«Το έργο της ”λεκάνης ανάσχεσης”, ακριβώς πάνω από την Αττική Οδό, στο ύψος των Αχαρνών, θα δημιουργήσει μια μεγάλη ανακούφιση στον Κηφισό γιατί δεν θα καταλήγουν εκεί όλα τα νερά την ίδια στιγμή. Συγχρόνως, στο ανοιχτό τμήμα του Κηφισού, πριν το κλειστό, αυτό που είναι τραπεζοειδούς διατομής, στην οδό Λ. Κατσώνη, από το νεκροταφείο της Ν.Φιλαδέλφειας περίπου, μέχρι εκεί που ξεκινά το κλειστό τμήμα, κρατώντας νερά πάνω στο άνω κομμάτι της Αττικής Οδού, μειώνεται ο πλημμυρικός κίνδυνος και στο ανοιχτό τμήμα. Σήμερα η γραμμή πλημμύρας σε αυτό το κομμάτι, ορίζεται 2-3 οικοδομικά τετράγωνα μέσα, προς τους Αγίους Αναργύρους. Εάν κοπούν αυτά τα νερά, συγκρατηθούν και δοθούν αργότερα στον Κηφισό, όταν θα τελειώσει η ενδεχόμενη μεγάλη βροχόπτωση, η γραμμή πλημμύρας μειώνεται σχεδόν στο μηδέν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημειώνει: «Όλες οι μελέτες διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που έχουν εκπονηθεί, είτε από το ΕΚΠΑ ή το Αστεροσκοπείο και αφορούν και τον Κηφισό, εξετάζοντας τα διάφορα δυσμενή σενάρια, αναφέρουν ότι το πρόβλημα του Κηφισού έχει να κάνει με το όριο της παροχετευτικής του ικανότητας το οποίο είναι πεπερασμένο όπως μελετήθηκε για τις τότε συνθήκες που λήφθηκαν υπόψη, και όχι με θέματα καθαρισμού. Υπάρχει το Ενιαίο Λειτουργικό Μητρώο Κηφισού, αυτό έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το σημερινό υπουργείο Υποδομών, με βάση το υδραυλικό και το οδικό κομμάτι του Κηφισού (Εθνική Οδός)».

«Η διευθέτηση του Κηφισού, άρχισε πριν από δεκαετίες και ολοκληρώθηκε το 2004, με το οδικό έργο της Λ. Κηφισού. Το σύνολο αυτών των έργων έγινε από διάφορες υπηρεσίες και από το ίδιο το υπουργείο. Ο ποταμός Κηφισός από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι και την εκβολή του στον Φαληρικό Όρμο, είναι οριστικά διευθετημένος και δεν επιδέχεται καμία επέμβαση για αύξηση της διοχετευτικότητάς του, στα διάφορα τμήματα της διαδρομής του», αναφέρει η μελέτη από το Ενιαίο Λειτουργικό Μητρώο.

«Άρα, εάν ποτέ συμβεί κάτι, θα είναι λόγω του εύρους του Κηφισού και της παροχετευτικής του ικανότητας, σε ένα από τα συμβάντα που συμβαίνουν μια φορά στις τόσες δεκαετίες», καταλήγει ο εντεταλμένος της Περιφέρειας.