Νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζει ομάδα δήμων για τα κίνητρα του ΝΟΚ. Αυτή τη φορά κατά του προεδρικού διατάγματος με το οποίο εξειδικεύεται η διαδικασία για την ολοκλήρωση κτιρίων που σταμάτησαν λόγω δικαστικής προσφυγής. Στην ομάδα συμμετέχει και ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, για το τμήμα του που δεν εξαιρέθηκε με νομοθετική ρύθμιση από την εφαρμογή των κινήτρων –το Νέο Ψυχικό– και τις άδειες που είχαν τότε μπλοκαριστεί στον υπόλοιπο δήμο.
Το θέμα τέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, με θέμα την επόμενη μέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα κίνητρα του ΝΟΚ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 14 δήμοι, οι περισσότεροι με δημάρχους που πρόσκεινται στην κυβέρνηση (γεγονός ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει στην αυτοδιοίκηση η πολιτική που έχουν ακολουθήσει στα πολεοδομικά θέματα το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Τεχνικό Επιμελητήριο).
«Δομικό αδιέξοδο»
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο με το ΥΠΕΝ έχουν αποφασίσει να φέρουν τις πόλεις σε ένα δομικό αδιέξοδο», λέει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Η λογική τους είναι ότι οποιαδήποτε ζημιά, περιβαλλοντική ή πολεοδομική-κοινωνική, μπορεί να αντισταθμιστεί με ένα πρόστιμο. Αυτό προσπαθούν να εφαρμόσουν τώρα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που μπλόκαρε τη γενική εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ – αλλά, έχω την εντύπωση, και ευρύτερα. Σκεφθείτε το εξής: να έχετε, λ.χ., μια περιοχή κατοικίας και το ΥΠΕΝ με μια ρύθμιση να επιτρέπει μέσα στην περιοχή αυτή κάτι εντελώς διαφορετικό, μια άλλη χρήση για δύο οικοδομικά τετράγωνα, αρκεί κάποιος να πληρώσει παραπάνω. Αυτή η λογική, που ντύνεται με διάφορους “πράσινους” τίτλους όπως το “περιβαλλοντικό ισοζύγιο”, μας βρίσκει αντίθετους».
Σε πρώτη φάση έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην προσφυγή στο ΣτΕ οι Δήμοι Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Αλίμου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Κηφισιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά του διατάγματος έχουν αποφασίσει να προσφύγουν και οι Δήμοι Αλίμου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Κηφισιάς – αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι αν θα κατατεθεί μία ή περισσότερες προσφυγές. Για τον Χαράλαμπο Μπονάτσο, δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, η συμμετοχή του δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «έκπληξη». «Μπορεί η Φιλοθέη και το (παλαιό) Ψυχικό να εξαιρέθηκαν από κοινού με την Εκάλη το 2023, ως πρώην κηπουπόλεις, από την εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ, η υπόθεση όμως δεν εξαντλείται εκεί», εξηγεί.
«Κατ’ αρχήν υπάρχει η περιοχή του Νέου Ψυχικού, όπου η εφαρμογή των κινήτρων συνεχίστηκε κανονικά. Επιπλέον υπάρχουν οι άδειες που μπλοκαρίστηκαν στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό το 2023 και οι οποίες με τη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υλοποιηθούν. Με τέτοιες ρυθμίσεις σταδιακά αλλοιώνεται η φυσιογνωμία των προαστίων. Οταν επιτρέπεται να γκρεμιστεί μια μονοκατοικία και να χτιστεί κάτι πολύ μεγαλύτερο, που θα καλύπτει ολόκληρο το οικόπεδο, τότε διακυβεύεται η υπεραξία που έχει η περιοχή μας. Ο δήμος μας είναι μια περιοχή με πράσινο, ηρεμία, χαμηλή δόμηση. Οταν κάποιος έρχεται να αγοράσει και να χτίσει στην περιοχή μας πρέπει να σέβεται τους κανόνες που υφίστανται και όχι να επιδιώκει κάτι διαφορετικό. Η ζημιά δεν αφορά μόνον όσους μένουν γύρω από κάθε τέτοιο κτίριο, που επιτρέπεται να γίνει ψηλότερο και μεγαλύτερο, αλλά όλους μας ως δημότες της ίδιας γειτονιάς. Η περιοχή μας έχει 13,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν ο μέσος όρος των αστικών δήμων στην Ελλάδα είναι 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο. Αυτή την τεράστια διαφορά θέλουμε να την προασπίσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι το προεδρικό διάταγμα (που εξειδικεύει τη διαδικασία με την οποία θα επιτρέπεται να ολοκληρωθούν κτίρια που χρησιμοποιούσαν τα κίνητρα του ΝΟΚ, αλλά σταμάτησαν λόγω δικαστικών προσφυγών) έχει ελεγχθεί από το ΣτΕ. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τους δήμους να αναζητήσουν πολύ ισχυρά νομικά επιχειρήματα, για να ζητήσουν από το ΣτΕ την ακύρωσή του.







