Θα ξεκινήσω από τα γενικά. Στο πρώτο πλάνο κάθε ανακαίνισης ενός σπιτιού, μπαίνουν 3 πράγματα. Αυτά είναι η ικανοποίηση των προσωπικών αναγκών, η αποκατάσταση των φθορών που φέρνει ο χρόνος και η βελτιστοποίηση της εξωτερικής εικόνας του. Ανακαίνιση, με λίγα λόγια και μεταξύ άλλων, λοιπόν, σημαίνει λειτουργικότητα, πρακτικότητα (γιατί πάνω απ’ όλα ζούμε και κινούμαστε καθημερινά μέσα στο σπίτι) και «χτίσιμο» ωραίας εμφάνισης. 3 σε 1.
Όλα τα παραπάνω, σε ένα συμπέρασμα οδηγούν: Ανακαίνιση = επένδυση. Και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στο παρακάτω διαμέρισμα του 1980 στην περιοχή του Κορυδαλλού. Εκεί όπου η τέχνη της αρχιτεκτονικής και συγκεκριμένα του αρχιτεκτονικού γραφείου Plaini and Karahalios Architects, αναδείχθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Η ζωή της οικογένειας που στεγάζεται σε αυτό, άλλαξε μια για πάντα.
Η εντυπωσιακή ανακαίνιση σε αθηναϊκό διαμέρισμα του ‘80
«Ο στόχος του έργου ήταν η μετατροπή ενός διαμερίσματος της δεκαετίας ‘80 σε έναν βέλτιστο χώρο διαβίωσης για μια τετραμελή οικογένεια. Ένας κοινόχρηστος χώρος και 3 ιδιωτικά δωμάτια έπρεπε να «φιλοξενηθούν» σε 80m2», αναφέρεται στην περιγραφή της εκπόνησης του έργου, στην επίσημη ιστοσελίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου.
Η διαρρύθμιση του διαμερίσματος άλλαξε εντελώς. Το σχήμα μετατράπηκε σε μια ακολουθία χώρων που συνδέονται μεταξύ τους, ένα ταξίδι μέσα από υπο-χώρους. Κάθε υπο-χώρος οδηγεί στα διπλανά δωμάτια. Η χρήση χρώματος και διαφορετικών υλικών σε όλες τις επιφάνειες, υποδηλώνουν τα όρια του κάθε χώρου.
Οι κοινόχρηστοι, οι ιδιωτικοί χώροι και η «καρδιά» του διαμερίσματος
Ο ανακαινισμένος κοινόχρηστος χώρος του σπιτιού αποτελείται από τη ροζ είσοδο, το λευκό σαλόνι, την τραπεζαρία από ξύλο σημύδας και την κουζίνα που κινείται στις μπλε αποχρώσεις. Αυτή η τελευταία χρησιμεύει ως δίοδος προς τους υπόλοιπους, ιδιωτικούς χώρους.
Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στο πλαϊνό μέρος του διαδρόμου και «περικλείουν ένα μαύρο κουτί. Μια κατασκευή που στεγάζει στο εσωτερικό της το μπάνιο και τις ντουλάπες», όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν οι αρχιτέκτονες Γιάννης Καραχάλιος και Ελισάβετ Πλαΐνη.
Η καρδιά του διαμερίσματος βρίσκεται στην εντυπωσιακή τραπεζαρία, οι τοίχοι της οποίας έχουν επενδυθεί με ξύλο σημύδας, καλύπτοντας έτσι τους τοίχους, το δάπεδο και το ταβάνι της. Από αυτό το σημείο συγκέντρωσης και συνύπαρξης της οικογένειας, η διαδοχική διαρρύθμιση του διαμερίσματος, μετατρέπεσαι σε καθημερινή εμπειρία για όλη την οικογένεια.
Οι σπουδαίες διακρίσεις που έλαβε
Tο project έλαβε αρκετά βραβεία, προερχόμενα, κυρίως, από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, έχει στην κατοχή του το Special Mention στην κατηγορία Interior Design στα γερμανικά βραβεία design του 2019. Έλαβαν διάκριση στην κατηγορία Best Interior Design Residential στα Big See Awards του 2018. Τέλος, άλλη μια διάκριση ήρθε το 2020, όταν και έλαβαν το βραβείο Interior Design.
Οι φωτογραφίες του ανακαινισμένου διαμερίσματος, θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι χρονολογείται από το 1980