Το Μπιλμπάο μετά το στολίδι του, το Μουσείο Γκουγκενχάιμ, που έκανε την ισπανική πόλη πόλο παγκόσμιας έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, αποκτά ένα νέο Μουσείο Καλών Τεχνών σε σχέδια του βραβευμένου αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ σε συνεργασία με την ισπανική αρχιτεκτονική εταιρεία LM Uriarte Arkitektura S.L.P. Η σύμπραξή τους κέρδισε ομόφωνα τον διαγωνισμό για την επέκταση και αναδιαμόρφωση του μουσείου. Η επέκταση σχεδιάστηκε ώστε να συμπληρώσει το υφιστάμενο κτίριο το οποίο χτίστηκε αρχικά το 1945, ενώ ακολούθησαν προσθήκες το 1970 και το 2001 που αποκατέστησαν την αρχική είσοδο του μουσείου.

Το κτίριο θα εξοπλιστεί με νέες αίθουσες 2.000 τ.μ. ανοιχτές και ευέλικτες, προσφέροντας έναν ιδανικό χώρο γκαλερί για κάθε επιμελητή μουσείων. Η επέκταση και η αναδιαμόρφωση του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο θα φέρει το κτίριο του 20ου αιώνα μπροστά στις προκλήσεις του αιώνα που διανύουμε. Σκοπός των αρχιτεκτόνων είναι να δημιουργήσουν ένα μουσείο που να ταιριάζει όπως τονίζουν «σε αυτή την προοδευτική πόλη». Η πρόσοψη του υφιστάμενου κτιρίου θα αποκατασταθεί, καθιστώντας το πιο ορατό, ενισχύοντας παράλληλα τη μοναδική ταυτότητα του ιδρύματος.

Η πρόταση σέβεται τα υπάρχοντα μέρη του μουσείου, ανακτώντας τις ιστορικές αξίες του και προβάλλοντάς το προς το μέλλον, ενώ οι νέες αίθουσες που υψώνονται πάνω στις κατασκευές του 1945, 1970 και 2001 θα επιχειρήσουν να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του πολιτιστικού ιδρύματος, με την πρόταση να συνδυάζει την αρχιτεκτονική ποιότητα, την αστική ευαισθησία και την κοινωνική ευθύνη για να δημιουργήσει ένα φωτεινό ορόσημο στην ιστορική καρδιά του Μπιλμπάο.