Σε φάση ωρίμανσης μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας «Saudi Greek Interconnection», που φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος του μεγάλου ενεργειακού διαδρόμου για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Κεντρική Ευρώπη. Χθες στην Αθήνα ο ΑΔΜΗΕ και ο διαχειριστής συστήματος της Σαουδικής Αραβίας (National Grid S.A. – Saudi Electricity Company) υπέγραψαν τη συμφωνία μετόχων (Shareholders Agreement-SHA) για τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, Saudi Greek Interconnection, που θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών εμπορικής βιωσιμότητας της διασύνδεσης. Βασική παράμετρος της μελέτης βιωσιμότητας είναι η όδευση που θα ακολουθήσει η νέα διασύνδεση, η χάραξη της οποίας θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο της εταιρείας ειδικού σκοπού. Παράγοντες με γνώση πάντως των εξελίξεων εκτιμούν ότι η νέα διασύνδεση θα «κουμπώσει» με αυτήν του Euroasia, αφού ουσιαστικά αποτελεί προέκταση προς ανατολάς της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Με αυτό το σενάριο συνδέονται και πληροφορίες που φέρουν εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Euroasia Interconnection, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης –με πρωτοβουλία και του ΑΔΜΗΕ– αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης του φορέα υλοποίησης του έργου, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα ζητήματα χρηματοδότησης που έχουν προκύψει.
Θα «κουμπώσει» με αυτήν του Euroasia, επεκτείνοντας προς ανατολάς τη διασύνδεση της Ελλάδας με Κύπρο και Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία στοχεύει μέχρι το 2030 το 50% της συνολικής της εγκατεστημένης ισχύος (90 GW σήμερα) να προέρχεται από φωτοβολταϊκά, αφού διαθέτει ηλιοφάνεια 365 ημέρες τον χρόνο. Από την πλεονάζουσα αυτή ενέργεια που θα παράγει από τον ήλιο θα μπορεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη, η οποία μάλιστα θα κορυφώνεται ακριβώς τις ώρες που η ευρωπαϊκή φωτοβολταϊκή παραγωγή θα πέφτει, λόγω της διαφοράς των κλιματολογικών συνθηκών και οι ανάγκες για την κάλυψη της ζήτησης θα αυξάνονται. Η σύμπραξη των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας –που επισφραγίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσω της σύστασης της Saudi Greek Interconnection– έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.
Τη συμφωνία για τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, που αποτελεί και το πρώτο βήμα ωρίμανσης της διασύνδεσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid, Eng., Αμπντουλάχ Ουαλίντ αλ Σααντί, στο περιθώριο της συνάντησης της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου με τον βοηθό υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Νασέρ Χαντί αλ Κατανί. Κατά τη διμερή σύσκεψη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών –όπου συμμετείχαν και οι επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας των υπουργείων, δρ Θεόδωρος Τσακίρης και δρ Γιασέρ αλ Τουρκί–, η κ. Σδούκου και ο κ. Κατανί υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ενέργειας για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και της προαγωγής της περιφερειακής σταθερότητας, στο πλαίσιο και των ευρύτερων ανακατατάξεων που δημιουργεί ο νέος επιδιωκόμενος οικονομικός και εμπορικός διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC). Οι δύο αξιωματούχοι αναγνώρισαν ως τομείς προτεραιότητας της ελληνοσαουδαραβικής συνεργασίας τα θέματα υδρογόνου, ΑΠΕ και ηλεκτρικών υποδομών.