Του Κώστα Κετσιετζή
Συμφωνία – πλαίσιο με αρχικό προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ, που μπορεί όμως να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 55 εκατ. ευρώ, με εταιρείες πληροφορικής για τη ανάπτυξη υπηρεσιών διαδικτύου (Web Services) καλείται να υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο.
Ο λόγος για τον διαγωνισμό “Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services) για την επίτευξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημοσίας Διοίκησης” που προκηρύχθηκε προ ημερών από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή ενός εξειδικευμένου πακέτου υπηρεσιών στην ανάπτυξη υπηρεσιών Διαδικτύου μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (G2G Web Services) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μεταξύ τους διαλειτουργικότητα.
Στόχος είναι να διευκολυνθεί η συναλλαγή μεταξύ των φορέων του κράτους, η οποία κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα επιτυγχάνεται στην πράξη η διαλειτουργικότητα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.
Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα σήμερα καθώς τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα των φορέων του Δημοσίου έχουν υλοποιηθεί χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και κοινές προδιαγραφές και έτσι η μεταξύ τους επικοινωνία δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.
Έτσι, μέσω μικρών παρεμβάσεων θα μπορούν τα συστήματα του Δημοσίου να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους καθιστώντας δυνατές λειτουργίας όπως η αναζήτηση δικαιολογητικών από τον κάθε φορέα, χωρίς να χρειάζεται να τα πηγαίνει ο πολίτης στην κάθε δημόσια υπηρεσία.
Το έργο θα προχωρήσει με τη διαδικασία της Συμφωνίας Πλαισίου. Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας με τους αντισυμβαλλόμενους που θα αναδειχθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία (προβλέπονται έως 12 εταιρείες) το έργο θα χωριστεί σε επιμέρους υποέργα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.
Στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι υπογραφές των Εκτελεστικών Συμβάσεων για το κάθε υποέργο, ανάλογα με τις ανάγκες για τα επόμενα 4 χρόνια. Η ανάθεση θα γίνεται με σειρά κατάταξης (rotation) στους αντισυμβαλλόμενους. Όταν ολοκληρωθεί η ανάθεση εκτελεστικών συμβάσεων σε όλους τους αντισυμβαλλόμενους της Συμφωνίας Πλαίσιο, οι αναθέσεις ξεκινούν εκ νέου από τον πρώτο αντισυμβαλλόμενο στη σειρά κατάταξης.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 55,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) με τον αρχικό προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στα 27,9 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) αλλά με τη δυνατότητα διπλασιασμού του αν ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2020.