Οι ωραιότερες δενδροστοιχίες στην Αθήνα είναι αυτές που σχηματίζουν οι ακακίες, ή ψευδοακακίες, επιστημονικά Robinia pseudoacacia. Κάθε φορά που τις συναντώ αναλογίζομαι γιατί δεν τις φυτεύουν πλέον… είναι χάρμα οφθαλμών στην οδό Ακαδημίας ή στην οδό Μιχαήλ Βόδα. Σχηματίζουν πράσινους θόλους σε αναρίθμητους δρόμους των παλαιών συνοικιών όπως στη Διδότου, στην Πλουτάρχου, στη Σπετσών στην Κυψέλη, στη Νικοπόλεως στην Κολιάτσου ή στη Μεσσηνίας στους Αμπελοκήπους.
Ηταν ένα εκτενές πρόγραμμα δενδροφύτευσης στα χρόνια του ’30 που σταδιακά άλλαζε την όψη της Αθήνας. Εκείνη την περίοδο διαμορφώθηκε και το Πεδίον του Αρεως κατά τα γαλλικά πρότυπα με ιδιαίτερα επιμελημένη επιστημονικά φύτευση. Αν υπήρχαν τότε κοινωνικά δίκτυα θα είχαν πάρει φωτιά από τους αυτόκλητους γεωπόνους της πολυθρόνας. Διατυπώθηκαν ειρωνείες για τα πλατάνια που σκοπεύει να φυτέψει ο δήμος στην Πανεπιστημίου. Για μένα ήταν από τις πλέον θετικές εξαγγελίες. Η Πανεπιστημίου έχει ήδη πλατάνια από το 2004 και όπως μπορεί ο καθένας να δει πάνε περίφημα, όπως και τα θηριώδη πλατάνια στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ή εκείνα στην πλατεία Συντάγματος ή ακόμη και μέσα στο εμπορικό τρίγωνο. Περπατήστε στην οδό Μιλτιάδου να δείτε τα πλατάνια της που ομορφαίνουν τον δρόμο.
Το θέμα των δένδρων στην Αθήνα είναι τεράστιας σημασίας. Τα περισσότερα θεωρούνται αναλώσιμη ή διακοσμητική ύλη, ενώ θα έπρεπε να λογίζονται ως «άτομα» να χαίρουν εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας. Θηριώδη και πανέμορφα δένδρα της Αθήνας έχουν χαθεί είτε από πρόθεση λόγω ρυμοτομήσεων ή κατεδαφίσεων είτε λόγω ασθενειών ή γήρατος χωρίς πρόγραμμα αναπλήρωσης. Τα θαυμάσια αστικά πεύκα της Αθήνας έχουν τα περισσότερα καρατομηθεί, όπως και πολλές από τις παλιές αγριοπιπεριές στην οδό Αμαλίας, τον δρόμο με τις πιπεριές. Η μία σειρά που σχημάτιζε τον δαντελωτό θόλο θυσιάστηκε στα έργα διαπλάτυνσης του Μεσοπολέμου. Οι νεραντζιές (στην Ανθίμου Γαζή, στην Επτανήσου) θα μπορούσαν να είναι το έμβλημα της Αθήνας, όπως ο Καναδάς έχει έμβλημα τον σφένδαμο. Και το άρωμα της νεραντζιάς να πουλιέται ως Scent of Athens. Οι φοίνικες που χάθηκαν λόγω ασθένειας θα έπρεπε όλοι να αναπληρωθούν, ιδίως εκείνοι που είναι προέκταση αρχιτεκτονικού συνόλου, όπως στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι φοίνικες ανήκουν στη μυθολογία του ελληνικού νεοκλασικισμού. Παλιές ιστορίες, όπως παλιά είναι και τα δένδρα.
ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ