Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το μεγάλο παράδοξο αλλά και τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα υπενθύμισε χθες ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, ζητώντας από την Πολιτεία να μη στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Περιστέρης υπενθύμισε ότι παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί τη διετία 2009-2010, το κράτος ουσιαστικά πάγωσε κάθε δραστηριότητα, καθώς επρόκειτο να θεσμοθετήσει ένα “άριστο” θεσμικό πλαίσιο. Δώδεκα χρόνια μετά και αυτό το “άριστο” νομοθετικό πλαίσιο δεν υφίσταται, ενώ η χώρα έχει χάσει την ευκαιρία να διαθέτει σημαντική ισχύ από θαλάσσια αιολικά πάρκα.
“Βρισκόμαστε σήμερα, 12 χρόνια μετά, ακόμα στο ίδιο σημείο. Κι ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το άριστο, σε βάρος αυτού που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί και να φέρει ανάπτυξη και άμεσα οικονομικά οφέλη. Ας προχωρήσουμε επιτέλους με τις επενδύσεις που είχαν από το 2010 δρομολογηθεί κι ας δούμε και στην πορεία τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα χρόνια να περνούν χωρίς τίποτα τελικά να γίνεται”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.
Το ιστορικό
Βεβαίως η αναφορά του κ. Περιστέρη αφορούσε την περίφημη νομοθετική πρωτοβουλία της πρώην υπουργού ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη στις αρχές του 2010. Συγκεκριμένα, ήταν άνοιξη του 2010 όταν η κ. Μπιρμπίλη, ανακοίνωνε το σχέδιο για τη διενέργεια διαγωνισμών για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου.
Εκείνη την εποχή είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από ελληνικούς, κυρίως, ομίλους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε συγκεκριμένες περιοχές (Β. Αιγαίο, Ιόνιο), ωστόσο την άνοιξη του 2010 η τότε υπουργός ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη προώθησε σχέδιο για την υπό κρατικό έλεγχο ανάπτυξη μέσω διαγωνισμών των offshore αιολικών στη χώρα μας. Το σχέδιο όπως αναμενόταν κατέληξε σε φιάσκο, ωστόσο η καθυστέρηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να μην ξεκινήσουν τα έργα, αφού στη συνέχεια λόγω κρίσης η Ελλάδα μετατράπηκε σε απαγορευμένη περιοχή για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, πολλώ δε μάλλον για υπεράκτια αιολικά πάρκα που είναι εντάσεως κεφαλαίου και απαιτούν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Έτσι, τα πλάνα αυτά έμειναν στα χαρτιά και ουδέποτε προχώρησε η ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Νέο ενδιαφέρον
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει αναθερμανθεί εκ νέου το ενδιαφέρον για την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τόσο από ελληνικές όσο και από διεθνείς εταιρείες του κλάδου. Μάλιστα, έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από συμμαχίες των μεγαλύτερων παικτών της ελληνικής αγοράς με ξένες εξειδικευμένες εταιρείες.
Η αρχή έγινε με τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ocean Winds, με αντικείμενο την κοινή δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η Ocean Winds είναι κοινοπραξία της γαλλικής Engie και της πορτογαλικής EDPR.
Μια ακόμη σημαντική συνεργασία που έχει ανακοινωθεί αφορά στην Mytilineos και τη Δανική Copenhgagen Infrastructrure Partners (CIP) για την ανάπτυξη από κοινού υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Προ ημερών ανακοινώθηκε μια ακόμη συνεργασία μεταξύ της Intrakat και της Parkwind για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες.
Την ίδια στιγμή και η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ψηλά στις προτεραιότητές της την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση συνεργασίας.
Το ζητούμενο πλέον είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το νέο θεσμικό πλαίσιο και να δημιουργηθεί ένα φιλικό για τις επενδύσεις περιβάλλον που θα επιτρέψει αυτό το αρχικό θερμό ενδιαφέρον να μετατραπεί σε επενδύσεις και να μην έχουμε ξανά επανάληψη του ίδιου έργου, όπως και το 2010.