Μικρή καθυστέρηση, αλλά όχι σημαντική με τον σχεδιασμό να βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν κατατεθεί από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου προκάλεσε ο κορονοϊός. Μπορεί η διοίκηση της εταιρείας να… τρέχει προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για να ανοίξει τις πύλες της η 85η διοργάνωση με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, μια ΔΕΘ διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί εξαιτίας της πανδημίας, παράλληλα οι άνθρωποι της έκθεσης… τρέχουν και για την ανάπλαση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση το χωροταξικό σχέδιο από το αρμόδιο υπουργείο και παράλληλα να ξεκινήσει ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν την εικόνα της ΔΕΘ για τα επόμενα χρόνια, με στόχο να γίνει αυτή ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη.

deth1.jpg

Επιδίωξη είναι η διενέργεια ενός υψηλοτάτου επιπέδου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων από το εξωτερικό με γνώση του αντικειμένου. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ εκτιμάται πως μέχρι τα μέσα Αυγούστου το χωροταξικό σχέδιο θα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να υπογραφεί. Επόμενο βήμα να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος νομιμότητας. Μέσα στο φθινόπωρο, τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το χωροταξικό. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αύγουστο ενδεχομένως να γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, υπό την αιγίδα και τους κανονισμούς της παγκόσμιας ένωσης αρχιτεκτόνων και της Ουνέσκο.

Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται πως θα προκύψει τους πρώτους μήνες του 2021. «Τότε εκτιμάμε πως θα έχουμε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού» λέει στη «ΜτΚ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης. Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Ποζρικίδης η διοίκηση της εταιρείας αυτό το διάστημα αναζητά τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο εκθεσιακό κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται πως το κόστος των μελετών υπολογίζεται σε 8.000.000-10.000.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την ανάπλαση της ΔΕΘ ανέρχεται περίπου σε 150.000.000 ευρώ. Σημειώνεται πως πρόσφατα άναψε το πράσινο φως για το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΠΣΕ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), ενώ είχε προηγηθεί στις 15 Απριλίου, η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ολικό λίφτινγκ

Σήμερα, ο εκθεσιακός φορέας καλύπτει μια έκταση 165 στρεμμάτων στην οποία φιλοξενούνται 37 κτίρια που κατασκευάστηκαν από το 1995 έως το 2004, με το πράσινο να είναι ελάχιστο και ο χώρος να παραμένει κλειστός για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Το νέο εκθεσιακό κέντρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό. «Θα είναι εμβληματικό» σχολιάζει ο κ. Ποζρικίδης. Αν και η τελική μορφή του θα καθοριστεί από τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, αναμένεται να κατασκευαστούν εντός της σημερινής έκτασης που βρίσκεται η ΔΕΘ-Helexpo ξενοδοχείο και επιχειρηματικό κέντρο, διεθνές εκθεσιακό κέντρο και συνεδριακό κέντρο με σύγχρονα βιοκλιματικά κτίρια, υπόγειος χώρος στάθμευσης και ένα τεράστιο Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου και αναψυχής. «Θα έχουμε το πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη, και σίγουρα θα είναι εμβληματικό, για το λόγο αυτό άλλωστε πραγματοποιούμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό» σχολιάζει ο κ. Ποζρικίδης.

deth2.jpg

Χρονοδιαγράμματα

Εκτιμάται πως οι χρονιές 2020, 2021 και 2022 είναι «οι χρονιές των μελετών» και εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της εταιρείας. Το νέο εκθεσιακό κέντρο υπολογίζεται να χτιστεί το διάστημα 2023-2026 με στόχο το 2026 που θα η ΔΕΘ θα τα… εκατοστήσει, η διοργάνωση να είναι «επετειακή» και πραγματοποιηθεί στον νέο χώρο. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των κατασκευών η ΔΕΘ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κανονικά και δεν πρόκειται να βάλει λουκέτο.

Όπως δηλώνει από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας «έχουμε ολοκληρώσει το τεχνικό τεύχος και το κανονιστικό πλαίσιο του διαγωνισμού και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του μήνα να προκηρύξουμε τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στόχος μας είναι τις επόμενες ημέρες να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός».

«Η ανάπλαση είναι ένα σχέδιο που θα αλλάξει τη λειτουργία της πόλης και στο εκθεσιακό κομμάτι και στο επιχειρησιακό τμήμα. Θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε μια πόλη που θα ανταγωνίζεται ισότιμα ευρωπαϊκές πόλεις και θα της δώσει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα είναι στη μέση ενός πάρκου. Αυτό σημαίνει πως θα επηρεάσει και πολεοδομικά την πόλη, με δεδομένο πως στόχος μας είναι η βιώσιμη ενεργειακά κατεύθυνση. Από έναν χώρο που είναι κλειστός και το πράσινο βρίσκεται στο μηδέν θα δημιουργηθεί ένας χώρος σχεδιασμένος με νέα ενεργειακά δεδομένα και θα βελτιώσει πολύ την κινητικότητα και την λειτουργικότητα του κέντρου της πόλης. Θα βελτιωθεί και το ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 26 Ιουλίου 2020