Mε πάταγο καταρρέουν οι υποτιθέμενοι σχεδιασμοί για παρεμβάσεις στα ετοιμόρροπα κτίρια της Αθήνας. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν στον νόμο της βαρύτητας ένα μεγάλο τμήμα της άλλοτε Εριουργίας Δρακοπούλου στα Πατήσια και ο τοίχος από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Κοροπούλη στα Σεπόλια.
Και στις δύο περιπτώσεις κινδύνευσαν άνθρωποι, ενώ στα Σεπόλια τόνοι από μπάζα έπεσαν με φόρα στα μπαλκόνια της απέναντι πολυκατοικίας, προκαλώντας σημαντικές φθορές. Το χειρότερο είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια πληρώσει 3,1 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο, αλλά έκτοτε δεν έχει φέρει ούτε μπουλντόζα να καθαρίσει τα παρατημένα από δεκαετίες ερείπια. Αφού δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για το οικόπεδο που αποκτήθηκε με χρήματα των δημοτών, τι να κάνει για τα 8,5 στρέμματα της αποκαλούμενης «Βίλας Δρακοπούλου» που παραμένει στην κυριότητα του Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ);
Στη Βίλα Δρακοπούλου γράφτηκαν σελίδες δόξης λαμπρές στη δεκαετία του 2000, την εποχή που ο περιώνυμος πρόεδρος του ΕΕΣ Ανδρέας Μαρτίνης ασχολιόταν περισσότερο με το real estate παρά με το φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος. Η Βίλα βρίσκεται κοντά στο τέρμα Πατησίων και είναι περικυκλωμένη από πυκνοδομημένα οικοδομικά τετράγωνα.
Η παραγωγή στα εργοστάσια Δρακοπούλου σταμάτησε τη δεκαετία του 1950 και με τον θάνατο του ιδιοκτήτη, το 1977, η έκταση κληροδοτείται στον Ερυθρό Σταυρό. Στη δεκαετία του 1980, ο χώρος χαρακτηρίζεται κοινόχρηστο πράσινο, τα κτίρια διατηρητέα και αργότερα διαµορφώνεται πάρκο έξι στρεµµάτων. Ομως, επί… εκσυγχρονισμού το 2003, αποχαρακτηρίζεται μέρος της έκτασης για να οικοδομηθεί. Ο Ανδρέας Μαρτίνης μιλά το 2006 για δικαίωμα ανέγερσης 9.000 τετραγωνικών μέτρων και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, υπόσχεται εκεί δημοτικό θέατρο.
Μεσολαβούν τα χρόνια με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Εύβοια και Πελοπόννησο. Η οικονομική κρίση πλησιάζει και τα κινήματα υπέρ των ελεύθερων χώρων αποκτούν φωνή. Στις αρχές του 2009 «σκάει» η υπόθεση με το Πάρκο Κύπρου-Πατησίων που ξεσηκώνει φωνές διαμαρτυρίας από κάθε κατεύθυνση κατά του «Ομέρ Πριόνη». Παρά ταύτα, ο δήμαρχος και βέβαιος για την επανεκλογή του Νικήτας Κακλαμάνης περνά από το δημοτικό συμβούλιο Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΕΣ για ανέγερση κτιρίου με συνεδριακό κέντρο, θέατρο και άλλες εγκαταστάσεις. Υπόσχεται διαβούλευση πριν ξεκινήσει οτιδήποτε, αλλά στις 12/8, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, μπουλντόζες εμφανίζονται αιφνιδιαστικά και γκρεμίζουν κομμάτια του παλιού εργοστασίου.
Οι εργασίες σταματούν μετά τον ξεσηκωμό των περιοίκων και έκτοτε ο χρόνος «παγώνει». Στα χρόνια που ακολουθούν, τα μικρότερα κτίρια πέφτουν θύματα εμπρησμών και το μεγαλύτερο, που έπεσε το περασμένο Σάββατο, καταρρέει κομμάτι κομμάτι. Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων που ρωτήθηκε χθες, «υπάρχει επικοινωνία με τον ΕΕΣ και το υπουργείο Πολιτισμού για τη διάσωση και ανάδειξη». Κλαυσίγελως…
«Να σωθούν από την εγκατάλειψη τα ιστορικά τοπόσημα των Πατησίων» ζήτησε με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη μόλις έγινε γνωστή η νέα κατάρρευση, ζητώντας από τη δημοτική αρχή «να αμυνθεί απέναντι στην αδιαφορία του ιδιοκτήτη». Για «ένα ακόμα παράδειγμα που αποκαλύπτει την επικίνδυνη μεθόδευση ιδιωτικών συμφερόντων που αφήνουν ιστορικά διατηρητέα κτίρια της πόλης μας να καταρρεύσουν ώστε να γίνει αργότερα εφικτή η άναρχη οικοδόμηση και η εμπορική αξιοποίησή τους», έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση, προειδοποιώντας ότι θα καταρρεύσουν και τα υπόλοιπα τμήματα.
Για την άλλη κατάρρευση στο οικόπεδο Κοροπούλη, οι προειδοποιήσεις ήταν συνεχείς από τον τοπικό Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Σεπολίων «Αναγέννηση», αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. «Ευτυχώς που την περασμένη Δευτέρα είχε ξεκινήσει η κακοκαιρία», λέει ο πρόεδρος της Αναγέννησης, Θεοδόσης Μπενάτος, «γιατί οι ένοικοι των απέναντι πολυκατοικιών ήταν κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους και γλίτωσαν από τους τόνους μπάζων που έσπασαν μπαλκόνια και ό,τι υπήρχε πάνω τους, προκαλώντας τράνταγμα που έμοιαζε με δυνατό σεισμό».
«Ζητούμε εδώ και χρόνια να καθαριστεί ο χώρος και να γίνει πάρκο, βλέπαμε τη μάντρα έτοιμη να καταρρεύσει, αλλά ανταπόκριση δεν βρίσκαμε», λέει ο κ. Μπενάτος που έχει ήδη συγκεντρώσει υπογραφές ζητώντας προστασία και αποζημιώσεις. Από τον Δήμο Αθηναίων πληροφορούμαστε ότι η μισογκρεμισμένη μάντρα θα κατεδαφιστεί εντός των ημερών, αλλά για τη μετατροπή του μπαζότοπου σε πάρκο, ουδέν νεώτερον. Ισως περιμένουν και εδώ δωρεά από εταιρεία real estate…
Υπενθυμίζεται ότι πριν από 100 μέρες και μόλις είχε ξεκινήσει το απαγορευτικό του Νοεμβρίου, ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη έκαναν αυτοψία σε ετοιμόρροπο κτίριο στη Ριζούπολη. Αφορμή, τότε, ήταν ο σεισμός στη Σάμο και τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από ετοιμόρροπο τοίχο. Ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε νομοθετικές παρεμβάσεις και ο κ. Μπακογιάννης υλοποίηση του προγράμματος κατεδαφίσεων. Ισως να τα ξαναϋποσχεθούν μετά την επόμενη καταστροφή.