Θετικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, στον τομέα της απασχόλησης αλλά και πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, στηρίζοντας δυναμικά την αναπτυξιακή/ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, συμβάλλοντας παράλληλα και στο στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028, αναμένεται να επιφέρει η mega επένδυση των Ελλάκτωρ Α.Ε. και EDPR Europe S.L., επενδυτικού βραχίονα της EDP Renewables.

Ο λόγος για το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW» των εταιριών «Ελλάκτωρ ΑΕ» και EDP Renewables S.A., προϋπολογισμού 489 εκατομμυρίων ευρώ, που μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Όπως σημειώνουν στελέχη της ενεργειακής αγοράς αλλά και γενικότερα της οικονομίας, η συγκεκριμένη επένδυση υποστηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, άλλωστε αποτελεί ένα έργο υψηλού προϋπολογισμού, αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης από πλευράς ξένων ομίλων, ενώ στέλνει και «μήνυμα» προσέλκυσης αξιόπιστων διεθνών επενδυτών. Κυρίως όμως, έχει οφέλη και σε επίπεδο απασχόλησης καθώς μέσω αυτής της επένδυσης θα δημιουργηθούν 182 θέσεις εργασίας, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια για ενίσχυση της απασχόλησης. Η προτεινόμενη επένδυση εναρμονίζεται πλήρως με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ), έχοντας προφανή οφέλη για την Ελλάδα.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην αναπτυξιακή διάσταση του έργου εμπλέκεται και η… περιβαλλοντική. Η προτεινόμενη επένδυση συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή στην πορεία προς ένα περιβάλλον ενεργειακής ασφάλειας, βιώσιμης αγοράς ενέργειας και μετάβασης στην οικονομία χαμηλής έντασης άνθρακα.

Το έργο αφορά συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 470,4MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.  Από την προκαταρκτική ενεργειακή μελέτη εκτιμάται πως η συνολική παραγωγή θα είναι 1.435 GWh/έτος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η EDP Renewables S.A., της οποίας η EDPR Europe S.L. είναι επενδυτικός βραχίονας για έργα στην Ευρώπη (και εταίρος της Ελλάκτωρ στο project), αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα δύο γκρουπ υπάρχει στρατηγική συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.