Σε αλλαγή και αναβάθμιση της οδού Πειραιώς μαζί με τα υπόλοιπα έργα που προγραμματίζονται στην περιοχή αναμένεται να οδηγήσει η κατασκευή του πρότυπου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου στο πρώην κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ.
Ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση του, μετά και την ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα μεταμορφώσει την όψη της οδού Πειραιώς σε συνδυασμό με άλλα μεγάλα κτιριακά έργα που προγραμματίζονται εκεί, όπως το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
Το Κέντρο Καινοτομίας θα κατασκευαστεί σε έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς, στο ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η ΧΡΩΠΕΙ. Στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.
Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 62 και περιβάλλεται από τις οδούς Εμμανουηλίδη, Ανδρέα Μουράτη και Κατσουλάκου.
Η ανάπτυξη της περιοχής
Στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η εξειδίκευση των χρήσεων στην περιοχή επέμβασης, με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας. Ως φορέας διαχείρισης του ανωτέρω ακινήτου και υλοποίησης δημοπράτησης του εν λόγω έργου ορίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΦΕΚ 3/Δ/2020). Σκοπός της χρήσης είναι η ανάπτυξή του ως πρότυπο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο. Μέρος των δραστηριοτήτων εντός της περιοχής θα πρέπει να αφορούν την έρευνα και καινοτομία στον ευρύτερο τομέα των επιστημών υγείας. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το υπάρχον βιομηχανικό συγκρότημα κτιρίων είναι διατηρητέο, άρα οποιεσδήποτε επεμβάσεις γίνουν οφείλουν να σέβονται τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα και σχεδιασμό.
Εντός του οικοπέδου της περιοχής επέμβασης καταγράφονται 38 διακριτά υφιστάμενα κτίρια, τα οποία ομαδοποιούνται σε 17 κτίρια και συγκροτήματα κτιρίων. Τα εν λόγω κτίσματα έχουν ανεγερθεί σε διαφορετικούς χρόνους. Τα βασικά δομικά υλικά είναι η πέτρα και το μπετό, ενώ η επιστέγαση γίνεται με επίπεδα δώματα ή με ξύλινες δίρριχτες στέγες. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αυτοψίας, 13 από τα 17 συγκροτήματα κτιρίων κρίνονται κατεδαφιστέα.
Ποιες είναι οι χρήσεις της Πολιτείας Καινοτομίας
Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, οι χρήσεις γης είναι οι εξής:
Κύρια χρήση:
– Γραφεία / κέντρα έρευνας / θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
Η κύρια χρήση αποτελεί κατ’ ελάχιστον το 50% της συνολικής δόμησης και στο πλαίσιό της επιτρέπεται η εγκατάσταση ερευνητικών εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, χώρων εκπαίδευσης –
σεμιναρίων, χώρων διοίκησης του κέντρου και εκθεσιακού χώρου / χώρου παρουσιάσεων.
Συνοδές χρήσεις:
– Χώροι συνάθροισης κοινού / συνεδριακά κέντρα
– Εμπορικά καταστήματα
– Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (γυμναστήρια κ.λπ.)
– Εστίαση
– Αναψυκτήρια
– Καταλύματα επισκεπτών-ερευνητών
– Αποθήκες χαμηλής όχλησης
– Επαγγελματικά εργαστήρια (άρθρο 17 του Ν. 3982/2011) αποκλειστικά προηγμένης τεχνολογίας και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων.
Επιτρέπεται επίσης και η κατασκευή δύο υπόγειων σταθμών για τη χωροθέτηση βοηθητικών χώρων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και στάθμευσης οχημάτων.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 2,6%, ενώ η επιτρεπόμενη δόμηση φτάνει τα 46.458,59 τ.μ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 60%, ενώ η επιτρεπόμενη κάλυψη στα 10.721,21 τ.μ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων μπορεί να είναι μέχρι 21,00 μ.
Η αρχιτεκτονική πρόταση
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, τα υφιστάμενα κτιριακά κελύφη αναδιατάσσονται κατά την ανακατασκευή τους, διατηρώντας το αποτύπωμα των περιμετρικών υφιστάμενων κτιρίων τα οποία ακολουθούν τις οικοδομικές γραμμές, ενώ στο εσωτερικό του δημιουργείται ενιαίος ελεύθερος χώρος πρασίνου, τηρώντας το υφιστάμενο θεσμοθετημένο ποσοστό κάλυψης.
Το αποτύπωμα των κτιρίων που κατεδαφίζονται στο κέντρο του οικοπέδου διατηρείται με τη μορφή οριοθετημένων παρτεριών – χώρων πρασίνου, διατηρώντας έτσι και επανερμηνεύοντας αρχιτεκτονικά την αρχική διάταξη κανάβου του βιομηχανικού συγκροτήματος.
Στα κτίρια που βρίσκονται κεντρικά του συγκροτήματος τοποθετούνται οι κοινόχρηστες χρήσεις (καφέ – εστιατόριο – αίθουσα συνεδριάσεων). Στα υπόλοιπα κτίρια τοποθετούνται οι χώροι γραφείων με όλες τις απαιτούμενες συμπληρωματικές χρήσεις (χώροι γραφείων, χώροι ανάπαυσης και εκτόνωσης, lunch room, βιβλιοθήκες κ.ά.).
Ο ελεύθερος χώρος στο κέντρο επιτρέπει, επιπλέον, την ανάδειξη των δύο ειδικών κτισμάτων του υφιστάμενου συγκροτήματος, τα οποία λόγω του ύψους τους λειτουργούν ως τοπόσημα στην περιοχή του ακινήτου, δηλαδή του φουγάρου και του υδατόπυργου.
Διαμορφώνεται με στοιχεία όπως το γρασίδι, οι πλακοστρώσεις, τα ξύλινα decks, οι διάτρητοι κυβόλιθοι, τα παρτέρια με χαμηλή βλάστηση κ.λπ. και προστίθενται και στοιχεία νερού συσχετιζόμενα με τον υφιστάμενο υδατόπυργο.
Για την πρόταση αξιοποίησης του βιομηχανικού συγκροτήματος προτείνεται δημιουργία δύο υπόγειων επιπέδων, ώστε να διαμορφωθούν περί τις 600 θέσεις στάθμευσης οχημάτων για τις ανάγκες εργαζομένων και επισκεπτών, αλλά και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων.