δεδομένων -τις τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη- και η πρόσληψη εξειδικευμένων επαγγελματιών του κλάδου αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επικεφαλής του Τμήματος Εργασίας και Συντάξεων (DWP) ξεκίνησαν να δοκιμάζουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουν την επεξεργασία των αιτήσεων για λήψη επιδομάτων και να καταπολεμήσουν την απάτη στο τμήμα τους. Κατά το τελευταίο έτος, το τμήμα “εξαπέλυσε” αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να βγάλει στην επιφάνεια τη μεγάλη διαφθορά στο πρόγραμμα επιδομάτων και παροχών κοινωνικής πρόνοιας και να σταματήσει τις εγκληματικές συμμορίες που ευθύνονται για τις εξαιρετικά μεγάλες απώλειες. Τελικά, η προσπάθεια αυτή προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων και διοχετεύει τα επιδόματα σε εκείνους για τους οποίους προορίζονται.
Η απάτη των επιδομάτων στα χέρια εγκληματικών συμμοριών κόστισε στο Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων σχεδόν 2,1 δισ. στερλίνες το 2016, ποσό που αυξήθηκε κατά £200 εκατ. σε μόλις ένα χρόνο. Οι απώλειες της απάτης ισοδυναμούν με ολόκληρο τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, που είναι £ 1,1 δισ. ετησίως. Για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος, οι υπουργοί αξιοποίησαν την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για την ανίχνευση δόλιων αιτημάτων. Οι αλγόριθμοι αναζητούν μοτίβα σε αξιώσεις επιδομάτων όπως τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου ή αιτήσεις γραμμένες με το ίδιο στυλ. Μόλις ένα αίτημα επισημανθεί ως ύποπτο, ένας ερευνητής αναλαμβάνει να διαπιστώσει εάν το αίτημα είναι στην πραγματικότητα παράνομο.
Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει πιθανά προβλήματα γρηγορότερα από τους ερευνητές που στο παρελθόν έπρεπε να αξιολογούν κάθε αίτηση ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, μέχρι πρόσφατα, το τμήμα επικεντρώθηκε στο να ανακόπτει μεμονωμένα περιστατικά απάτης και ερεύνησε τους ανθρώπους που επισημάνθηκαν ως ύποπτοι στα κέντρα εργασίας. Ωστόσο, είναι οι μεγάλες προσπάθειες εγκληματικών συμμοριών που ευθύνονται περισσότερο για το πρόβλημα. Με την ανάπτυξη του AI, μπορούν να ελεγχθούν γρήγορα τα δισεκατομμύρια στοιχεία δεδομένων, ανιχνεύονται οι ψευδείς τεχνικές ταυτοπροσωπίας που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους απατεώνες και μπορούν να διακοπούν οι καταβολές χρημάτων.
Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται επίσης για τον έλεγχο λογαριασμών στα social media ούτως ώστε να αποκαλυφθούν ασυνέπειες ανάμεσα στις “ιστορίες” που λένε οι άνθρωποι στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και στα αιτήματα για επιδόματα. Τα δαπανηρά πάρτι διακοπών είναι “κόκκινη σημαία” για κάποιον που αιτείται επίδομα ανεργίας. Η συμμετοχή σε διασυνοριακό αγώνα δρόμου δεν είναι συμβατή με κάποιον που λαμβάνει επίδομα αναπηρίας. Εάν κάποιος δηλώσει άγαμος αλλά φωτογραφίζεται στα social media με τον ή την σύζυγό του, τότε είναι ύποπτος για τους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης.
Είναι ξεκάθαρο από τη βιομηχανική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι δεν είναι μόνο ένα τμήμα που έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τις τεχνολογικές του ικανότητες, αλλά αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύνολό της. Η στρατηγική ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επενδύσει στην καινοτομία για να καταστήσει τη χώρα “το πιο καινοτόμο κράτος στον κόσμο” μέχρι το 2030. Η πρωθυπουργός Theresa May δήλωσε ότι “η στρατηγική θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες της εποχής μας”, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα. “Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες προκλήσεις που περιγράφονται στη στρατηγική “να μπει το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης και της επανάστασης των δεδομένων “.
Σε μια έκθεση σχετικά με τον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση βλέπει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά και δυνατότητες για σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την τεχνολογία. Μέχρι το 2035, εκτιμάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον £ 630 δισ. στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό το μέλλον θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την έκθεση, μόνο εάν η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εφαρμόζεται. Η ίδια έκθεση προτείνει αυξημένη πρόσβαση σε δεδομένα σε ευρύτερο φάσμα τομέων, την ανάπτυξη μεγαλύτερου εργατικού δυναμικού με βαθιά γνώση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για έρευνα στον κλάδο αυτό. Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη κατανόηση του τι μπορεί να κάνει το AI και πού θα μπορούσε να εφαρμοστεί.