Πέντε μεγάλα οδικά έργα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το “ιερό δισκοπότηρο” για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας. Πρόκειται για τη νέα γενιά μεγάλων οδικών έργων που περιλαμβάνει τους άξονες:
1.Πάτρα-Πύργος
2.ΒΟΑΚ (Χανιά-Άγιος Νικόλαος)
3.Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
4.Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
5.Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη
Στα έργα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) Τρίκαλα-Εγνατία που βρίσκεται πλέον στην κατασκευαστική του περίοδο.
Τα πέντε αυτά έργα εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 θα έχουν αποκτήσει αναδόχους και μέχρι το 2023 θα έχουν συμβασιοποιηθεί και θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους.
Η μάχη για την απόκτηση τους θεωρείται κρίσιμη και βασική επιδίωξη όλων είναι ο ΒΟΑΚ που αποτελεί το μεγαλύτερο νέο οδικό project στην Ελλάδα.
Πάτρα-Πύργος
Η αρχή αναμένεται να γίνει με το Πάτρα-Πύργος εντός του 2021 με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν πως σύντομα θα κλείσει το θέμα και το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει.
Ανάδοχος του έργου εδώ είναι η Ολυμπία Οδός στην οποία συμμετέχουν η Vinci ως leader και η ΤΕΡΝΑ, ΆΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ. Το έργο έχει κόστος άνω των 300 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και κεφάλαια που θα διαθέσει η παραχωρησιούχος εταιρεία.
Το έργο ξεκινά από το τέλος της Περιμετρικής Πάτρας (Μιντιλόγλι) και ολοκληρώνεται στην είσοδο της πόλης του Πύργου. Έχει μήκος 75 χιλιόμετρα και θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Προβλέπεται η κατασκευή οκτώ ανισόπεδων κόμβων και άλλα τεχνικά έργα.
ΒΟΑΚ
Ο ΒΟΑΚ είναι σήμερα το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της χώρας. Με την υλοποίηση του το υπουργείο ΥΠΟΜΕ φιλοδοξεί να σταματήσει η φήμη του άξονα ως η μεγαλύτερη “καρμανιόλα” της χώρας. Το μήκος του εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
Σήμερα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία δύο από τα τρία τμήματα του εργου. Συγκεκριμένα το πρώτο τμήμα από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο ως έργο παραχώρησης και το δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη ως έργο-ΣΔΙΤ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η δημοπράτηση και του τρίτου τμήματος από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο ως δημόσιο έργο.
Στους δύο διαγωνισμούς έχουμε εισέλθει στη Β` φάση με τη συμμετοχή 5 σχημάτων για την παραχώρηση: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL. Για το τμήμα της ΣΔΙΤ έχουμε 4 σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite), 4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL.
Το μήκος του άξονα είναι περίπου 300 χιλιόμετρα και θα διαθέτει δύο λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι μέσα στο 2022 να έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχοι και στα τρία έργα και το 2023 να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέγαλου project. Στόχος είναι, σταδιακά, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ο ΒΟΑΚ να ολοκληρωθεί και να έχει μεταβληθεί σε ένα άνετο και ασφαλή οδικό άξονα.
Flyover – Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης
Ο διαγωνισμός για το Flyover, το νέο υπέργειο τμήμα στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, θα αναβαθμίσει τον αστικό αυτοκινητόδρομο της πόλης και θα λειτουργεί ως διαμπερής άξονας από τα δυτικά στα ανατολικά και το αεροδρόμιο της πόλης.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών “τρέχει” το έργο-ΣΔΙΤ. Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε η εκδήλωση ενδιαφέροντος και ήδη έχουμε περάσει στη Β`φάση που θα οριστικοποιηθεί το αντικείμενο.
Θεωρείται ως ώριμο έργο μελετητικά και στόχος είναι το 2022 να έχει οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση. Για το έργο έχουν κατέβει οι BIG-5 του κατασκευαστικού κλάδου: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
Το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά). Η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.)
Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
Το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της Αττικής, έχει ήδη συμπληρώσει 5 χρόνια διαγωνισμού. Φέτος κατατέθηκε προς έγκριση η ΜΠΕ και στόχος του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι μέσα στο 2022 να έχουμε τον ανάδοχο του έργου. Τα σχήματα που συμμετέχουν είναι: 1.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.VINCI CONCESSIONS-VINCI HIGH-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
Το έργο συνολικού μήκους 17,5 χλμ της μόνιμης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης νήσου Σαλαμίνας – Περάματος (Νομού Πειραιώς) αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους περίπου 1,1χλμ με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό μήκος έργου περί τα 3χλμ) από ανισόπεδο (Α/Κ) περάματος μέχρι τoν Α/Κ Παλουκίων καθώς ενδεχομένως και των οδικών τμημάτων παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας. Το έργο εκτείνεται από την υπάρχουσα λεωφόρου Σχιστού-Σκαραμαγκά, φτάνει στο πορθμείο Περάματος, και ολοκληρώνεται στην πόλη της Σαλαμίνας.
Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη
Το έργο αναβάθμισης του άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με οδό ταχείας κυκλοφορίας δημοπρατήθηκε το 2019 και πλέον είναι σε ώριμη διαγωνιστική φάση. Έχουμε εισέλθει στη Β`φάση του διαγωνισμού και έχει εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη.
Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τα σχήματα: Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος.
Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται μέσω της μεθόδου της ΣΔΙΤ και έχει διάρκεια 360 μήνες. Σχεδόν στο σύνολο του αφορά στην διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα.
Στόχος είναι μέσα στο 2022 να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση που θα σημάνει την έναρξη υλοποίησης του εργου.
Μελλοντικά έργα
Στο πεδίο των οδικών έργων αναμένεται σημαντική κινητοποίηση με τα έργα για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ως πρώτο έργο την επέκταση της Λ. Κύμης, το έργο για την παράκαμψη Χαλκίδας, την παράκαμψη Χαλκηδόνας-Γιαννιτσών και τον άξονα Αμφίπολη-Σέρρες.