Αναμένεται έντονη κινητικότητα, όταν βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Μια «περίεργη» και «δύσκολη» χρονιά για την αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται το 2020, με σταθερότητα στις τιμές, ωστόσο και η νέα χρονιά ξεκίνησε με συνέχιση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα η κινητικότητα στις ζητήσεις να είναι υποτονική.
Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, όταν τελειώσει όλο αυτό που ζούμε αναμένεται να υπάρξει μια πιο έντονη κινητικότητα και αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας. Σε ότι αφορά τα εμπορικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι «ζοφερή» λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της κατάστασης.
«Ήταν η χειρότερη χρονιά που έχω ζήσει στα 20 χρόνια που είμαι μεσίτης», λέει χαρακτηριστικά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πιστοποιημένος εκτιμητής κ. Κώστας Γεωργάκος μεσίτης «Parthenon Real Estate – Georgakos Properties» και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.
Όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, η χρονιά έκλεισε με πτώση μεταβιβάσεων περίπου 40% και σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης έως 60%. Λιγοστά ήταν τα ακίνητα που βγήκαν προς πώληση και μειωμένο το ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές με τις τιμές να παραμένουν στάσιμες.
Δυσκολίες λόγω περιοριστικών μέτρων
Σε ότι αφορά τώρα το 2021, αυτό που επισημαίνουν οι μεσίτες είναι ότι όσο διατηρούνται τα περιοριστικά μέτρα τα πράγματα θα παραμένουν υποτονικά στην αγορά, καθώς από την στιγμή που υπάρχουν sms για την μετακίνηση των πολιτών δεν μπορούν να δουν κάποιο ακίνητο ακόμη και αυτοί οι λιγοστοί που μπορεί να ενδιαφέρονται. Επίσης η εκτίμηση είναι ότι όσο διαρκεί το θέμα του κορωνοϊού θα αυξάνονται τα καταστήματα που δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν, ενώ αυτήν την στιγμή η κατάσταση στην αγορά εμπορικών ακινήτων χαρακτηρίζεται «νεκρή».
Αναμένονται «λουκέτα» – Ενδιαφέρον για μετατροπή καταστημάτων σε οικίες
Ο κ. Γεωργάκος εκτιμά ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα κλείσουν θα ξεπεράσει το 30% και όσοι δεν κλείσουν έχουν δημιουργήσει υψηλό βάρος χρεών λόγω της κατάστασης. «Ήδη βλέπουμε ότι ακίνητα αλλάζουν χέρια», όπως λέει, χαρακτηριστικά. Οι τιμές των ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα έχουν πέσει και η αίσθηση είναι ότι όταν πάρει και πάλι «μπρος» η αγορά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.
Όλα αυτά στους κεντρικούς δρόμους των εμπορικών κέντρων της Θεσσαλονίκης, γιατί στις κάθετες οδούς και σε όσους δρόμους είναι λίγο πιο έξω από το κέντρο κάθε δήμου, τα καταστήματα ήταν έτσι κι αλλιώς άδεια εδώ και χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο εκτιμάται, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο ότι σταδιακά θα αρχίσει να υπάρχει ζήτηση για μετατροπή τέτοιων καταστημάτων σε κατοικίες, καθώς έχουν πέσει πολύ οι τιμές τους.
Έντονη κινητικότητα όταν βελτιωθεί το κλίμα
Πάντως, με βάση και την εμπειρία χρόνων που έχει στο επάγγελμα, ο κ. Γεωργάκος μεταφέρει την αίσθηση ότι όταν τελειώσει όλο αυτό με τον κορωνοϊό και βελτιωθεί το κλίμα, θα παρατηρηθεί μια πιο έντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων από Έλληνες.
«Εκτιμώ ότι θα ενταθεί το ενδιαφέρον αν βελτιωθεί το κλίμα», όπως λέει, ενώ σημειώνει ότι θα είναι πολύ πιο έντονο και το –μικρό- ενδιαφέρον που υπάρχει αυτήν την στιγμή στα οικόπεδα για αντιπαροχή. «Δηλαδή θα έχουμε ανοικοδόμηση πολύ πιο έντονη συγκριτικά με τα προηγούμενα 10-12 χρόνια. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα τελευταία 10-12 χρόνια, μια γενιά ολόκληρη δεν έχει προβεί σε αγορά κατοικίας. Δηλαδή κάποιος που ήταν 25 είναι τώρα 37 χρονών. Αυτοί αναμένεται να μπουν στη διαδικασία αναζήτησης στέγης», όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος.