Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στα τέλη του μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία τις 22 Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν παρουσία του πρωθυπουργού τα εγκαίνια της 3ης δεξαμενής της Ρεβυθούσας. Το έργο που ωρίμασε τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μια σημαντική υποδομή που εν δυνάμει μπορεί να αναδειχθεί σε πυλώνα όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά ευρύτερα της περιοχής των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΔΕΣΦΑ, που υλοποιεί το έργο, η αναβαθμισμένη Ρεβυθούσα μπορεί να καλύψει το 1/3 των αναγκών σε εισαγωγές των χωρών των Βαλκανίων μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.
Παράλληλα, η αναβαθμισμένη εγκατάσταση θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ώστε να αποτελέσει μια από τις νότιες πύλες για την είσοδο προς την Ευρώπη νέων εναλλακτικών πηγών προμήθειας ενέργειας, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο ή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το αέριο από τις πλούσιες πηγές της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα έχουν ήδη υπάρξει επαφές, ενώ πρόσφατα τις εγκαταστάσεις κατασκευής της Ρεβυθούσας είχαν επισκεφθεί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, θέλοντας να πληροφορηθούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για εισαγωγή φορτίων από τις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Cheniere που είναι και ο νούμερο ένα εξαγωγός φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής, αξίζει να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου είχε ξεκινήσει το 2011 για να ανατεθεί από το ΔΕΣΦΑ σε εργολάβο το 2013 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015. Το έργο είχε αρχικά ανατεθεί από το ΔΕΣΦΑ σε εργολάβο το 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2015.
Τα έργα
Ποια είναι όμως τα έργα αναβάθμισης της Ρεβυθούσας, για τα οποία θα γίνουν τα εγκαίνια στα τέλη του μήνα; Πρόκειται για την κατασκευή της 3ης δεξαμενής (χωρητικότητας 95.000 κ.μ.) η οποία θα ανεβάσει τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού στα 225.000 κ.μ. Επίσης η Ρεβυθούσα θα μπορεί να υποδεχθεί τα μεγαλύτερα πλοία χωρητικότητας μέχρι και 260.000 m3 εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνεται σημαντικά το μεταφορικό κόστος ανά κυβικό, γεγονός που φέρνει πιο κοντά στο ελληνικό σύστημα αερίου, πιθανές πηγές προμήθειας που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση. Επίσης η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας περιλαμβάνει την αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης LNG από 1000 σε 1400 κυβικά LNG/ώρα καθώς και την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού.
Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης η δυναμικότητα του συστήματος σε ετήσια βάση διαμορφώνεται στα 7 δισ. κυβικά ετησίως, εκ των οποίων τα 5 δισ. μπορούν να κατευθυνθούν προς τα Βαλκάνια και τα 2 δισ. προς την ελληνική αγορά.
Το κόστος του έργου είχε προϋπολογιστεί στα 147 εκ. ευρώ και καλύφθηκε με επιχορηγήσεις, δανεισμό από την ΕΤΕΠ και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.